Otomotiv çalışanlarına, ucuz Çinli darbesi: İşten çıkartmalar Avrupa’dan sonra ABD’ye de sıçradı

tarafından
24 hours önce

ABD’li otomotiv devi General Motors, oyuncu sayısının her geçen gün arttığı pazarda rekabet edebilmek için maliyet düşürme ve yaklaşık 1.000 kişiyi işten çıkartma kararı aldığını duyurdu.

Çoğunluğu beyaz yakalı olan çalışanlar, işten çıkartma kararı hakkında Cuma günü erken saatlerde bilgilendirildi. Şirket ise işten çıkarmaları bir bildiriyle doğruladı ve “Hız ve mükemmellik için optimizasyon yapmamız gerekiyor. Bu, verimli bir şekilde çalışmayı, doğru ekip yapısına sahip olduğumuzdan emin olmayı ve en önemli önceliklerimize odaklanmayı içeriyor” ifadelerine yer verdi.

Bu işten çıkarmalar, General Motors’un ABD satışlarının yavaşlaması, Çin’deki işlerinin bozulması ve beklenenden daha yavaş tüketici benimsemesi nedeniyle elektrikli araçlar için “her şeyi kapsayan” stratejisindeki değişimle başa çıkarken bu yıl sabit maliyetlerde 2 milyar dolarlık bir azalmayı hedeflemesiyle birlikte geldi.

ÇİNLİ ELEKTRİKLİ OTOMOBİL ŞİRKETLERİ İLE REKABET İÇİN MALİ KÜÇÜLMEYE GİDİYORLAR

GM ve diğer otomotiv sektörü oyuncuları, dünya çapında elektrikli araçlara hızlı geçiş ve sektöre giren Çinli şirketlerle mücadele etmeye çalışıyorlar.

Henüz hiçbir Çinli otomobil şirketi ABD pazarına girebilmiş değil. Bunun önündeki bürokratik ve siyasi engellerin yanı sıra eski ABD Başkanı Joe Biden döneminde getirilen Çin menşeli elektrikli araçlara yönelik %100 gümrük vergisi de ciddi bir engel. Fakat ABD pazarına giremiyor olsalar da, dünya genelindeki hızlı büyümeleri ile Çin merkezli şirketler ABD otomotiv sektörünü de etkilemeye devam ediyor.

Çin merkezli elektrikli otomobil markalarının ucuza piyasaya sürdüğü otomobiller karşısında rekabet etmekte zorlanan Avrupa ve ABD otomotiv devleri, sermayeyi nereye yatıracaklarını ve geçişin ne kadar hızlı gerçekleşeceğini anlamaya çalışıyorlar. Bunun yanı sıra maliyeti azaltmaya yönelik adımlar da atıyorlar.

OTOMOTİV SEKTÖRÜNDE İŞTEN ÇIKARTMA DALGASI

Son bir yılda otomotiv devleri tarafından atılan küçülme adımlarından bazıları şöyle;

-Alman otomobil devi Volkswagen Grubu, Almanya’da en az üç fabrikasını kapatmayı, ülkedeki diğer tüm kalan tesisleri küçültmeyi ve yaklaşık 140 bin işçinin ücretlerini yüzde 10 oranında düşürmeyi planlıyor. Kapanacak üç fabrikada toplamda kaç kişinin işten çıkartılacağı ise henüz belirsiz.

-Yine Volkswagen grubuna ait Audi de yakın zamanda kapanması öngörülen Brüksel fabrikasına alıcı bulmaya çalışıyor.

-İsveçli grup Volvo, martta Avrupa’daki otobüs üretim operasyonunu yeniden yapılandırarak 1.600 kişinin işine son verileceğini açıkladı. İsveç merkezli Volvo Cars, 4 Mayıs’ta İsveç’te 1.300 kişilik ek işten çıkarma kararını duyurdu. Bu rakam, firmanın ana vatanındaki iş gücünün yüzde 6’sını oluşturuyor.

-Alman otomotiv ve sanayi tedarikçisi Schaeffler, kasım ayının başında 2 bin 800’ü Almanya’da olmak üzere Avrupa’da 4 bin 700 kişiyi işten çıkaracağını duyurdu.

-Japonya merkezli otomobil üreticisi Nissan, küresel çapta 9 bin kişiyi işten çıkarmayı ve küresel üretim kapasitesini yüzde 20 azaltmayı planladığını duyurdu.

-Otomobil üreticisi Stellantis, İtalya operasyonlarında gönüllü işten çıkarmalar yoluyla 2 bin işçiyi işten çıkarmak için şubatta sendikalarla anlaştı.

-İngiliz elektrikli araç üreticisi Arrival, maliyetlerini azaltmak için istihdamının yarısını oluşturan 800 kişinin işine son verilmesini kararlaştırdı.

patronlardunyasi.com

Cevap bırakın

Your email address will not be published.

Don't Miss

Çin’den alüminyum ihracı kararı

Dünyanın en büyük alüminyum üreticisi Çin, ihracatına yönelik vergi teşviklerini sonlandırıyor. Fiyatları

IMF: Suriye’deki durumu yakından izliyoruz

Uluslararası Para Fonu (IMF) Sözcüsü Julie Kozack, Suriye'deki duruma ilişkin ekonomik bir