Almanya, son olarak Avrupa’nın en büyüğü olan zayıflayan ekonomisini nasıl canlandıracağı konusunda yaşanan bir dizi anlaşmazlığın ardından iktidardaki üçlü koalisyonunun dağılması sonucunda aylarca sürecek belirsizliğe hazırlanıyor.
Ülkenin ikinci büyük kredi kuruluşu Commerzbank, İtalyan bir rakibinin onu piyasadaki hisselerini satın alarak devralma çabalarından korumak için Siyasi yönetime umut bağlarken, endüstri otomobil üreticisi Volkswagen’in ve diğerlerinin talihini canlandırabilecek ülke çapında bir girişim umuyordu.
Şimdi hükümet, yeni seçimler öncesinde etkili bir şekilde geçici bir yönetim haline geldi ve bu durum, politikaları düzenleme ve Almanya’nın şirketlerini destekleme yeteneğini engelliyor.
Kimya sektörünün önde gelen şirketlerinden Evonik Industries’in CEO’su Christian Kullmann, “Küresel krizler ve belirsizlik karşısında netliğe ihtiyacımız var. Yeni seçimlere giden yol mümkün olduğunca hızlı olmalı. ABD veya Çin bizi beklemiyor” değerlendirmelerinde bulundu.
Avrupa’ya gelecek yüzde 20’lik tarifler küçülme getirecek uyarısı
Bu haftanın başlarında Donald Trump, Amerika Birleşik Devletleri başkanlığına yeniden seçildi ve Avrupa’da Avrupa üreticilerine uygulanacak ticaret tarifeleri ve Almanya’nın en büyük ticaret ortağı Çin ile daha fazla çatışmaya girileceği korkusunu körükledi.
Alman ekonomi enstitüsü IW’nin raporunda Trump’ın seçim kampanyası sırasında Avrupa’ya getireceği yüzde 20’lik tarifeler, Almanya’nın ihracata bağımlı ekonomisinin 2027 ve 2028’de yüzde 1,5’e kadar küçülmesine yol açabilir uyarısı yer aldı.
Ancak bu haber daha sindirilemeden, harcamalar ve sanayi politikası konusunda aylardır devam eden gerginliklerin artması sonucunda Alman Şansölyesi Olaf Scholz maliye bakanı Christian Lindner’i görevden aldı.
Bu, liberal partiyi iktidardan düşürdü ve koalisyonu sonlandırdı, Trump’ın seçilmesiyle birlikte Almanya’ya iki katı darbe vurdu.