Investing.com – ABD, Rusya’ya yönelik yaptırımlarını deldikleri gerekçesiyle Türkiye’nin de aralarında bulunduğu bir dizi ülkeye yönelik yeni yaptırımlar açıkladı. Özellikle Maliye Bakanlığı ve Dışişleri Bakanlığı tarafından yapılan duyurulara göre, bu yaptırım kararı, toplamda 10’dan fazla ülkeden yaklaşık 400 kişi ve kuruluşu kapsıyor. ABD, Rusya’nın Ukrayna’yı işgaline karşı uyguladığı yaptırımların delinmesine engel olmak amacıyla bu kapsamlı adımı attı.
VOA’nın haberine göre ABD Dışişleri Bakanlığı’ndan bir yetkili, bu hamlenin üçüncü ülkeler üzerinden yaptırımların aşılmasını önlemek için şimdiye kadar yapılmış en koordineli çaba olduğunu belirtti. Yaptırım listesine, Çin, Hong Kong ve Hindistan merkezli onlarca şirket de dahil edildi. Bu, söz konusu ülkelerin ABD’nin yaptırım politikalarının hedef alması açısından bir ilk olarak nitelendiriliyor.
Hedefte Türkiye ve birçok ülke var
Yaptırımlar listesine Türkiye, Rusya, Birleşik Arap Emirlikleri, Tayland, Malezya ve İsviçre gibi ülkelerden hedefler alındı. 2022 yılında başlayan ve binlerce kişinin ölümüne yol açan Ukrayna’daki savaşın ardından Rusya, kendisine yönelik yaptırımların etrafından dolaşmaya çalıştı. Ancak Washington, bu çabaları engellemek için yaptırım stratejisini genişletti.
ABD Maliye Bakanlığı 274 kişi ve kuruluşa yaptırım uygularken, Dışişleri Bakanlığı 120’den fazla hedefi listeye ekledi. Ayrıca, ABD Ticaret Bakanlığı da 40 şirketi Rus ordusuna destek verdikleri gerekçesiyle ticaret kısıtlama listesine aldı. ABD Maliye Bakan Yardımcısı Wally Adeyemo, ABD ve müttefiklerinin Rusya’nın Ukrayna savaşında kullanabileceği kritik araç ve teknolojilerin akışını durdurmak için kararlı adımlar atmayı sürdüreceklerini belirtti.
Türkiye’den 23 kişi ve kuruluş listeye alındı
ABD Maliye Bakanlığı, yaptırımların bir parçası olarak Türkiye’den 9 kişi ve 14 kuruluşun hedef alındığını açıkladı. Bu kişilerin ve kuruluşların, Rusya’ya askeri kampanyası için silah ve mühimmat tedariki sağladıkları gerekçesiyle yaptırım listesine alındıkları belirtildi. Ayrıca, bu tedarik zincirinin Rusya Savunma Bakanlığı ve devlete ait savunma şirketleri gibi son kullanıcılara yönelik olduğuna dikkat çekildi.
ABD yetkilileri, bu yaptırımların Rusya’nın tedarik çabalarını aksatmayı hedeflediğini vurguladı ve Türk hükümeti ile bu konular üzerine kapsamlı görüşmeler yapıldığını belirtti. Washington’daki Rus, Çin ve Hindistan büyükelçilikleri Reuters’ın yorum taleplerine yanıt vermezken, Türk hükümeti de açıklama yapmadı.
Asya’daki ticaret bağlantıları
ABD, Rusya’ya yönelik mikroelektronik gibi bileşenlerin tedarikine ilişkin uyarılarda bulunmuştu. ABD ve Avrupa Birliği, bu bileşenlerin Rusya’nın Ukrayna’daki savaş sahasında kullanılabileceğinden endişe ediyor. ABD Dışişleri Bakanlığı’ndan bir yetkili, Hindistan’dan Rusya’ya yapılan bu tür ihracatların arttığını ve bu durumu kolaylaştıran şirketlere yönelik ilginin arttığını belirtti.
Başka bir yetkili, Rusya’ya ulaşan yüksek öncelikli malların büyük bir kısmının Çin’den geldiğini belirterek, bu mal ve hizmetlerin toplam değerinin 22 milyar doları aştığını söyledi. Yetkiliye göre, Çin’den yapılan bu tedarik, diğer tedarikçilerin oldukça üzerinde bir miktar oluşturuyor. Türkiye ise 2023 sonu itibarıyla Rusya’ya en fazla mal sağlayan ikinci tedarikçi konumunda yer aldı.