Türkiye’nin Afrika hamlesi başarılı oldu, Türk iş insanları milyar dolarlık ihaleler alıyor, yer altı kaynakları da Türkler’e emanet

tarafından
1 day önce

Orta Doğu araştırmaları yayınlayan Les clés du Moyen-Orient, Türkiye’nin Afrika’daki yükselen gücünü sayfalarına taşıdı. Emile Bouvier imzalı makalede, Türkiye ile Afrika arasındaki ticari ve diplomatik ilişkiler ele alındı.

4 MİLYAR DOLARDAN 45 MİLYAR DOLARA

Makaleye göre, Türkiye’nin Afrika ile olan ticaret hacmi 1998’de 4,09 milyar dolarken 2022 yılında 45 milyar dolara yükseldi. Türkiye, Afrika’ya 2022’de 21,2 milyar dolar ihracat yaparken, özellikle kimyasal ürünler, çelik ve tahıllar öne çıktı. Türk şirketlerinin doğrudan yatırımları 2001’de 22 milyon dolar iken 2021’de 10 milyar dolara yükseldi.

TARİHSEL BAĞLAR VE KAZAN-KAZAN İLİŞKİSİ

Makaleye göre, Türkiye’nin Afrika’da eşsiz bir diplomatik ve ekonomik gücü bulunuyor. Bu başarının sebebi ise iki ülke arasında kazan-kazan ilişkisine dayanan iş birlikleri ve tarihsel bağlar.

İNŞAAT DA, ENERJİ DE TÜRK ŞİRKETLERİNDEN

Makalede şu bilgiler yer aldı: Afrika’da faaliyet gösteren Türk şirketleri özellikle inşaat sektöründe önemli ve büyük projelere imza atıyor. Bu şirketler arasında Limak, Rönesans Holding ve Yapı Merkezi gibi büyük şirketler bulunuyor. Ayrıca Karpowership şirketi, Afrika’nın enerji ihtiyacını karşılayan yüzer enerji santralleriyle ülkenin önemli bir tedarikçisi oldu.

TÜRKİYE HANGİ ÜLKELERDE VAR?

Mali: Türkiye’nin Mali’ye ihracatı 2012-2022 yılları arasında yüzde 140 artış gösterirken, Mali’den yapılan ithalat da yüzde 2 bin 842 oranında yükseldi.

Senegal: Türkiye’nin Senegal’den ithalatı yüzde 710, Türkiye’nin Senegal’e ihracatı ise yüzde 108 oranında yükseldi.

Fildişi Sahili: Türkiye’nin Fildişi Sahili ile ticaretinde ithalat yüzde 162, ihracat ise yüzde 324 oranında büyüme gösterdi.

Nijer: 2012 yılında 80 bin dolar olan Nijer ithalatı, 2022 yılında 29,2 milyon dolara çıktı ve yüzde 36 bin 971 oranında yükselme gösterdi.

LİBYA’DAKİ ORTAKLIK İLİŞKİLERİ GELİŞTİRDİ

Türkiye ve Libya arasında askeri ve ekonomik ortaklıklar bulunuyor. 2019-2020 yıllarında Türkiye, Trablus’a askeri destek sağladı. Bu destek aynı zamanda Libya’nın Türkiye’ye Doğu Akdeniz’de enerji aramaları yapma hakkı tanıyan bir anlaşmayı da bünyesinde barındırdı.

SOMALİ’DEKİ İŞ BİRLİKLERİ

Türkiye’nin Somali ile de askeri ve ekonomik iş birlikleri var. Türkiye, Mogadişu’da bir askeri üs kurarak Somali ordusunu eğitti. Öte yandan 2024 yılında Somali’nin hidrokarbon yataklarını araştırma ve kullanma hakkı tanıyan bir anlaşmaya imza attı.

NİJER İLE STRATEJİK İŞ BİRLİKLERİ

Türkiye’nin Nijer ile stratejik iş birlikleri de Afrika ekonomisinde öne çıkan gelişmeler arasında yer alıyor. Türkiye, Nijer’deki uranyum, kömür ve altın gibi doğal kaynaklara ilgiyi artırdı. Bu kapsamda 2024 yılında Nijer ile madencilik ve güvenlik alanlarında anlaşmalar imzalandı. Türkiye, ayrıca Nijer’in terörle mücadele kapsamında kapasitesini güçlendirme taahhüdünde bulundu ve bu nedenle askeri destek sağladı.

patronlardunyasi.com

Don't Miss

Avrupa Yatırım Bankası, Türkiye’deki faaliyetlerine yeniden başlayacak

Avrupa Birliği (AB) bankası olarak bilinen ve ortak projelere finansman sağlayan Avrupa

Kacır: Türkiye, tüm balkan ülkeleri ile iş birliğine hazır

Kacır: Türkiye, tüm balkan ülkeleri ile iş birliğine hazır