Birçok Wall Street kredi kuruluşunun görüşüne göre, Çin Merkez Bankası önümüzdeki yıl yetkililerin büyümeyi destekleme ve deflasyonu durdurma çabalarını yoğunlaştırmasıyla birlikte on yılın en büyük faiz oranı kesintilerini gerçekleştirecek.
Goldman Sachs Group Inc. ve Morgan Stanley, 2025 yılında Çin Merkez Bankası’nın (PBOC) politika faizinde 40 baz puanlık kesintiler öngörenler arasında. Bu, 2015’ten bu yana bir takvim yılındaki en büyük indirim olacak ve yedi günlük ters repo oranını yüzde 1,1’e düşürecek. Bloomberg’in en son anketindeki medyan tahmin 30 baz puan seviyesindeydi.
Çin Merkez Bankası faiz indirimi dışında yeni desteklere de açık
Çin Merkez Bankası Başkanı Pan Gongsheng, artan büyüme zorluklarıyla karşı karşıya olan bir ekonomiyi canlandırmak için daha geniş anlamda üzerine düşeni yapmaya hazır olduğunun sinyalini verdi.
Çin, bu yüzyılın en uzun deflasyon serisini yaşıyor ve bu, PBOC faizleri düşürürken bile borçlanmanın gerçek maliyetini yüksek tutuyor. Donald Trump’ın Beyaz Saray’a dönüşü, işleri daha da kötüleştirebilecek ikinci bir ticaret savaşı tehdidi oluşturuyor.
Goldman Sachs Çin Başekonomisti Hui Shan, “Mali teşvik, gelecek yıl talebi artırmada ağır bir yük taşımak zorunda kalacak. Hem zayıf iç talepten hem de ABD tarifelerindeki olası artışlardan kaynaklanan güçlü büyümeye karşı rüzgarları dengelemek için, para politikasında gevşeme dahil olmak üzere önemli makroekonomik gevşemenin haklı olduğunu düşünüyoruz” ifadelerini kullandı.
Çin’de düşük faiz ortamı uzun süre kalıcı olabilir
Ekonomistler, hükümetin borçlanmayı ve harcamaları artırması ve gayrimenkul sektöründeki uzun süreli sorunları istikrara kavuşturmak için daha fazla önlem alması çağrısında bulunuyor.
Faiz indirimi tahminleri, Çin’in düşük faiz ortamının kalıcı olabileceğini gösteriyor; bu eğilim son zamanlarda tahvil piyasalarında ilgi odağı oldu. 10 yıllık devlet tahvili getirileri bu hafta rekor seviyede ilk kez yüzde 2’nin altına düşerken, Çin’in 30 yıllık getirisi Japonya’nın altına düştü.
Faiz oranlarını düşürmenin yanı sıra, PBOC’nin bankaların rezerv olarak ayırması gereken para miktarını da azaltması bekleniyor. Deutsche Bank AG’deki ekonomistler de dahil olmak üzere bazı ekonomistler, likiditeyi serbest bırakmak için önümüzdeki yıl zorunlu karşılık oranında 100 baz puanlık kesintiler öngörüyor; bu, 2024’te sağlanan kesintilerin ölçeğiyle eşleşiyor.
Tarife darbesi
ABD tarifeleri, ihracatçılar ürünlerine yurtdışından alıcı bulmakta zorlanırsa ve bunun yerine durgun iç pazarda daha fazlasını satmak zorunda kalırsa ülkenin deflasyon sıkıntılarını derinleştirme potansiyeli taşıyor.
Çin fiyatlarının en geniş ölçüsü olan GSYİH deflatörü, 2023’ün başından beri sıfırın altında seyrediyor ve bu da enflasyona göre ayarlanmış borçlanma maliyetlerini yüksek tutuyor.
PBOC tarafından öngörülen kesintiler, mevcut borçlarını finanse etmeyi kolaylaştırarak tüketiciler, şirketler ve yerel yönetimler üzerindeki yükü hafifletmeye yönelik bir adım olabilir.