ABD’nin yeni Başkanı Trump’ın getireceği ticaret kısıtlamaları nedeniyle küresel ihracat değerinin 135 milyar dolar düşeceği tahmin ediliyor. Böylece 2025-2026 için beklenen küresel ihracat artışının yüzde 4’ü kaybedilecek.
Raporumuza göre Trump göreve geldiğinde Çin ürünlerine yüzde 25 ithalat vergisi getirecek. Dünyanın geri kalanından yapılan ithalatlarda %5. Eğer bu durum Çin ve Avrupa ile ticari anlaşmazlıkları alevlendirirse, Çin ithalatına yönelik gümrük vergisi %60’a, Avrupa için ise %10’a yükselebilir. Eğer bu gerçekleşirse, küresel ekonomik büyüme yüzde -0,8 puan azalacak. Bu neredeyse küresel büyümenin üçte biri.
Enflasyon, GSYİH ve Fed faiz görünümü
Başkan Trump’ın zaferi ve Cumhuriyetçilerin Kongre üzerinde tam kontrolü, ABD GSYİH’sine ilişkin tahminlerimizi çok fazla değiştirmiyor; mali gevşeme muhtemelen büyümeyi olumsuz etkileyen faktörleri büyük ölçüde telafi edecek. Ancak enflasyonun 2025 ve 2026’da %2,9 ve %3,4’e yükselmesini bekliyoruz. Fed politika faizini 2025’te %4,0 ve 2026’da %4,25’te kalması bekleniyor.
Ancak Trump tam teşekküllü bir ticaret savaşı için baskı yaparsa (olumsuz senaryomuz), GSYH büyümesi çok daha düşük olacaktır (2025’te +%0,7 ve 2025’te +%1,6). Enflasyonun yüksek kalması nedeniyle Fed fon oranları 2026 yılına kadar %3,75 seviyesinde kalacak.
Maliye politikası
Başkan Trump’ın 2025 sonuna kadar GSYH’nin yaklaşık %0,5’i oranında (tasarruflar hariç) bir mali paketi yürürlüğe koymasını ve 2017 Vergi Kesintileri ve İstihdam Yasası’nın tamamen yenilenmesini bekliyoruz. ABD kamu maliyesinin istikrarsız durumu göz önüne alındığında, daha büyük bir mali teşvike yönelik iştah muhtemelen sınırlı olacaktır. Bununla birlikte, federal bütçe açığının 2026’da GSYİH’nın %-8’inin üzerine çıkması muhtemel.
2025 yılının 2. Çeyreğinde başkanlık genelgesiyle gümrük vergileri başlangıçta Çin’den yapılan ithalatlar için %25’e, Kanada, Meksika ve kritik mallar hariç olmak üzere dünyanın geri kalanından yapılan ithalatlar için ise %5’e yükseltilir. 135 milyar ABD doları değerinde küresel ihracatın risk altında olacağını tahmin ediyoruz; bu, 2025-26 için öngörülen küresel ihracat kazanımlarının %4’üne eşittir. ABD’nin genel Çin mallarına yönelik gümrük vergilerini %60’a ve dünyanın geri kalanından gelen mallara yönelik gümrük vergilerini %10’a çıkaracağı ciddi bir senaryoda, etki önemli ölçüde daha yüksek olacak ve risk altındaki toplam ihracat 510 milyar ABD dolarına yükselecektir.
Tam teşekküllü bir ticaret savaşı senaryosunda, küresel GSYİH büyümesinin potansiyel maliyeti bir yıl boyunca -0,8 puanlık bir düşüşe yükselebilir, bu da küresel büyümenin neredeyse üçte birinin kaybedileceği anlamına gelir.
Sermaye piyasaları
Piyasalar Trump’a hızla tepki verdi; USD, euro karşısında yaklaşık %1,5 değer kazanırken, Japon yeni ve Çin yuanı gibi diğer önemli para birimlerine karşı da güçlendi. ABD devlet tahvili getirileri de yüksek enflasyon beklentilerinin etkisiyle önemli ölçüde yükselirken, Almanya’nın Bund getirileri düştü ve bu durum transatlantik farklılaşmaya işaret etti.
Küresel hisse senedi piyasaları yeşil renkte açıldı ancak ABD dışında kırmızı renkte kapandı. Bununla birlikte, “Trump ticaretinin” büyük bir kısmı zaten fiyatlanmış olduğundan piyasanın genel tepkisi 2016’ya göre daha sessizdi. İleriye baktığımızda, artan enflasyon beklentileri, daha az parasal gevşeme ve kalıcı mali açıkların etkisiyle ABD’de uzun vadeli faiz oranlarının yüksek kalmasını bekliyoruz.
Trump şokları biraz ivme kazandıkça ABD riskli varlıklarında 2024’te küçük bir artış, ardından da tedarik zincirlerinin yakın ülkelere taşınması ve vergi indirimleri nedeniyle orta vadede performansın güçlenmesini bekliyoruz. Yılsonu toplam getiri tahminimizde yukarı yönlü hafif bir revizyona rağmen volatilitenin önümüzdeki dönemde de devam edeceğini öngörüyoruz.
/*
Kaynak: What to watch: The return of Donald Trump and the implications of a Republican Sweep scenario