Küresel piyasalar Fed’in gelecek haftaki faiz kararına yön verebilecek çarşamba günkü ABD enflasyonu verilerini beklerken, Suriye’de Esad rejiminin devrilmesi yatırımcıların güvenli limanlara yönelmesine neden oldu.
Euro zayıfladı, dolar ve İsviçre frangı güvenli liman statüsünden destek buldu. Altın, Çin Merkez Bankası’nın yedi ay sonra ilk kez alım yapmasının ve Suriye hükümetinin hızlı düşüşünün Orta Doğu’yu daha da istikrarsızlaştırmasının ardından yükseldi.
Asya piyasaları Güney Kore’de milletvekillerinin ilk azil oylaması sonucu lehine sonuçlanan Güney Kore Devlet Başkanı Yoon Suk Yeol’un görevden alınması için bir kez daha oylama yapılması çağrısı yapması ve Çin’de açıklanan enflasyon verileri sonrası zayıf bir görünüm sergiledi. Güney Kore Kospi endeksindeki düşüş MSCI Asya Pasifik Endeksi’ni de aşağı çekti. Çin hisseleri enflasyon verileri sonrası düşerken, büyüme verisinin yukarı yönlü revize edildiği Japonya’da hisseler yatay.
Çin’de enflasyon hız kesti
Çin’de yıllık tüketici enflasyonu Kasım ayında yüzde 0,2 ile bir önceki ayın ve Bloomberg anketindeki medyan tahmin olan yüzde 0,4’ün altında kaldı.
Üretici fiyat endeksindeki yüzde 2,5’lik düşüş Ekim ayındaki yüzde 2,9’luk düşüşten daha yavaş olsa da, üretici deflasyonu 26. aya taşındı. Veriler, Komünist Parti’nin en üst düzey karar mercii olan Politbüro’nun Aralık ayında ekonomiye ilişkin geleneksel toplantısını yapmasından hemen önce geldi.
Pinpoint Asset Management’ın baş ekonomisti Zhiwei Zhang, “Ekonomik faaliyetler son dönemde istikrara kavuştu ancak toparlanma henüz enflasyonu artıracak kadar güçlü değil. Çin’i deflasyonist ortamdan çıkarmak için çok daha güçlü bir mali baskı gerekiyor” değerlendirmesinde bulundu.
Bloomberg Ekonomisti Eric Zhu da “Özel sektör zayıf durumdayken, ekonomide toparlanmayı teşvik etmek ve deflasyonist riskleri savuşturmak için daha güçlü hükümet teşvikleri gerekiyor” yorumunu yaptı.