SABAH Raporu: S&P’den not artırımı bekleniyor

tarafından
2 months önce

Haftanın son işlem gününe girilirken yurt içinde en önemli konu başlığını kredi derecelendirme kuruluşu S&P’nin Türkiye’nin kredi notu ve görünümüne dair yapması beklenen güncelleme oluşturuyor.

S&P son olarak 3 Mayıs’ta yaptığı değerlendirme ile Türkiye’nin kredi notunu B seviyesinden B+’ya yükseltirken görünümü pozitifte tutmuştu. Mevcut durumda Türkiye’nin kredi notu ile yatırım yapılabilir seviye arasında 4 kademe fark bulunurken görünümün pozitif olması yeni bir not artırımına kapının açık olduğunu işaret ediyor.

Foreks Haber’in yaptığı ankete göre de piyasa beklentisi notun bir kademe artırılacağı yönünde. Hatırlanacağı gibi Türkiye’nin makroekonomi politikalarındaki değişimin ardından yıl içinde arka arkaya not artırımları gelmişti. Bu çerçevede Mart ayında Türkiye’nin kredi notunu B+ seviyesine yükselten Fitch 6 Eylül’de yaptığı güncelleme ile notu bir kademe daha artırarak BB- seviyesine yükseltmiş görünümü ise durağan olarak belirlemişti. Moody’s ise 19 Temmuz’da Türkiye’nin kredi notunu B3 seviyesinden iki kademe artırımla B1’e yükseltirken görünümü pozitif olarak belirlemişti.

TL: USD/TL kuru dolar endeksinin yüksek tahvil faizlerinin etkisiyle kuvvetli seyrettiği Ekim ayını yatay bir görünümle noktalamayı başardı. Gelişmekte olan ülke para birimlerinin aynı dönemde ortalama %2’yi aşan oranda değer kaybına uğradığını düşünürsek TL bu performansı ile göreceli olarak da iyimser bir eğilim sergilemiş oldu. TCMB’nin Kasım ayında faiz indirimine gitme ihtimalinin düşük görünmesi para politikası tarafında TL’yi destekleyen bir unsur olarak çalışabilir. Para politikasına dair daha net sinyalleri ise gelecek haftaki Enflasyon Raporu ile alacağız. S&P’nin beklentilere paralel olarak bugün kredi notunda artırım yapması kurda trende dönüşen aşağı yönlü kuvvetli bir eğilim yaratamayabilecek olsa da TL’nin görünümünü kuvvetlendiren bir zemin oluşmasına katkı sağlayabilir.

Makroekonomik veri tarafında ise bugün PMI imalat endeksini takip edeceğiz. Son dönemde zayıf bir performans ortaya koyan endeks 6 aydır büyümeyi daralmadan ayıran 50 seviyesinin altında seyrediyor.

Benzer bir gösterge olan reel sektör güven endeksinin artış göstermesi PMI endeksinde de aynı doğrultuda hareket edebileceğine işaret ediyor. Öte yandan Hazine dün Kasım ayı borçlanma programını açıkladı. Buna göre Kasım ayında 119,8 milyar TL’lik iç borç servisine karşılık toplam 225,2 milyar TL’lik iç borçlanma yapılması planlanıyor.

Borsa İstanbul: BIST-100 endeksi önceki gün teknik açıdan önemini yüksek bulduğumuz 9000 puanın üzerinde kapanış yapmayı başarmıştı. Ancak görünümün iyileştiğinin teyit edilmesi için görmek istediğimiz 9000 puanın üzerinde arka arkaya kapanışlar gerçekleşmedi. Bunda tahvil faizlerindeki yükseliş nedeniyle yurt dışı piyasalarda etkili olan zayıf görünümün de rol oynadığını söyleyebiliriz. Bugün ise S&P’den not artırımının beklenmesi nedeniyle yurt içinde özellikle bankacılık sektörünün performansı günün odak noktasında yer alabilir.

Yurt dışında ise TSİ 15.30’da ABD Ekim ayı istihdam rakamları açıklanacak. İstihdam göstergelerinin Fed’in para politikasına etki etme potansiyelinin son dönemde arttığını düşünürsek ortaya çıkacak tablo küresel risk iştahının şekillenmesini sağlayabilir. Bu çerçevede özellikle saat 15.30’dan sonra Borsa İstanbul’un performansının yurt dışını takip etmesi sürpriz olmayacaktır.

Ünlü & Co raporundan alıntıdır

Cevap bırakın

Your email address will not be published.

Don't Miss

Gedik Yatırım’dan 2025 Borsa stratejisi

Daha destekleyici bir döngünün eşiğinde olabiliriz 2023 yılı sonunda yayınladığımız strateji raporumuzda

Gelişen Piyasa FX’in Kara Perşembesi

Brezilya’dan Endonezya’ya kadar merkez bankaları Perşembe günü, Fed’in gelecek yıl faiz oranlarını