Yapı Kredi Bankası sabah tahlili: Küresel piyasalarda, Trump fiyatlaması devam ederken gözler dün açıklanan ABD TÜFE verisindeydi

tarafından
1 month önce

ABD’de TÜFE eylülde yüzde 0,2, yıllık bazda yüzde 2,6 ile beklentilere paralel geldi. Çekirdek TÜFE de  beklentilere paralel gerçekleşti. Enerji ve gıda fiyatlarının hariç tutulduğu çekirdek TÜFE ekimde yüzde 0,3  artarken, yıllık bazda yüzde 3,3 artış gösterdi. Beklentiler de aylık yüzde 0,3, yıllık yüzde 3,3 geleceği  yönündeydi.

Minneapolis Fed Başkanı Neel Kashkari ABD enflasyon verisi sonrası yaptığı açıklamada verinin,  izledikleri yolu teyit ettiğini bildirdi. Özetlemek gerekirse, ABD‘de beklentilere paralel gelen TÜFE, korkulan  yükselişi yapmadı. Enflasyon verisinin ardından, piyasanın FED aralık ayı faiz indirim beklentisi yüzde 62  seviyesinden %89 seviyesine yükseldi.

Önümüzdeki süreçte FED’in faiz kararlarına etkisi en fazla merak edilen konuların başında Trump’ın  politikalarının yer alacağını düşünüyoruz. Trump’ın ülke içerisindeki vergileri düşürme planı ve büyüme  öncelikli politikaları enflasyonist sonuçlar doğurabilir. Seçim sürecinde bulunduğu vaatlerin ne kadarının  hayata geçeceği ise kritik soru. Trump’ın ikinci döneminde kırmızı dalga ile başa gelmesi ve  bölünmemiş bir kongre yapısı ise ortaya konulan politikaların rahat hayata geçmesini sağlayabilir.

Önümüzdeki dönem bu durum küresel oynaklığın artmasına neden olabilir

Trump seçim döneminde vaatlerinde üretimi ABD içerisine çekmek, ABD sanayisini canlandırmak, imalat  yapan şirketlerin üzerindeki vergi yükünü azaltmak, regülasyonları azaltmak ve bütçe harcamalarını  artırmak planları var. Bu politikalar ABD içerisinde üretim yapan şirketlerin öne çıkmasını sağlayabilir.

Trump’ın uygulamak istediği politikaların enflasyonist etkileri, FED faiz indirim hızının sorgulanmasına  neden oluyor. Bu beklenti doların bir dizi para birimine göre değerini gösteren Dolar Endeksi DXY’nin de artmasına neden oluyor.

Avrupa tarafında, Almanya Merkez Bankası (Bundesbank) Başkanı ve Avrupa Merkez Bankası’nın (ECB) politika yapıcısı Joachim Nagel, ABD’nin 47. Başkanı seçilen Donald Trump’ın yeni gümrük  vergilerini yürürlüğe koymasının Almanya’nın ekonomik üretiminde yüzde 1 kayba neden olabileceğini  bildirdi. Trump, AB’den yapılan tüm ithalata yüzde 10 ya da 20 yüzde gümrük vergisi uygulamak istiyor.

ABD, Alman mallarının en büyük alıcısı konumunda ve Almanya’nın ihracatında önemli bir pay alıyor.  Trump, hem başkanlığı hem Kongreyi aldı. 2. dönemine çok güçlü başlıyor. Piyasalar ‘kırmızı  dalga’yı fiyatlıyor. Dolar güçleniyor, ABD tahvil faizleri yükseliyor.

Bu sabah global piyasalarda risk iştahı karışık. ABD vadelileri yatay. Asya piyasalarında Çin %0,3,  Hong Kong %0,9 civarında eksi, Japonya %0,1 civarında artı. ABD 10 yıllık tahvil faizi %4,48, Dolar  Endeksi 106,7, ons altın 2.562 Usd civarında işlem görüyor.

Türkiye piyasaları

İç tarafta, önceki gün açıklanan Eylül ayı ticaret satış hacim endeksi verisine göre, perakende satış hacmi  yıllık %15,9 artış kaydetti. Tüketimde canlılık devam ediyor, verinin alt detaylarında internet üzerinden  yapılan satışların %25 artış kaydettiği görülüyor. Tüketimin canlılığını koruması enflasyon hızı açısından  olumsuz bir gelişme olarak karşımıza çıkıyor.

