Türkiye’nin Rusya’dan S-400 almasından sonra başlayan ABD ve Avrupa baskıları devam ediyor.
Türkiye’yi yeni nesil savaş uçağı F-35 programından çıkaran ABD, yıllar sonra F-16 satışına onay verdi. ABD’nin uçaklarını satmasını bekleyen Almanya, bu süreçte Türkiye’nin alternatif olarak istediği Eurofighter Typoon tipi 40 savaş uçağına “gizli veto“ kullandı.
ABD’nin F-16 satışının ardından Almanya, Türkiye’nin Eurofighter alımına yeşil ışık yaktı ancak işler pek de istenildiği gibi gitmiyor.
YEDEK PARÇA UÇAKLARI…
Sözcü gazetesinden Ali Gülen’in haberine göre şu anda İngiltere’nin başını çektiği bir konsorsiyum, 20’şerli iki paket halinde Türkiye’ye Eurofighter Typoon savaş uçağının satışı konusunu çözmeye çalışıyor. 19 Ekim’deki İstanbul ziyaretinde Almanya Başbakanı Olaf Scholz, bu konuda yeşil ışık yakmıştı ve NATO’nun güney kanadı için Türkiye’nin önemine değinmişti.
Ancak sızan bilgiler, pek de içaçıcı değil. Almanya’daki Eurofighter üretim tesislerinde bir faaliyet yok. Eurofighter’ların satışına ilk engel geldiğinde Almanya’da kapatılması gündemde olan fabrika için umut ışığı doğmuştu ve işçiler, yeni üretim için eylemler yapmıştı. Şimdi herkes sessiz.
Alman Flug Revue adlı savunma yayın organı da, “Türkiye’ye kullanılmış, ilk model Trance 1 Eurofighter’ların verilmesinin gündemde olduğunu” yazdı. Dergi, İngiltere Savunma Bakanlığı’nın Türkiye’ye olası Eurofighter ihracı konusunda bir ilerleme olduğunu doğruladı.
Flug Revue, Türkiye’ye satılacak uçakların, “İngiltere’nin elinde bulunan ilk nesil ve yeni modeller için yedek parça olarak tutulan Trance 1’ler” olduğunu yazdı.
Trance 1’ler, yeni nesil Trance 4 veya 5’lerin yanında eski Sovyet uçakları gibi kalıyor.
KENDİ YENİSİNİ ALACAK, ESKİSİ BİZE
İngiltere’deki Eurofighter Trance 1 /FGR 4 filosu, aktif RAF Typhoon filosunun yedek parça envanterine katkı için kullanılmaya hazırlanıyor ve 26 adet Typhoon Trance 1 uçağının 31 Mart 2025 itibariyle hizmetten kaldırılması bekleniyor.
Bu uçaklar, havadan yere müdahalelerdeki yetersiz bulunuyor ve Ukrayna’ya bile, savaşta işe yaramayacağı ve çok karmaşık olduğu gerekçesiyle verilmemişti. Uçaklar, ayrıca NATO’nun kullandığı Meteor BVR füzeleri ile de uyumsuz. Bu uçaklarda AIM -120C8/D füzeleri kullanılabiliyor ve bunlar da bir tek ABD’nin onayı ile satılıyor.
patronlardunyasi.com