TÜİK kritik ekim ayı enflasyon verisini açıkladı.
BEKLENTİLERİN ÜZERİNDE GELDİ
Tüketici Fiyat Endeksi ekim ayında aylık yüzde 2.88 olarak açıklandı. TCMB’nin beklenti anketine göre aylık enflasyonun yüzde 2.43 olması bekleniyordu. Aylık enflasyon önceki ay yüzde 2.97 olarak gerçekleşmişti.
TÜİK: YÜZDE 2,88
Türkiye İstatistik Kurumu’na (TÜİK) göre, ekim ayı enflasyonu aylık bazda yüzde 2,88 olurken yıllık bazda yüzde 48,58’e geriledi.
ENAG: YÜZDE 5,57
Enflasyon Araştırma Grubu’na (ENAG) göre ise ekim ayına ait Tüketici Fiyat Endeksi (E-TÜFE) yüzde 5,57 arttı. E-TÜFE’nin son 12 aylık artışı ise yüzde 89,77 olarak gerçekleşti. ENAG’a göre, TÜİK alt grupları gösterge olarak alındığında en çok aylık düşüş yüzde 3,01 ile lokanta ve oteller, en fazla yükseliş ise yüzde 10,38 ile ulaştırma kaleminde gerçekleşti.
KİRADA TAVAN ZAM DA BELLİ OLDU
TÜİK’in açıkladığı enflasyon verilerine göre, kiralarda tavan zam oranı yüzde 62.02 oldu.
GEÇTİĞİMİZ ALTI AYLIK ENFLASYON VERİLERİ
Eylül
TÜİK verilerine göre; Eylül ayı enflasyonu yüzde 2.97, olarak açıklanmıştı. ENAG’a göre ise Eylül enflasyonu yüzde 5.34, olarak ölçülmüştü.
Ağustos
TÜİK verilerine göre ağustos ayı enflasyonu 2.47 olurken yıllık enflasyon 51.97 olarak gerçekleşti. ENAG’a göre ise yıllık enflasyon yüzde 90,35 olarak gerçekleşti.
Temmuz
TÜİK rakamlarına göre 2024 Temmuz’da yıllık enflasyon yüzde 61,78 seviyesine gerilemişti. TÜİK, açıkladığı temmuz ayı enflasyon rakamlarına göre aylık bazda artış yüzde 3,23 olurken, yıllık bazda enflasyon yüzde 61,78’e geriledi.
Haziran
2024 Haziran’da enflasyon yıllık bazda yüzde 71,60 olarak açıklanmıştı. ENAG’ın hesaplamalarına göre ise, temmuzda TÜFE aylık yüzde 5,91 arttı. Yıllık enflasyon ise yüzde 100,88 olarak hesaplandı.
ENAG’DA VERİLER NASIL HESAPLANIYOR?
Fiyat endekslerinin elde edilmesinde ülkelerin benimsediği ortak standart enflasyon hesaplama yöntemi kullanılmakta. Alt kalemler bazında sistem Birleşmiş Milletler İstatistik Bölümü’nün ‘’Classification of Individual Consumption According to Purpose’’ (COICOP) standartları gözetilerek oluşturuluyor. Enflasyon sepetinde, TÜİK sepetindeki 418 maddenin 339 adedi vardır. Bu toplam madde oranının yüzde 81’i, madde ağırlığının ise yüzde 80’ine eşittir. Geriye kalan 79 maddede ise enflasyonu etkileyen davranışın kesikli olması ya da denetimli ürünlerin yoğunluğu oluşturması nedeniyle kapsam dışına alınmıştır. Öte yandan, TÜİK enflasyon oranı ile de birebir karşılaştırma yapabilmek amacıyla, kalan bu 79 ürünün aylık fiyat değişimi, olduğu gibi TÜİK’ten alınarak ağırlıklı bir enflasyon oranı olarak sunulmaktadır.
patronladunyasi.com