Dün açıklanan, Türkiye İstatistik Kurumu verilerine göre konut satışları Türkiye genelinde konut satışları  Ekim ayında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 76,1 oranında artarak 165 bin 138 oldu. TCMB faiz  indirim patikasına yaklaşma beklentilerinin artmasının, yatırımcıların konut talebinde canlanma  görülmesine neden olduğunu düşünüyoruz.

Trump’ın seçilmesi sonrasında ‘güçlü dolar’ teması ağırlık  kazanmaya devam ediyor. Bu hafta FED üyelerinden  açıklamalar gelmeye başladı. Açıklamalar daha çok ihtiyatlı  tarafa yakın seyrediyor. Trump’ın uygulamak istediği  politikalar ile birlikte ABD’de de FED’in öngördüğü zaman  diliminde enflasyonun istenen düzeye inmemesi ihtimali bir  risk olarak masada yer alıyor. Bu nedenle dolar talebi  gücünü koruyor.

TCMB enflasyonda iyileşmenin hızının henüz arzu ettikleri  seviyede olmasa da hizmet fiyatlarında yaşanan hız kaybı  umut veriyor. Son enflasyon sunumu sonrasında  piyasalarda faiz indirim beklentilerinin bir miktar artığı  görülüyor. Aralık ayı başında açıklanacak enflasyon verisi  giderek önemini artırıyor.

Teknik olarak Dolar Endeksi (DXY) 105,5 seviyesi üstünde  kalıcılık sağlamaya çalışıyor. 105,5 üstünde dolar talebi  güçlü duruşuna devam edebilir.

İç tarafta, TCMB enflasyon ile mücadelede sıkı duruşuna  devam ediyor. Yılın son enflasyon raporundan sonra  piyasalarda faiz indirim umutları bir miktar artmış görülüyor.

Dün açıklanan, Türkiye İstatistik Kurumu verilerine göre  konut satışları Türkiye genelinde konut satışları Ekim  ayında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 76,1 oranında  artarak 165 bin 138 oldu. Faiz indirim patikasına  yaklaşılması konut talebinin canlanmasına neden oluyor.

TCMB faiz indirimlerine başlasa bile süreci temkinli  sürdüreceğini, para politikası duruşunun, mevduat faizlerinin  Türk lirasına geçişi sürdürecek ve tasarrufları artıracak  seviyelerde devam edeceğini düşünüyoruz.

Kurda ılımlı yukarı eğilimi koruyor. Bu sabah 34,35  civarında işlem görüyor. Aşağıda 34,00 ve 33,50; yukarıda  34,50 ve 35,00 öne çıkan teknik seviyeler.

Hisse Senedi (Yapı Kredi Yatırım):  9,350 seviyesini kritik direnç noktası olarak izlemeyi  sürdürüyoruz ….

Endekste geçtiğimiz hafta başlayan ve  Cuma günü 9,000 ara direnç noktasının aşılmasıyla güç  kazanan yukarı hareket etkisini sürdürüyor. Çarşamba  gününü %0.80 oranında değer kazanıyla 9,300 puandan  tamamlayan BIST 100 Endeksinde, yukarı hareketin kritik  direnç noktası olarak izlediğimiz 9,350 seviyesini test ettiğini  gözlemliyoruz. Endeksin 22 Temmuz tarihinden itibaren  sürdürdüğü düşüş trendini tamamlayabilmesi için kritik  9,350 direncinin aşılması gerekiyor. Böyle bir gelişmenin  piyasada geçtiğimiz hafta başlayan yukarı hareketinde 9,750  ve 10,000 seviyelerini hedefleyecek bir pencere  açabileceğini düşünüyoruz. Seans içi geri çekilmelerde  9,200 seviyesini ilk, 9,000 seviyesini ise yükselişin ana  destek noktası olarak izlemeyi sürdürüyoruz. 9,000  üzerindeki seyri yükselişin devamı yönünde izleyeceğimiz  piyasada, bu seviye altındaki olası hareketleri ise yeniden  zayıflama sinyali olarak değerlendireceğiz.

Don't Miss

AB’den dikkat çeken Türkiye raporu: Ekonomide başarılı bir sınav veriyor

Avrupa Birliği Komisyonu, Türkiye ekonomisine ilişkin yüksek jeopolitik riskler ve belirsizlikler karşısında

Kazanç çağrısı: SiteOne, 2024’ün 3. çeyreğinde piyasa zorluklarına rağmen büyüme kaydetti

Kazanç çağrısı: SiteOne, 2024'ün 3. çeyreğinde piyasa zorluklarına rağmen büyüme kaydetti