Türkiye, enerji verimliliğine 2030’a kadar 20 milyar dolardan fazla yatırım yapacak

tarafından
7 hours önce

Sanayi sektöründe, enerji verimliliğini artırmaya yönelik uygulanan teşvikler ve projeler sayesinde işletmelerin maliyetleri düşürülüyor. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Enerji Verimliliği ve Çevre Dairesi Başkanı Bilal Düzgün, Türkiye’nin son 20 yılda enerji yoğunluğunu yüzde 30’u aşan miktarda azaltarak, OECD ülkeleri arasında en fazla iyileşme sağlayan ülkelerden biri olduğunu söyledi. Düzgün, “2022 yılında yüzde 6.2, 2023 yılında yüzde 4.5 oranında tasarruf sağladık. Dünyadaki ortalamanın yüzde 1 olduğunu göz önünde bulundurduğumuzda bu çok önemli bir gelişme olarak kayıtlara geçti” dedi.

3 KAT ARTACAK

Düzgün, 1. Ulusal Enerji Verimliliği Eylem Planı’nın uygulama dönemi olan 2017-2023 arasında enerji verimliliğine 8.5 milyar dolar yatırım yapıldığını anımsatarak, “2. Ulusal Enerji Verimliliği Eylem Planı ile de 2024-2030 yılları arasında bütün sektörlerde 20.2 milyar dolar yatırım yapılması öngörüldü. Diğer bir ifadeyle enerji verimliliği yatırımlarının geçmiş 7 yıla göre önümüzdeki 7 yılda yaklaşık 3 kat artırılması hedeflendi” değerlendirmesinde bulundu. Düzgün son 1 yılda yapılan çalışmalarla özellikle sanayi sektöründe enerji verimliliği destek programlarında büyük bir reform gerçekleştirildiğini vurguladı.

ISI POMPASI HARİTASI AÇIKLANACAK

Enerji verimliliğinin önemli bir bileşenlerinden biri olan ısı pompalarının başta Akdeniz ve Ege bölgeleri olmak üzere, konutların ısıtma ve soğutma taleplerini karşılamada önemli bir görev üstlendiğine işaret eden Düzgün, “Önümüzdeki günlerde Bakanlık olarak, coğrafi bilgi sistemine dayalı, yatırımcıya yol gösterecek, ısı pompasının yatırım yapılabilir alanlarını gösteren bir haritayı kamuoyuyla paylaşacağız” değerlendirmesinde bulundu. Düzgün, elektrik şebekesinde verimliliğin sağlanması kapsamında kayıp kaçak oranının yüzde 10’a kadar indirildiğinin altını çizerek, sözlerini şöyle tamamladı:

“Diğer önemli bir enerji maliyeti olan genel aydınlatma kapsamında da LED dönüşüm süreci başlatıldı. Sadece 2025’te kurulacak 500 bin adet LED armatürle 750 milyon liralık tasarruf sağlanacak.”

AVM, HASTANE VE KAMPÜSLERE TEŞVİK VERİLECEK

Önümüzdeki dönemde sanayicilerin yanı sıra artık ofisler, iş merkezleri, AVM’ler, hastaneler, büyük kampüslerin de verimlilik artırıcı proje desteklerinden yararlanabileceğini hatırlatan Düzgün, “Bu binalarımız proje başına 21.6 milyon liraya kadar enerji verimliliği teşviki alabilecek duruma geldiler. Kamu binalarına da 2026 itibarıyla “yeşil bina sertifikası” alma yükümlülüğü getirildi. Buradan sağlanacak faydanın da yaklaşık 1.5 milyar lira olması hedefleniyor” diye konuştu.

patronlardunyasi.com

Don't Miss

GLYHO’dan hisse devri, ULKER’den yeni şirket, SEGMN’den geri alım kararı: BIST şirketlerinden güncel haberler

GLYHO’dan hisse devri, ULKER’den yeni şirket, SEGMN’den geri alım kararı: BIST şirketlerinden

Sabancı’dan birinci çeyrekte 336,8 milyar TL’lik kombine satış geliri…

Sabancı Holding, 2025 yılının ilk 3 aylık dönemine ilişkin enflasyon muhasebesi uygulanmış