“Nijer’de üç yeni altın sahası anlaşması imzaladık”

tarafından
3 days önce

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, 2025 yılına girerken Türkiye’nin yurt içindeki ve bölgesindeki gelişmelere ilişkin mesajlar verdi.

Basın mensuplarıyla bir bilgilendirme toplantısı düzenleyen Bayraktar, Nijer’de Türkiye’nin üç yeni altın sahası için anlaşma yaptığını söyledi. Bayraktar son dönemin sıcak konusu olan Suriye ile ilgili de değerlendirmelerde bulundu. Suriye’deki doğal kaynakların Suriye’nin yeniden inşası için kullanılmasıyla alakalı da bir çalışma içinde olduklarını söyleyen Bayraktar, ülkeye elektrik tedariki konusunda da mesajlar verdi. Bayraktar Türkiye’nin Suriye üzerinden Lübnan’a da elektrik tedariki konusunun gündemde olduğunu ifade etti.

Yurt içiyle ilgili olarak ise Bayraktar sübvansiyonlarla ilgili somut veriler paylaştı. Bayraktar’ın verdiği verilere göre, 2024 yılında elektrikte 175 milyar TL, doğalgazda 256 milyar TL olmak üzere toplam 431 milyar TL’lik sübvansiyon verildi. Bayraktar uygulamanın devam etmesi durumunda bu rakamların 2025’te artacağını söyledi.

Bakan Bayraktar Ocak ayında enerji fiyatlarında değişim düşünmediklerini belirtti.

Enerjide Suriye gündemi

Suriye’ye hâlihazırda yaklaşık 210 megavatlık elektrik verildiğini ifade eden Bayraktar kapasitenin artırılması çalışması içinde olduklarını söyledi. Bayraktar’ın verdiği 2022 verilerine göre ülkenin mevcut kapasitesi 3 bin megavat civarında.

Bayraktar, Suriye’nin elektriğinin neredeyse yüzde 60’ına yakınını petrolden, yüzde 38’lik kısmının ise gazdan üretildiğini söylerken savaş öncesi Birecik HES’ten, Halep’e giden bir 400 kilovatlık yüksek gerilim şebekesi olduğunu ancak bu şebekenin Çobanbey’den sonraki kısmıyla ilgili akıbeti bilmediklerini ifade etti. Bakan Bayraktar Elektrik konusunda Suriye üzerinden Lübnan’a elektrik ulaştırılması konusunun da gündemde olduğunu söyledi.

2000’li yıllarda günlük petrol üretimi 600 bin varile ulaşan Suriye’nin savaş dolayısıyla üretiminin 30 bin varile gerilediğini söyleyen Bayraktar kaynakların yeniden inşada kullanılması için de çalışma olduğunu söyledi.

Suriye gündemiyle ilgili Bayraktar Suriye’den Türkiye’ye bir petrol boru hattı, Irak-Türkiye petrol boru hattıyla bunun birleştirilmesi, Katar gazının Suriye üzerinden Türkiye ve Avrupa’ya gitmesi gibi daha şu anda epey bir olgunlaşması gereken konular olduğunu belirtti.

Nükleerde 2025 önemli karar yılı olacak

Bakan Bayraktar toplantıda nükleer enerji konusuna da değindi. Türkiye’nin iki büyük konvansiyonel nükleer santrale daha ihtiyacı olduğunu söyleyen Bayraktar 2025’in bu kapsamda karar yılı olacağını söyledi.

Nükleerde planlamanın 2035’e 7 bin 700 megavatla girmek olduğunu ifade eden Bayraktar 4 bin 800 megavatlık kapasiteye iki reaktör ile ilave yapılmasını hedefi olduğunu söyledi.

Akkuyu’daki Alman Siemens ekipmanlarının kullanılmasında yaşanan tıkanıklıkla ilgili de konuşan Bayraktar, Rusların Çin’den sipariş ettiği ekipmanların monte edilmeye başladığını, Siemens’e dönüşün söz konusu olmadığını söyledi.

