TCMB: Mart ayında enflasyon ana eğilimi yavaşladı

tarafından
7 hours önce

TCMB Mart ayı fiyat gelişmeleri raporunu yayımladı. Tüketici fiyatlarının mart ayında yüzde 2,46 oranında yükseldiği, yıllık enflasyonun 0,95 puan düşüşle yüzde 38,10 olduğu hatırlatıldı. Yıllık enflasyonun gıda ve alkol-tütün gruplarında yükselirken diğer ana gruplarda gerileme kaydettiği belirtildi.

Raporda “Mart ayında gıda grubu öne çıkmış, bu grupta aylık fiyat artışı işlenmemiş gıda alt grubu kaynaklı olarak güçlenmiştir. Bu gelişmede, taze meyve ve sebze belirleyici olurken, ramazan ayının da etkisiyle et fiyatlarında kaydedilen artış dikkat çekmiştir. Enerji grubunda, küresel ham petrol fiyatlarındaki düşüşü takiben akaryakıt fiyatlarında gerçekleşen gerilemenin şebeke suyu tarifelerindeki artışlarla büyük ölçüde dengelenmesi sonucu, fiyatlar yatay seyretmiştir.” dendi.

“Yıllık üretici enflasyonundaki düşüş eğilimi devam etti”

Temel mal grubunda, giyim ve ayakkabıda sezon indirimlerinin devam etmesiyle fiyatlarındüştüğü, dayanıklı mallarda fiyat artışlarının ılımlı seyrini koruduğu, ancak diğer temel mallarda bir miktar güçlendiği vurgulandı.

Hizmetler sektöründe aylık enflasyonun alt gruplar genelinde yavaşladığı, ulaştırma hizmetlerinde ise fiyatların gerilediği ifade edildi. Açıklamada “Üretici fiyatları artışı enerji grubunun etkisiyle bir miktar zayıflamış, yıllık üretici enflasyonundaki düşüş eğilimi devam etmiştir. Bu görünüm altında, mevsimsel düzeltilmiş veriler, C endeksi aylık artışında ve medyan enflasyonda yatay seyre, diğer ana eğilim göstergelerinde gerilemeye işaret etmiştir. Tüm göstergeler birlikte değerlendirildiğinde, mart ayında enflasyonun ana eğiliminin yavaşladığı gözlenmiştir.” ifadeleri yer aldı.

Don't Miss

Gelecek hafta piyasalar ABD enflasyon verisini takip edecek

Küresel piyasalar, ABD Başkanı Donald Trump'ın açıkladığı tarifeler ve diğer ekonomilerden gelecek

Elektrikte gün öncesi ve dengeleme güç piyasasında azami fiyatta değişikliğe gidildi

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK), gün öncesi ve dengeleme güç piyasasında megavatsaat