Uluslararası Para Fonu (IMF), değer kaybeden yeni Japonya ekonomisi için olumlu bir gelişme olarak tanıdı ve para biriminin zayıflığının ülkenin ihracatına sağladığı katkı nedeniyle faydalı olduğunu vurguladı. IMF’nin Japonya misyon şefi Nada Choueiri, artan ihracat gelirlerinden elde edilen avantajların, zayıf yenle birlikte gelen yüksek ithalat maliyetlerinden daha ağır bastığını vurguladı. Bu değerlendirme Cuma günü yapılan bir röportajda paylaşıldı.
İhracata dayalı bir ekonomi olan Japonya, daha düşük bir yen değerinin genel olarak ekonomik büyümeyi teşvik ettiğini görmektedir. Choueiri, Japon yetkililerin esnek bir döviz kuru rejimini sürdürmeye kararlı olduklarını belirterek, ülkenin yenin dolara karşı son dönemdeki düşüşlerine rağmen döviz piyasalarına müdahale etmekte acele etmeyeceğini ima etti. Bu düşüşler, ABD ile Japonya arasındaki faiz farkının devam edeceği beklentilerinden kaynaklanıyor ve pahalı ithalat nedeniyle hanehalkı ve perakendeciler üzerindeki etkisi konusunda Japon yetkililerini endişelendiriyor.
Para politikası konusunda Choueiri, Japonya Bankası’na (BOJ) faiz oranlarını ayarlarken enflasyona yönelik dengeli riskler ve ekonomik tahminlerdeki yüksek belirsizlik derecesini göz önünde bulundurarak temkinli ve metodolojik olmasını tavsiye etti. Verilere dayalı bir yaklaşımı ve politika faiz artışlarında kademeli bir yöntem izlenmesini savundu.
BOJ’un gelecek hafta yapılacak iki günlük politika toplantısında kısa vadeli politika faizini %0,25’te tutması bekleniyor. Merkez bankasının projeksiyonları, enflasyonun Mart 2027’ye kadar %2 civarında istikrar kazanacağını gösteriyor. Mart ayında negatif faiz politikasını sonlandıran ve Temmuz ayında faiz artırımı gerçekleştiren BOJ, enflasyon hedefine sürdürülebilir bir şekilde ulaşma yolunda ilerleme kaydedildiğine işaret etti.
BOJ Başkanı Kazuo Ueda, merkez bankasının ekonomik tahminlerle uyumlu olarak faiz artırmaya devam edeceğini, ancak bir sonraki faiz artırımının zamanlamasına karar verirken ABD’nin ekonomik görünümü gibi küresel belirsizlikleri de dikkatlice değerlendireceğini belirtti.
Reuters bu makaleye katkıda bulundu.
Bu makale yapay zekanın desteğiyle oluşturulmuş, çevrilmiş ve bir editör tarafından incelenmiştir. Daha fazla bilgi için Şart ve Koşullar bölümümüze bakın.