Haftaya başlarken aracı kurumlar Borsa için ne yorum yaptı?

tarafından
4 weeks önce

Info Yatırım

BİST100 endeksi geçtiğimiz haftayı %1,7 değer kazancı ile tamamladı. Haftanın ilk yarısı jeopolitik gerginliklerle baskılanırken, ikinci yarısı ile faiz indirim beklentileri ile yükseldi. Bu hafta makro veri açısından yurt içinde büyüme verisi takip edilecek. Sıkı para politikası ile çeyreksel bazda daralma bekleniyor. Bu hafta ABD piyasaları haftanın ikinci yarısında tatil olacak. Bu durum ile yurt içi haber akışlarına bağlı olarak endekste 10.200 seviyesini hedef haline getirebilir.

BİST100 endeksinde TL bazında 9.480 seviyesini pivot, 9.620 – 9.690 – 9.835 seviyelerini direnç, 9.405 – 9.265 – 9.195 seviyelerini destek seviyeleri olarak takip edeceğiz. Dolar bazında ise 279,3 – 281,4 – 285,5 seviyeleri direnç, 273,1 – 269,0 – 266,9 seviyeleri destek olarak izlenecek.

QNB Invest

BIST 100 Endeksi TCMB’nin toplantı kararı sonrasında yukarı yönlü seyrine devam ediyor. Hatırlanacağı üzere TCMB; beklentiler paralelinde faizde değişikliğe gitmez iken, %50 olan politika faizini 8. kez sabit tuttu. TCMB toplantı metninde faiz indirim sinyali olarak algılanan bazı ifadelere yer verdi. TCMB karar metninde Ekim’de enflasyonun ana eğiliminde düşüş gözlendiğini son çeyreğe ilişkin göstergelerin de yurt içi talebin yavaşlamaya devam ederek enflasyondaki düşüşü destekleyici seviyelere geldiğini ima ettiğini belirtti. TCMB; temel mal enflasyonunun düşük seyretmeye devam ettiğini, hizmet enflasyonunda iyileşmeye dair sinyallerin belirginleştiğini, geçici arz koşullarına bağlı olarak işlenmemiş gıda enflasyonunun yüksek seyrini sürdürdüğünü belirtti.

Para politikasındaki kararlı duruşun yurt içi talepte dengelenme, Türk lirasında reel değerlenme ve enflasyon beklentilerinde düzelme vasıtası ile aylık enflasyonun ana eğilimini düşüreceğini ve dezenflasyon sürecini güçlendireceğini belirten TCMB, maliye politikasının artan eşgüdümünün de bu sürece önemli katkı sağlayacağını ifade etti.

TCMB’nin toplantı metnindeki ifadeleri gevşeme adımı için zemin oluşturduğu beklentisine neden olurken, BIST 100 Endeksi karar sonrasında banka hisselerine gelen alımlar öncülüğünde 9500 direncinin üzerine yükseldi. Endeks geçtiğimiz hafta içerisinde Temmuz’dan beri mevcut olan orta vadeli alçalan kanalın içerisinde girse de, toplantı kararı sonrasında TCMB’den Aralık’ta faiz indirim beklentileri ile yeniden bu kanalın üzerinde yükseldi.

Endeks Cuma günü 9500 direncinin üzerinde kapanış gerçekleştirerek %1,9 değer kazandı. Bankacılık endeksi %4,4 yükseldi. Bankacılık endeksinin haftalık yükselişi %7,5’e ulaştı. Endeksin yeniden alçalan kalanının üzerine yükselmesiyle birlikte göstergelerin de desteklemesi ile orta vadeli görünümün güçlenme eğilimine girdiğini söyleyebiliriz. 9400 destek haline gelirken, bu seviyenin üzerinde yükseliş devam edebilir. 9500’ün üzerinde kalıcı olunması halinde orta vadeli yükselen trendde 9600 ve 9700 dirençlerine yükselişin ileri taşındığını görebiliriz. 9400’ün üzerinde trade amaçlı alım yapılabilir.

14.000 direncinin üzerine yükselen bankacılık endeksi ise faiz indirim beklentileri ile güçlü seyrine devam edebilir. 13.700 desteğinin üzerinde yön yukarı görünüyor. 14.600 ise hedef direnç konumunda.

Yarın Fed Ekim ayı toplantı tutanaklarını yayımlayacak. Fed 4 yıl aranın ardından Eylül’de faiz indirimi gerçekleştirmesinin ardından Ekim’de benzer karar almış oldu. Toplantı metninde, istihdam ve enflasyon hedeflerine ulaşılmasına yönelik risklerin dengede olduğu, ekonomik görünümün belirsiz bulunduğu ve komitenin ikili görevinin her iki tarafına yönelik risklere karşı dikkatli olduğu belirtildi. Çarşamba günü ABD’de PCE ve büyüme verileri öne çıkıyor. Perşembe günü ABD piyasaları Şükran Günü dolayısıyla tam, Cuma günü yarım günü kapalı olacak. Cuma günü içeride 3Ç büyüme rakamları, TCMB finansal istikrar raporu takip edilecek.

