Financial Times, Türkiye’nin Rusya’ya ABD menşeili askeri cihaz ve ekipman ticaretini tamamen durdurduğunu ileri sürdü

tarafından
2 months önce

Financial Times’ın bugün akşamüstü yayınladığı habere göre, Ankara, son haftalarda gümrük sistemlerini ayarlayarak, Washington ve Batılı müttefiklerinin Moskova’nın Ukrayna’daki savaş için hayati gördüğü dört düzineden fazla ABD menşeli malın ihracatını durdurdu. Financial Times’ın yetkili üç isme dayandırdığı iddiasına göre, Türkiye’nin elektronik gümrük sistemi artık bu ‘savaş alanı mallarının’ Rusya’ya gönderilmesine izin vermiyor.

Rusya’ya askeri bağlantılı ihracatın sessizce yasaklanması, Türkiye’nin savaşın başlarında üstlendiği Batılı yaptırımlardan kaçış rolünden geri adım attığının en son işareti olarak yorumlanıyor.

YÜKSEK ÖNCELİKLİ ÜRÜN LİSTESİ

Türkiye’nin ticaret kısıtlamaları, ABD’nin Moskova’nın askeri sistemlerinde kullanılan Batı teknolojisine Rusya’nın erişimini engellemeye çalışmasının ardından geldi. Yasaklı ürünler, ABD, İngiltere, AB ve Japonya’nın Rusya’nın silah endüstrisi için ithalatında hayati öneme sahip olarak tanımladığı 50 ‘yüksek öncelikli’ Batı yapımı ürün listesini oluşturuyor.

Gazete, Washington’un uzun zamandır Türkiye’nin Rusya’nın askeri bağlantılı mallara erişiminde aracı olduğu yönünde endişeler taşıdığını ve bu şüphenin iki müttefik arasındaki ilişkileri zedeledini aktardı.

Resmi istatistiklerine göre, bu malların ihracatı işgalin ardından hızla arttı ve savaşın başlangıcında aylık yaklaşık 3 milyon dolardan Aralık 2022’de yaklaşık 38 milyon dolarlık zirveye çıktı.

FÜZE VE İHA’LARDA KULLANILAN ÜRÜNLER YASAKLANDI

Engellenen ürünler arasında, Ukrayna’da düşürülen Rusya’ya ait füze ve insansız hava araçlarında (İHA) düzenli olarak ortaya çıkan işlemciler ve hafıza kartları gibi gelişmiş elektronik cihazlar, ayrıca silah üretiminde kullanılan takım tezgâhları ve diğer ekipmanlar bulunuyor.

ERDOĞAN, BRICS ZİRVESİ’NE GİDECEK: PUTİN’LE GÖRÜŞMESİ BEKLENİYOR

Bu arada Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan yarın Rusya’nın Kazan kentinde BRICS Zirvesi’ne katılacak. Türkiye’nin zirvede Batı ile Doğu arasında kurmaya çalıştığı “denge politikasını” vurgulaması ve BRICS ile ilişkilerini geliştirme niyetini somutlaştırması bekleniyor.

Erdoğan ile Rusya Devlet Başkanı Putin arasında yapılacak görüşmede ise ekonomi, ticaret ve enerji başta olmak üzere ikili ilişkilerin gündeme gelmesi öngörülüyor.

Türkiye yakın zamanda BRICS üyeliğini gündeme getirdi. Erdoğan, 22 Ekim’de yaptığı bir konuşmada “Türkiye olarak BRICS ile işbirliğimizi samimi bir şekilde geliştirmek istiyoruz. İnşallah Kazan Zirvesi’nin buna vesile olacağına inanıyorum” ifadelerini kullandı.

Türkiye, resmi olarak duyurulmasa da BRICS üyeliğine başvuru yaptı. Son ticaret engellemesi kararının Türkiye ile Rusya ilişkilerini nasıl etkileyeceği belirsiz.

patronlardunyasi.com

Don't Miss

Rusya’nın deniz yolu ile petrol sevkiyatları geriledi

Rusya'nın deniz yolu ile gerçekleştirdiği ham petrol sevkiyatları Ekim ayından bu yana

Rusya’da kağıt havlu alanında pazar lideri olan Hayat Rusya yeni üretim hattını devreye aldı

Hayat Holding’in 2021 yılında Rusya’da kurduğu kağıt fabrikası Hayat Rusya ülkede pazar