Gedik Yatırım’dan 2025 Borsa stratejisi

tarafından
10 hours önce

Daha destekleyici bir döngünün eşiğinde olabiliriz

2023 yılı sonunda yayınladığımız strateji raporumuzda 2024 yıl genelinde temkinli  duruşumuzu yatırımcılar ile paylaştık. Bu görüşümüzün ana nedenleri (a) düşük faiz ve  yüksek talep politikaları sonucunda karların hızla artması, ve endeksin 2022 ve 1Ç 2024  arasında ABD doları bazında iki katına çıkması, yani yüksek baz etkisi, ve (b) buna ek olarak  düşük faiz ve yüksek kar büyümesi döngüsünün terse döneceği beklentimiz idi.

Sonuç  olarak, 2024’te, bugüne kadar, BIST100 Endeksi (güçlü TL’nin de etkisi ile) ABD doları  bazında %14,2 (lira bazında +%33) yükseldi. MSCI EM endeksine göre yatay bir  performans  gösteren endeks enflasyon beklentimize yaklaşık negatif %25, mevduat faizlerine nazaran  de Mayıs’tan itibaren yaklaşık %35 negatif reel getiri sağladı. Buna ek olarak, oldukça oynak  bir yıl yaşadık. Şöyle ki; endeks Temmuz ayındaki zirvesi ile Kasım ayındaki dibi arasında  %20’lik bir düşüş yaşadı, ve o dip tarihinden bugüne %17 oranında arttı. Şirketler ise  2024’ünilk çeyreğinin sonundan bu yana giderek daha zor bir faaliyet dönemi geçirmekte.

2024 yıl sonunda reel anlamda %70 net kar daralması ve %20 FAVÖK daralması  beklemekteyiz.

Daralmanın ana nedenleri azalan alım gücü ve talebe bağlı ürün fiyat  artışlarının sınırlanması, ve göreceli güçlü kalan TL ve zayıf global ekonomiler nedeni ile  sınırlı talep ve düşük karlılıkta ihracat gelirleri sayılabilir. 2025 yılına ise benzer bir resim ile  giriyor ve şirketlerin faaliyet ortamının, özellikle yılın ilk yarısında zorlu bir dönemin içinde  olacağını düşünüyoruz. Ancak, Türkiye’nin geçen sene başının tam tersine, faiz düşüşü  yaşayacağı bir döngüye girmekte olduğunu ve bunun 2024’den kalan düşük baz da  dikkate alındığında yılın ikinci yarısında farklı bir resim ortaya çıkarabileceğini  düşünüyoruz. 2025 için reel olarak %13 net kar, %4 FAVÖK artışı beklemekteyiz. Bu da  karlılıklar açısından 2025 yılının ikinci yarısının birinci yarıya nazaran daha yüksek  seyredeceğine işaret ediyor.

Buna ek olarak, artan GSYH beklentimiz ile 2026 yılında reel  anlamda %5 FAVÖK ve %14 net kar büyümesi tahmin etmekteyiz. Olası ek vergiler ve  daralmanın beklenenden daha derin olması, özellikle 2025 için, kar tahminlerimizdeki ana  risk unsuru olarak öne çıkmakta. 2025 yılında sektörel bazda reel kar performansı  açısından, değerlemeleri de göz önüne alarak, öne çıkartmak istediğimiz sektörler  bankacılık, demir çelik, gıda perakendeve telekomünikasyon sektörleri.

Halihazırdaki endeks adil değer tahminimiz 13,037 ve yükselme potansiyeli %29.

Ancak,  karlılık döngü ivmesinin yukarıya evrilmesi ile birlikte çok daha yüksek seviyeler mümkün.  Bu bağlamda, adil değerler bankacılık ve sanayii sektörlerinde %27 ve holdinglerde %39.3  Ancak, uzun vadeli döngünün ivmesinin yukarıya evrilmesi ile birlikte çok daha yüksek endeks  seviyelerinin mümkün olduğunu düşünüyoruz.

Reel bazda (2025/2026) kar büyüme beklentilerimizi ülkeler arası büyüme ve çarpanlara  harmanladığımızda Türkiye’nin benzer ülkelere nazaran makul bir yıl geçirme ihtimalinin  olduğunu ve iskontolu çarpanlarda işlem gördüğünü söyleyebiliriz. Öte yandan, 2026  tahminlerimiz gerçekleştiği takdirde, Borsa GOÜ FK çarpanlarına %60 civarı iskontoda  gözükmekte. Sonuç olarak, yukarıda bahsettiğimiz olası 6 aylık zorluklara ve bölgesel politik  faktörlerin yaratacağı olası oynaklıklara rağmen endeksteki zayıflıkların alım fırsatı yarattığını,  ve Türkiye borsasının uzun vadeli patika değişikliğinin eşiğinde olabileceğini, 2026  öngörülebilirliği arttıkça hisse senetlerinin prim yapabileceğini düşünüyoruz ve faizin  üzerinde getiri sağlamayabilme olasılığının mümkün olduğunu düşünüyoruz.

Öte yandan,  jeopolitik gelişmeler geçmişten farklı olarak olumlu anlamda risk primini düşürücü etki  yaratabilir.

Model portföyden Anadolu Grubu ve İş Bankası’nı çıkartıyor, Garanti Bankası ve TSKB’yi  ekliyoruz.

4.çeyrekte de ana bankacılık gelirlerinde zayıflık beklentimiz ve enflasyon muhasebesinden  göreceli avantaj sağlayacağını düşündüğümüz İş Bankası’nda 2025 yılında enflasyon  muhasebesine geçişin iptali sebebiyle kar alıyor, yerine güçlü marj ve karlılık performansını  sürdürmesini beklediğimiz Garanti Bankası ve TSKB’yi model portföyümüze ekliyoruz.

Anadolu Grubunu da son dönemdeki güçlü performansının ardından model portföyümüzden  çıkartıyoruz.

Yazar:  Ali Kerim Akkoyunlu, Araştırma Direktörü

Don't Miss

Aselsan’dan yeni anlaşma, VERUS kâr payı kararı, TRILC’den kapasite artırımı: BIST şirketlerinden son haberler

Aselsan’dan yeni anlaşma, VERUS kâr payı kararı, TRILC’den kapasite artırımı: BIST şirketlerinden

LivaNova güçlü Q3 büyümesi bildiriyor, 2024 görünümünü yükseltiyor

LivaNova güçlü Q3 büyümesi bildiriyor, 2024 görünümünü yükseltiyor