Davos risk anketi:  Silahlı çatışma, küresel ısınma ve dezenformasyon iş hayatını zorlaştırıyor

tarafından
10 hours önce

Davos araştırmasına göre, 2025 yılındaki küresel risklerin başında çatışma, aşırı hava koşulları ve dezenformasyon geliyor. Dünya Ekonomik Forumu’nun (WEF) Çarşamba günü yayınlanan anketine göre risk uzmanları, silahlı çatışma, aşırı hava koşulları ve dezenformasyonun önümüzdeki yıl için en önemli küresel riskler arasında olduğunu belirtti.

WEF’in amiral gemisi olan “Küresel Riskler Raporu”nda yanıt verenlerin neredeyse dörtte biri (%23) devlet temelli silahlı çatışmayı 2025’in en acil endişesi olarak sıraladı. Yanlış bilgi ve dezenformasyon, ikinci kez iki yıllık bir zaman diliminde en önemli riskler olarak gösterildi. Aşırı hava olayları, biyoçeşitlilik kaybı ve ekosistem çöküşü gibi çevresel kaygılar 10 yıllık risk sıralamasında öne çıktı. Sıcak hava dalgaları, kasırgalar ve selleri içeren aşırı hava olayları, hem kısa vadeli hem de uzun vadeli riskler arasında öne çıkıyor. İklim krizi aşırı hava koşullarını daha sık ve daha yoğun hale getiriyor.

Rapor, 130’dan fazla ülkeden 3.000’e yakın liderin WEF’in yıllık toplantısına katılmaya hazırlandığı bir dönemde geldi. Dört gün sürecek etkinlik Pazartesi günü İsviçre’nin dağ köyü Davos’ta başlayacak.

WEF Genel Müdürü Mirek Dušek yaptığı açıklamada, “Artan jeopolitik gerilimler, küresel güvenin kırılması ve iklim krizi, küresel sistemi daha önce hiç olmadığı kadar zorluyor” dedi. “Bölünmelerin derinleştiği ve risklerin birbirini tetiklediği bir dünyada, küresel liderlerin bir seçeneği var: işbirliğini ve dayanıklılığı teşvik etmek ya da artan istikrarsızlıkla yüzleşmek. Riskler hiç bu kadar yüksek olmamıştı,” dedi Dušek.

Ankette 2025’e kadar kısa vadeli, 2027’ye kadar kısa ve orta vadeli ve 2035’e kadar uzun vadeli riskler değerlendiriliyor. Rapora bilgi sağlamak amacıyla geçen yıl Eylül ve Ekim aylarında 900’den fazla küresel risk uzmanı, politika yapıcı ve sektör lideriyle anket yapıldı.

‘Dünya çok kötü durumda’

WEF, iki yıl önce silahlı çatışmanın kısa vadeli bir risk olarak göz ardı edildiğini, artan jeopolitik gerilimleri ve giderek parçalanan küresel manzarayı yansıtan bir gelişme olduğunu söyledi.

Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Guterres daha önce Rusya’nın Ukrayna’yı geniş çaplı işgalinin yanı sıra Orta Doğu ve Afrika’daki çatışmalara atıfta bulunarak dünyanın İkinci Dünya Savaşı’ndan bu yana en yüksek sayıda çatışmayla karşı karşıya olduğu konusunda uyarmıştı.

WEF’in son raporunda tanımlanan diğer kısa vadeli risklerden bazıları arasında toplumsal kutuplaşma, siber casusluk, kirlilik ve eşitsizlik yer alıyor.

Marsh McLennan Avrupa’nın genel müdürü Carolina Klint, Çarşamba günü CNBC’den Silvia Amaro’ya verdiği röportajda, “Dünyanın zor bir durumda olduğu ve küresel risk ortamında şirketlerin yollarını bulmalarının çok ama çok zor olduğu açık” dedi. Klint, bu risklerin mutlaka yeni ortaya çıkan bir eğilimi yansıtmadığını, aksine “giderek daha belirgin hale gelen” eğilimlerin yekününü yansıttığını söyledi.

Klint, “Artık ekonomik gerilimlerin arttığı bir dönemden geçtiğimizi düşünüyorum” dedi. “Ve dünyanın rakip kutuplara  ayrışmasının teorik bir endişe olmadığını kabul etmemiz gerektiğini düşünüyorum. Bugün yüzleşmemiz gereken bir konu. Dolayısıyla bu durum daha karmaşık ve belirsiz bir ticaret ortamına yol açtı.”

Kaynak:  CNBC.com, Conflict, extreme weather and disinformation top global risks in 2025, Davos survey says

Don't Miss

TZOB/Bayraktar: Sofralık zeytin üretiminde dünya lideriyiz

TZOB/Bayraktar: Sofralık zeytin üretiminde dünya lideriyiz

Kazanç Açıklaması: UMG Sağlam 3. Çeyrek Büyümesi Bildiriyor, Streaming 2.0’a Odaklanıyor

Kazanç Açıklaması: UMG Sağlam 3. Çeyrek Büyümesi Bildiriyor, Streaming 2.0'a Odaklanıyor