Yani bir hayvan, hiç su içmeden nasıl yaşayabiliyor? İlk etapta kulağa imkânsız gibi gelse de aslında böyle bir şey gerçekten mümkün.
Gelin, bu hayvanların nasıl bu şekilde yaşadıklarına bakalım.
Kanguru sıçanı olarak bilinen Dipodomys türü sıçanlar, yaşadıkları aşırı kurak ortamlarda 5 yıla kadar suya hiç ihtiyaç duymadan yaşayabilirler.
Ancak bu hayvanlar, bunu başarabilmek için ufak bir hileye başvurur. Bu, metabolik su üretimidir. Kanguru sıçanlarının böbrek yapıları, yaşadığı kurak ortamlara bağlı olarak evrimleşmiştir.
Bu böbrek yapıları sayesinde besinlerden aldıkları ve vücutlarından atılacak sıvıların içerisinde yer alan suların neredeyse tamamı, vücutlarına geri kazanılır. Üstelik bu hayvanlar, gerektiği zaman metabolizma hızlarını da düşürebilirler.
Bu da terleme ve su kaybının minimuma inmesi anlamına gelir. İşin bir diğer ilginç tarafı, kanguru sıçanlarının ömrünün 2 ila 5 yıl arasında olmasıdır. Yani bir kanguru sıçanı, ömrü boyunca bir kez bile su içmeden yaşayabilir.
Çöl yaşamına son derece uyumlu olan bu hayvanlar, hiç su içmemesinin yanında yedikleri tohumlardan nem elde etmeden de yaşayabilir.
Onlar metabolik su üretimlerine ek olarak su kaybını azaltmak için susuz idrar üretirler. Yani idrara çıkarlar ancak bu sıvının içeriği sudan oluşmaz.
Kanguru sıçanları ayrıca onlara yiyecekleri depolayacak bir alan sağlayan yanaklara sahiptir. Böylece sürekli besin stoğuna sahip olmuş olurlar. Yine aşırı sıcaklıklardan korunmak ve aynı zamanda yırtıcılardan kaçmak için de derin oyuklar kazarlar.
Özetle çöl yaşamına muazzam şekilde adapte olabilen kanguru sıçanlarının, çok sıcak bir habitta yaşamalarına rağmen hiç su içmeden hayatta kalmaları sizce de takdire şayan değil mi?
İlginizi çekebilir: