Küresel piyasalarda ‘kritik veriler’ haftası

tarafından
2 months önce

Küresel piyasalar ABD ve Euro Bölgesi büyüme verilerinden Fed’in tercih ettiği enflasyon göstergesine, Japonya Merkez Bankası’nın faiz kararından ABD istihdam rakamları ve bazı teknoloji şirketlerinin bilançolarına kadar bir dizi gelişmenin izleneceği bir haftaya başlıyor.

Wall Street Borsaları geçen hafta karışık bir görünümle kapanırken vadeli işlemlerde yukarı yönlü hareketler izleniyor.

Bloomberg Dolar Endeksi geçen haftanın tamamında yüzde 0,8 yükselerek, aralıksız dört haftadaki kazancını yüzde 3’ün üzerine taşıdı. Geçen hafta 16 baz puan yükselen ABD 10 yıllık tahvil getirisi bu sabah da 3 baz puan artışla yüzde 4,2720’ye çıktı.

Asya’da piyasalar karışık. Japon yeni iktidar partisinin parlamentonun alt kanadında çoğunluğu elde edememesinin ardından üç ayın en düşük seviyesine geriledi. Nikkei 225 yendeki düşüşün ihracatçı şirket hisselerini desteklemesiyle yüzde 2 yükseldi. Çin hisselerinde ise düşüşler yaşandı.

Brent petrolün varil fiyatı İsrail’in İran’a misilleme saldırısının petrol tesislerini hedef almayıp askeri bölgelerle sınırlı kalmasının ardından yüzde 4’ten fazla düştü. Bu arada Citi 6-12 aylık Brent petrol fiyat tahminini 72 dolardan 60 dolara düşürdü.

Çin’de tahvil ihraçlarını destekleyecek yeni araç

Çin Merkez Bankası (PBOC) finansal sistemdeki likiditeyi daha iyi yönetebilmek için para politikası araç setini genişletiyor.

Açıklamaya göre PBOC, bir yıldan fazla olmayan bir zaman dilimi için birincil satıcılarla aylık olarak doğrudan ters repo anlaşmaları yapacak.

PBOC, bu hamlenin bankacılık sisteminde makul bir likidite seviyesini korumayı ve para politikası için araç setini zenginleştirmeyi amaçladığını söyledi.

Hong Kong’daki Standard Chartered Bank’ın Çin makro stratejisi başkanı Becky Liu’ya göre, yeni aracın bankalararası piyasaya daha uzun vadeli likidite enjeksiyonu sağlaması ve tahvil ihracında beklenen artışa yardımcı olması muhtemel.

“Doğrudan reponun temelinde tahvillerin alınıp satılması yatıyor. Böylece bankalar daha uzun vadeli likiditeyi serbest bırakabilir,” diyen Liu, “PBOC, bankaları ileride devlet tahvili ihraçlarının artmasını kolaylaştırmaları için hazırlayabilir” yorumunu yaptı.

Bu arada Çin’deki sanayi firmalarının eylül ayı karları, deflasyonist baskıların etkisiyle bir önceki aya göre daha hızlı bir şekilde geriledi. Pazar günü açıklanan verilere göre ağustos ayında yüzde 17,8 düşen sanayi karları eylülde yüzde 27,1 azaldı.

Cevap bırakın

Your email address will not be published.

Don't Miss

Fitch’ten ABD’nin ek tarifelerine ‘risk yaratır’ yorumu

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch Ratings, ABD'nin planlanan tarifeleri ve etkilenen ülkelerin

Çin Merkez Bankası  faizleri değiştirmedi

Çin Merkez Bankası PBOS politika faiz işlevi gören  bir yıllık ve beş