Bilim insanları, kanser hücrelerini yok etmenin etkili bir yolunu keşfetti. Yapılan yeni bir araştırmada, titreşen moleküller kullanılarak kanser hücrelerinin %99’u yok edildi. Bu yeni buluş kanser tedavisinde devrim niteliğinde bir adım olarak görülüyor.
Rice Ãœniversitesi, Texas A&M Ãœniversitesi ve Texas Ãœniversitesi’nden bilim insanları, kanser hücrelerini hedef alan yeni bir yöntem geliÅŸtirdi. Yapılan testlerde, aminocyanin moleküllerinin yakın-kızılötesi ışıkla uyarılarak kanser hücrelerini %99 oranında yok edebildiÄŸi ortaya çıktı.
Tedavi için yeni yöntem geliştiriliyor
Bu yeni teknoloji aminocyanin moleküllerini kullanarak kanser hücrelerinin zarlarını parçalıyor. Daha önce, Feringa tipi motorlar gibi kanser hücrelerini yok etmek için kullanılan moleküler makinelerle karşılaÅŸtırıldığında, bu yöntem çok daha hızlı ve etkili. AraÅŸtırma ekibi, moleküler “çekiçler” olarak adlandırdıkları bu yeni makinelerin bir milyondan fazla daha hızlı hareket ettiÄŸini ve görünür ışık yerine yakın-kızılötesi ışıkla aktive edilebildiÄŸini belirtti.
Aminocyanin moleküllerinin biyomühendislikte, özellikle kanser tespiti için kullanılan sentetik boyalar olarak bilindiÄŸini söyleyen bilim insanları, bu moleküllerin yakın-kızılötesi ışıkla titreÅŸtirildiÄŸinde kanser hücrelerine baÄŸlanarak onların zarlarını parçaladığını keÅŸfetti. Yapılan testler, laboratuvar ortamında kanser hücrelerinin %99’unun yok edilmesini saÄŸladı.Â
Araştırma ekibi, bu buluşun kanser tedavisinde yeni bir dönemi başlatabileceğini, çünkü kanser hücrelerinin bu mekanizmaya karşı evrimsel bir direnç geliştirmesinin zor olduğunu ifade etti. Şu anda araştırmacılar, bu yeni teknolojiyi farklı moleküllerle test etmeyi ve tedavi potansiyelini daha da geliştirmeyi planlıyorlar.