Bloomberg News’te yer alan haberegöre, ABD Adalet Bakanlığı, Google’ın Chrome internet tarayıcısını satması konusundan yargıçtan baskı yapmasını istemeyi planlıyor. Bakanlık ayrıca, Google’ın arama motorlarındaki pazarda tekelci uygulamaları sebebiyle, Chrome’un yanı sıra yapay zeka ve Android akıllı telefon işletim sistemi gibi alanlarda da müdahalelerde bulunulmasını isteyecek.
KÜRESEL TARAYICI PAZARININ YAKLAŞIK 3’TE 2’SİNE SAHİP
Google, kullanıcıların internet içeriklerini ve reklamları nasıl görüntülediklerini kısmen de olsa Chrome aracılığıyla kontrol ediyor. Chrome tarayıcısı da genellikle Google aramasını kullanıyor, Google’ın reklamcılık iş kolu için önemli bilgileri topluyor ve küresel tarayıcı pazarının yaklaşık üçte ikisine sahip olduğu tahmin ediliyor.
GOOGLE: TÜKETİCİLERE ZARAR VERECEK
Adalet Bakanlığı konuyla ilgili basına açıklama yapmayı reddetti. Fakat, Google Düzenleme İşleri başkan yardımcısı Lee-Anne Mulholland’ın yaptığı açıklamada, Adalet Bakanlığı’nın “bu davadaki yasal sorunların çok ötesine geçen radikal bir gündem” uyguladığını ve tüketicilere zarar vereceğini söyledi.
BIDEN YÖNETİMİNİN EN AGRESİF ADIMLARINDAN BİRİ OLACAK
Google’ın küresel pazarına yönelik başlatılan bu hukuki süreç, Biden yönetiminin iddiaya göre büyük teknoloji tekelini engellemek için attığı en agresif adımlardan biri olacak.
TRUMP’IN GOOGLE POLİTİKASI
Öte yandan ABD Başkanlık seçimlerinde kazanan Donald Trump’ın da dava üzerinde büyük etkisi olabilir. Seçimden yaklaşık 2 ay önce Trump, Google’ıın kendisine yönelik ön yargılı davrandığını ve teknoloji şirketini dava edeceğini duyurmuştu. Fakat bu açıklamasından 1 ay sonra da şirketin parçalanmasının iyi bir fikir olup olmadığını sorguladı.
GOOGLE’DAN ÖZEL ANLAŞMALARINI İPTAL ETMESİ İSTENİYOR
Şirket, ABD Bölge Yargıcı Amit Mehta’nın nihai kararını vermesinin ardından temyize gitmeyi planlıyor ve bu sürecin 2025 yılının Ağustos ayına kadar yapılması planlanıyor. Yargıç Mehta, çözüm önerileri ile ilgili duruşmayı da Nisan ayında gerçekleştirecek.
Savcılar, Google’ın Apple Inc.’e yılda milyarlarca dolarlık özel anlaşmalarını sonlandırmasını ve rekabeti önleyen etkilerini ortadan kaldırmasını istiyor. Bu anlaşmalar arasında özellikle Apple’ın iPhone’larında Google’ı varsayılan arama motoru olarak tutan anlaşmaları yer alıyor.
CHOROME VE ANDROID İŞLETMESİNİ DEVREDEBİLİR
Google’ın küresel tarayıcı pazarında hakimiyetini kırmak için çözüm önerileri de sunuluyor. Bunlar arasında Google’ın Chrome internet tarayıcısını ve Android işletim sistemini devretmesi gibi hamleler yer alıyor.
Chrome, Google için büyük bir gelir kaynağı. Fakat Amazon’un artan rekabeti ve diğer arama motorlarının da kullanıcılar tarafından tercih edilebilmesi Google için tehdit oluşturuyor.
patronlardunyasi.com