ABD tarifeleri üç ülke için ne anlama geliyor?

tarafından
10 hours önce

01

Donald Trump, önceki döneminde olduğu gibi ticaret savaşında yine Çin’i hedef aldı. ABD Çin’den en çok elektronik malzemeler ithal ediyor. Oyuncak ve tekstil ihracatı da ağırlıkta. Çin’in ABD tarifelerine yönelik ilk tepkisi konuyu Dünya Ticaret Örgütü’ne taşıma planı yönünde oldu.

Çin, tüm ABD giyim ithalatının yaklaşık yüzde 30’unu oluşturduğundan, Bloomberg Intelligence, Aritzia Inc. ve Tommy Bahama dahil olmak üzere, en çok Asya ülkesindeki tedarikçilere güvenen markalar için giyim fiyatlarının yüzde 2’ye kadar artabileceğini tahmin ediyor. Bazı şirketler, Çin’den tedariklerini azaltma planlarını duyurdu; Steven Madden Ltd. bir yıl içinde Çin’de üretilen ürün sayısını yüzde 40 oranında azaltmayı planladığını açıkladı.

02

ABD’nin ticaret savaşı ilanına Kanada da karşılık verdi. Ülke ABD’den yaklaşık 107 milyar dolarlık ithalata yüzde 25 vergi uygulayacak. Kanada ABD için özellikle enerji tarafında kritik hammaddeler arz etmesiyle öne çıkan bir ülke. Otomotiv de ithalatın önemli kısmını oluşturuyor. Şimdiden ABD’de alüminyum ithalatçıları Kanada’ya yönelik kararda istisna talep etmeye başladı.

03

Meksika, ABD’nin tarife ilanına yönelik olarak misillemeye hazırlanırken ülke ekonomisi için ABD tarifeleri büyük bir hasar yaratma potansiyeli taşıyor. Ülkenin ihracatının yüzde 80’i ABD’ye giderken, yıllık ticaret hacmi 800 milyar dolar seviyesinde.

ABD’nin otomobil parçaları ithalatının yaklaşık yarısı Kanada ve Meksika’dan geliyor ve Amerikan markaları bu ürünlere özellikle bağımlı.

Hava yastıkları ve emniyet kemerleri gibi belirli ürünlere gelince, ABD’nin ithal ettiği ürünlerin yaklaşık yüzde 80’i Kuzey Amerikalı komşularından geliyor.

Buna ek olarak, ABD’nin monte edilmiş otomobil ithalatının yarısı bu iki ülkeden geliyor.

04

Amerikalıların tükettiği taze ürünlerin önemli bir kısmı sınırın ötesinden geliyor. ABD’nin ithal ettiği sebzelerin yaklaşık yarısı ve meyvelerin yüzde 40’ı Meksika’dan geliyor. Amerikalıların yediği avokadoların yüzde 90’ından fazlasını sağlamanın yanı sıra, bu Latin Amerika ülkesi, dolmalık biber, salatalık ve kabak gibi sebzelerde de en büyük yabancı tedarikçi konumunda.

Alkollü içecekler, 2023’te Meksika’dan yapılan tüm ABD ithalatının yaklaşık dörtte birini oluşturdu.

Yurt dışından ABD’ye giren her beş biradan dördü sınırın güneyinden geliyor; aynı şey, ülkenin ithal ettiği tüm yüksek alkollü içkilerin yarısı için de geçerli – ağırlıklı olarak tekila ve mezcal. Kanada aynı zamanda likörler ve viski dahil olmak üzere damıtılmış alkollü içkilerin de önde gelen tedarikçilerinden biri.

Cevap bırakın

Your email address will not be published.

Don't Miss

Ticaret savaşı doları nasıl etkileyecek?

Trump'ın imzaladığı yeni gümrük tarifelerine yönelik beklentilerle güç kazanan dolardaki yükseliş eğiliminin,

Petrolde ABD yaptırımlarıyla sert yükseliş

Petrol, ABD Başkanı Donald Trump'ın, ABD'nin en büyük ham petrol tedarikçisine gümrük