Ünlü & Co: PİYASALAR MOMENTUMUNU KORUMAYA ÇALIŞACAK

Geride bıraktığımız haftada Merkez Bankası’nın uzun zamandır beklenen faiz indirimlerine kapıyı aralaması yurt içinde risk iştahının belirgin şekilde güç kazanmasını sağladı. TCMB’den yapılan açıklamada politika faizinin “öngörülen dezenflasyon sürecinin gerektirdiği sıkılığı sağlayacak şekilde” belirleneceğinin belirtilmesi indirim yapılsa bile ölçülü adımlar atılacağı ve enflasyonun önceliklendirilmeye devam edileceğine işaret ediyor.

Enflasyon beklentilerinin özellikle 12 aylık bazda iyimser bir patikada hareket etmesi de Merkez Bankası’na faiz indirimi için alan yaratıyor. Hatırlanacağı gibi son açıklanan piyasa katılımcıları anketinde 12 ay sonrası için enflasyon beklentisi %27,20 seviyesine gerilemişti. Tüm bunlar içeride havayı iyileştirirken yeni haftada PPK özetlerinin yanında üçüncü çeyrek büyüme rakamını takip edeceğiz.

Yurt dışında ise Fed tutanakları ve ABD PCE endeksi öne çıkıyor. Ayrıca, ABD piyasaları Perşembe günü Şükran Günü nedeniyle kapalı olacak, Cuma günü ise işlemler yarım gün ile sınırlı olacak. Dolayısıyla tatil etkisiyle haftanın ikinci yarısında yurt dışı piyasalarda işlem hacimleri azalabilir. Bunun içeride de katılımı sınırladığını görebiliriz.

TL: TL haftayı önemli bir değişim göstermeden noktalarken ayın başından bu yana yaşanan yükseliş de Cuma günü kapanışı itibarıyla %1 oldu. Normal şartlar altında faiz indirimi sinyali verilmesi para birimleri üzerinde baskı yaratan bir unsur olarak çalışabilir. Ancak TL’nin bu tablodan çok fazla negatif etkilenmediğini gördük. Bunda faiz indirimi beklentilerinin uzun süredir varlığını sürdürmesinin yanında enflasyon tahminlerinin özellikle 12 aylık bazda geri çekilmeye devam etmesi ve Merkez Bankası’nın faiz indirimine gitse bile reel faizi yüksek tutarak enflasyonu önceliklendirmeye devam edeceğine dair beklentilerin etkili olduğunu söyleyebiliriz.

Küresel ölçekte bakıldığında ise doların güçlü performans sergilediği bir haftayı geride bıraktık. Bu çerçevede dolar endeksi haftalık bazda %0,8 oranında yükseliş gösterdi. Bu tablo sürpriz olmayan bir şekilde gelişmekte olan ülke para birimleri üzerinde ise genel hatlarıyla baskı yarattı. Öyle ki TL sakin seyrini sürdürse de ortalamaya bakıldığında gelişmekte olan ülke para birimlerinin değer kaybettiği görülüyor.

Borsa İstanbul: Borsa İstanbul zayıf bir başlangıç yaptığı haftanın özellikle son iki işlem gününde TCMB PPK toplantısının ardından oldukça güçlü bir performans sergiledi. BIST-100 haftayı %1,7 oranında kazanımla tamamlarken bankacılık sektörünün performansı ise %7,5’i aştı. Teknik açıdan bakıldığında endekste 9510 puanınüzerinde kalınmasının önemli olduğunu düşünüyoruz.

Önceki hafta gerçekleşen yükselişte de endeks bu bölgeyi aşamamış ve geri çekilmişti. Dolayısıyla 50 günlük hareketli ortalamanın da geçtiği söz konusu noktanın üzerinde kalındıkça kısa vadede iyimserliğin devam ettiğini görebiliriz. Böyle bir senaryoda teknik açıdan yukarıda ilk etapta 100-120 puanlık bir hareket alanı olduğunu söylemek mümkün. Öte yandan ASLES bugün 0,11 TL brüt temettü ödemesi yapacak. Ödemenin BIST-100 endeksine etkisi 0,5 puanın altında kalacak.

BIST-30 EN YAKIN VADELİ VİOP KONTRATI

Günü 10860.5 puanda kapatan BIST-30 kontratlarında 10785, 10698, 10622 ve 10535 destek olarak izlenebilir. 10937, 11024, 11100 ve 11187 ise direnç noktalarını oluşturuyor.

Foreks Haber’e teşekkürlerimizle

Don't Miss

Kısa vadeli dış borç stokunda hızlı artış

Ekim sonu itibarıyla, orijinal vadesine bakılmaksızın vadesine 1 yıl veya daha az

Küresel piyasalar dikkatini Fed’e çevirdi

Küresel piyasalarda tüm dikkatler yılın son Fed toplantısına çevrildi.