Sakarya gaz sahasında yeni faza hazırlık

Sakarya gaz sahasında 2025 yılının ilk çeyreğinde 9 milyon metreküpün üzerine çıkacaklarını söyleyen Bayraktar şu andaki üretimin yaklaşık 2,9 milyon hanenin gaz ihtiyacını karşılar vaziyette olduğunu belirtti.

Bayraktar, “Bir taraftan yeni kuyular açıyoruz. Üçüncü fazla alakalı. Yani bu bahsettiğim 20 milyon metreküpü, 40-45 milyon metreküp çıkaracak. 2028’e kadarki süreçle alakalı da 40’ın üzerinde yeni kuyu kazılıyor” dedi.

Doğalgaz merkeziyle ilgili çalışmaların sürdüğünü belirten Bayraktar, yeni Trump yönetimiyle de özellikle gaz alanında ciddi bir işbirliği imkanı olduğunu düşündüklerini de söyledi.

Türkiye’de Karadeniz gazıyla alakalı teklifler olduğunu belirten Bakan Bayraktar bunlara sıcak baktıklarını söyledi.

LNG depolarının yüzde doksanların üzerinde dolu olduğunu belirten Bayraktar İran ile kontrattaki teslimatın yarısının geldiğini ama buna rağmen hem LNG altyapısında hem depolarda bu kış için bir risk görmediklerini söyledi.

Yenilenebilir enerjide hedefler

2024’ün güneş ve rüzgârda rekor yılı olduğunu belirten Bayraktar 6 bin megavatın üzerinde yeni bir kurulu güç kuracaklarını söyledi. Enerji depolama tarafında da 33-34 bin megavatlık piyasa oluştuğunu ifade eden Bakan Bayraktar bu konuda Çin ve diğer ülkelerle görüştüklerini ifade etti.

2025’te bir yılın başında, bir de sonunda YEKA yarışması yapmayı planladıklarını anlatan Bayraktar Ocak sonunda ve Şubat başında yapılacak 2 bin megavatlık kapasite tahsis yarışmasına ilgi olduğunu söyledi.

Bakan Bayraktar Fransa ile offshore rüzgar santralleri üzerine konuştuklarını diğer ülkelerle de işbirliği olabileceğini belirtti.

Sanayi tarifeleri

Bakan Bayraktar sanayi tarafında elektrik fiyatlarını maliyet esaslı yansıttıklarını ancak gazdan kaynaklı maliyetlerde hâlâ destek olduğunu söyledi.

Sanayicilere güneş olmak üzere kendi santrallerini kurmayla ilgili destek verdiklerini söyleyen Bayraktar, Ocak sonu ve Şubat’taki YEKA ihalelerinde rekabetçi fiyatlar beklediklerini ifade etti.

Bayraktar, “2024’te 7 bin 500 megavat rekor bir kapasite açıkladık sanayicimizin kendi tüketimleri için. Şimdi 7 bin 500 de yetmiyor. Orada da teknik kısıtla karşı karşıyayız. Bir de tabii işin bir maliyet boyutu var. Ama biz o anlamda yine 2025’te sanayicimiz için de bir kapasite açmaya çalışacağız” diye konuştu.

Bakan Bayraktar elektrik dağıtım lisanslarının 2006’da verilmeye başladığını ve bu lisansların 30 yıllık olduğunu belirtti.

Lisans sürelerinde sona yaklaştıkça yatırım konusunun üzerine çok düşülmeyeceği konusunun konuşulduğunu söyleyen Bayraktar bu konunun kendilerine de geldiğini ifade etti.

Don't Miss

Bolat: Döviz bazlı reeskontta aylık firma limitleri 150 milyon dolar olacak

Ticaret Bakanı Ömer Bolat "Son bir karar, yabancı para reeskont kredisi tahsisi

Suriye’den şaşırtan Bitcoin atağı

Yıllarca süren iç çatışmalar ve ekonomik krizle sarsılan Suriye, Bitcoin destekli cesur