ABD önemli bir haftaya yaklaşırken, yatırımcılar finansal piyasaları önemli ölçüde etkileyebilecek iki büyük olaya hazırlanıyor. 5 Kasım’da gerçekleşecek başkanlık seçimi, Cumhuriyetçi Donald Trump ile Demokrat Kamala Harris arasındaki yarışın zirveye ulaşmasıyla dikkatleri üzerine çekiyor. Piyasalarda dalgalanmalar gözlenirken, varlık fiyatlarındaki değişimler Trump’ın başkanlık yarışında zemin kazandığına dair bir inanışı gösteriyor.
ABD dolarının güçlenmesi, Hazine tahvillerinde düşüş ve bitcoin değerinde artış ile karakterize edilen “Trump ticareti”, yatırımcı duyarlılığı ve güçlü ekonomik göstergelerle birlikte, olası bir Trump yönetimi altında kripto para sektöründe deregülasyon umutlarıyla destekleniyor. Ancak anketler hala çekişmeli ve hafta sonuna doğru Trump lehine olan bahisler azalmış durumda.
Greenwood Capital’in yatırım müdürü Walter Todd, seçim sonucundan bağımsız olarak volatilitenin beklendiğini ifade etti. Todd, Cumhuriyetçilerin zaferi durumunda Trump ile ilişkili ticaretlerde kar realizasyonu yaşanabileceğini, Demokratların kazanması halinde ise bu ticaretlerde daha belirgin bir tersine dönüş olabileceğini öne sürdü.
Seçim aynı zamanda Kongre’nin kontrolünü de belirleyecek, bu da yatırımcılar için varlıklar üzerindeki uzun vadeli etkiyi değerlendirirken ek bir karmaşıklık katmanı oluşturuyor. İki başkan adayı oldukça farklı ekonomik yollar sunuyor; Trump’ın muhtemelen düzenlemeleri azaltmaya yöneleceği ve bunun bankalar ile küçük ölçekli şirketlere fayda sağlayabileceği, Harris’in ise temiz enerji girişimlerini destekleyeceği ve bunun yenilenebilir enerji hisselerine ivme kazandırabileceği öngörülüyor.
Seçimin yanı sıra, Perşembe günü açıklanacak Federal Rezerv’in para politikası kararı da yatırımcıların radarında olan bir diğer olay. S&P 500 endeksinin bu yıl %20 yükselmesine rağmen, teknoloji şirketlerinden gelen karışık kazanç raporlarının etkisiyle, endeks art arda beş aylık kazancın ardından Ekim ayını kayıpla tamamladı.
Fed funds vadeli işlem piyasalarının gösterdiğine göre, piyasalar ABD merkez bankasından mütevazı bir 25 baz puanlık faiz indirimi bekliyor. Bu, Eylül ayında dört yılın ardından gelen ilk faiz indirimini takip edecek. Yatırımcılar, özellikle son dönemdeki güçlü ekonomik veriler ışığında gelecekteki faiz indirimlerinin durdurulması olasılığına ilişkin Fed Başkanı Jerome Powell’dan gelecek yönlendirmeyi yakından takip edecek.
Citigroup ekonomik sürpriz endeksi, ABD ekonomisinin üçüncü çeyrekte sağlam bir %2,8 büyüme gösterdiğine dair verilerin desteğiyle Nisan ayından bu yana en yüksek seviyesine ulaştı. Ancak, Ekim ayı için aylık istihdam raporu daha az iyimser bir tablo çizdi ve iş büyümesi neredeyse durma noktasına geldi. Bu veriler havacılık sektöründeki grevler ve kasırgalardan etkilendi.
JPMorgan ekonomisti Michael Feroli, haftanın verilerinin faiz indirimi gerekçesini desteklediğini belirtti ve seçim sonucuna ilişkin belirsizlikler nedeniyle Fed’in ileriye dönük rehberliğine temkinli yaklaşılması gerektiğini tavsiye etti.
Reuters bu makaleye katkıda bulundu.
Bu makale yapay zekanın desteğiyle oluşturulmuş, çevrilmiş ve bir editör tarafından incelenmiştir. Daha fazla bilgi için Şart ve Koşullar bölümümüze bakın.