Küresel piyasalarda  son gelişmeler

tarafından
1 month önce

ABD Merkez Bankası’nın (Fed) gelecek ay faiz oranlarını düşürmesi  bekleniyor, ancak yüksek enflasyon riski nedeniyle indirimlerin daha  sınırlı olacağı öngörülüyor. Trump’ın planladığı gümrük vergileri ve vergi  indirimleri, fiyatların yeniden artabileceği beklentisini artırdı. Reuters  anketine katılan ekonomistlerin %90’ı Aralık’ta 25 baz puanlık bir indirim  beklerken, piyasa fiyatlaması bu ihtimali %60’ın altında gösteriyor. Bank   of America ekonomistleri göre güçlü ekonomi ve yüksek enflasyon  nedeniyle Fed’in derin bir kesinti yapmasının olası olmadığını belirtti.  Ayrıca, Fed’in hedeflediği PCE enflasyonunun 2027’ye kadar %2’nin  üzerinde kalacağı öngörülüyor.

/*! This file is auto-generated */!function(d,l){“use strict”;l.querySelector&&d.addEventListener&&”undefined”!=typeof URL&&(d.wp=d.wp||{},d.wp.receiveEmbedMessage||(d.wp.receiveEmbedMessage=function(e){var t=e.data;if((t||t.secret||t.message||t.value)&&!/[^a-zA-Z0-9]/.test(t.secret)){for(var s,r,n,a=l.querySelectorAll(‘iframe[data-secret=”‘+t.secret+'”]’),o=l.querySelectorAll(‘blockquote[data-secret=”‘+t.secret+'”]’),c=new RegExp(“^https?:$”,”i”),i=0;i

Avrupa Merkez Bankası (ECB), yüksek ticaret tarifelerinin küresel  ekonomide nadir ama zararlı şok riskini artırdığına ve finansal sistemin  istikrarını tehdit ettiğine dikkat çekti. Yatırımların birkaç firmada  yoğunlaşması, yapay zeka ile ilgili bir varlık fiyat balonunun  oluşabileceğini ve bu firmaların sorun yaşaması durumunda daha geniş  bir finansal sistemi tehdit edebileceğini belirtti. ECB Başkan Yardımcısı  Luis de Guindos, jeopolitik belirsizlikler ve ticaret gerilimlerinin riskleri  artırdığını vurguladı. Yüksek gümrük tarifelerinin küresel ekonomik  büyüme ve varlık fiyatları üzerinde olumsuz etkileri olabileceği ifade  edildi. Ayrıca, az sayıda teknoloji şirketinin piyasa kapitalizasyonunun  yüksek olması, sistemin istikrarı için bir tehdit olarak değerlendirildi. ECB,  bu durumun ani piyasa ayarlamalarına yol açabileceği konusunda  uyarıda bulundu.

IMF İstatistik Forumu’nda konuşan Kristalina Georgieva, yapay zekanın  ekonomi üzerindeki etkilerini vurguladı. Üretken yapay zekanın hızla yayılmasının heyecan verici olduğunu belirten Georgieva, bu teknolojinin  büyüme ve verimlilik potansiyeli taşıdığını, ancak iş gücü ve finans  piyasalarını bozma, eşitsizliği derinleştirme ve toplumsal istikrarsızlık  yaratma riskleri bulunduğunu ifade etti. Koordineli eylemlerin önemine  dikkat çekti. IMF Baş İstatistikçisi Bert Kroese de yapay zekanın  ekonomik etkilerini anlamak için çok boyutlu ölçümler yapılması  gerektiğini ve yeni istatistiksel çerçevelerin gerekeceğini belirtti.

UBS Group AG, altının 2025 yıl sonuna kadar ons başına 2,900 dolara  yükseleceğini öngördü ve Goldman Sachs’ın ardından yükseliş bekleyen  kurumlar arasına katıldı. UBS analistleri, güçlü dolar ve ABD’deki yeni  mali politikaların yüksek faiz oranlarına yol açma endişeleri nedeniyle  altının önce bir konsolidasyon dönemi yaşayabileceğini belirtti. 2026 sonuna kadar altının 2,950 dolara çıkabileceği tahmin ediliyor. Analistler,  makro oynaklık ve jeopolitik risklerin, güvenli liman alımları ve merkez  bankalarının alımlarının altın fiyatlarını destekleyeceğini ifade etti.

Goldman Sachs ise altının gelecek yıl sonuna kadar 3,000 dolara  yükselebileceğini öngördü. UBS, merkez bankalarının altın alımlarını  artıracağını da belirtti.

Kaynak:  ALB Forex

Don't Miss

Kazanç Görüşmesi: Clean Harbors karışık Q3 sonuçları bildiriyor, 2025 için iyimser

Kazanç Görüşmesi: Clean Harbors karışık Q3 sonuçları bildiriyor, 2025 için iyimser

AB’den dikkat çeken Türkiye raporu: Ekonomide başarılı bir sınav veriyor

Avrupa Birliği Komisyonu, Türkiye ekonomisine ilişkin yüksek jeopolitik riskler ve belirsizlikler karşısında