YK Yatırım VIOP ve BİST-30: Global tarife teması gündemi belirmeye devam ediyor…
Perşembe günü dalgalı bir seyir izleyen piyasada X30YVadeli kontrat gün içinde yaşadığı yükselişi korumayı başaramadığı ve kapanışı günün en düşük seviyesine yakın yaptığını görüyoruz. Genel bir değerlendirme yaptığımızda, global piyasalarda tarife konusu gündemi belirmeye devam ediyor. Dün itibarıyla Çin dışında diğer ülkelere uygulanacak tarifelerde 90 günlük erteleme kararı alınması, sert gerilemelerin ardından piyasalara nefes aldırmış durumda.
Bu gelişmenin yerli piyasalara da ilk etapta olumlu yansıdığını söyleyebiliriz. Ancak ilerleyen süreçte, tarife konusundaki belirsizliklerin devam etmesi ve olası süprizlere de açık olması, gerek yerli gerek de global piyasaların özellikle kısa vadeli hareketleri üzerinde belirleyici olması beklenebilir.
Teknik seviyelere baktığımızda, yukarı yönde ilk önemli teknik eşik olarak 10,600 bölgesini izlemeye devam ediyoruz. Bu bölge üzerinde kalıcı hareketler yaşanabilmesi halinde ise, yukarı yöndeki çabaların 11,000-11,300 aralığına doğru devam etmesi beklenebilir.
Aşağı yönde ise, son dönemde iki kez test edilip üzerinde kalınan 10,000 eşiğini kısa vadeye yönelik ana destek olarak değerlendiriyoruz. Bu seviyenin altına doğru yaşanabilecek kalıcı hareketlerde ise, 9,680 seviyesi bir sonraki ana destek hattı olarak ajandaya girebilir.
Alnus Yatırım
BIST-100endeksinin,yeni işlem gününe ‘sınırlı pozitif’ bir başlangıç yapmasını bekliyoruz. Diğer yandan, gün içerisinde ABD ve Çin kanadından gelebilecek açıklamalarla; piyasalarda yüksek oynaklık oluşabileceğini de hatırlatalım. Ayrıca, ekonomik takvimde açıklanacak olan ABD’nin ÜFE oranları gibi verilerin sonuçlarını da; piyasalara etkileri açısından izleyeceğiz.
Info Yatırım: BİST100 endeksinde hafif alıcılı başlangıç gerçekleşmesini bekliyoruz
BİST100 endeksi, geçtiğimiz işlem gününü 63 puanlık artışla tamamladı. Endeks, Trump’ın Çin dışında gümrük vergilerini 90 gün erteleme kararı ile gün içinde 9.581 seviyesine kadar yükselse de gün sonu satışlar arttı. Global taraftaki ticaret savaşına ilişkin haber akışları endekste kısa vadeli yön arayışının devam etmesine neden olurken, ABD, Çin’in gümrük verilerini dün tekrar artırdı. Hafta sonu riskinin alınmaması algısı BİST100’de volatiliteyi yükseltebilir.
ABD’de ticaret savaşları belirsizliği sürerken Mart ayı enflasyon verisi açıklandı. Mart ayında TÜFE aylık bazda %0,1 düşerken, Mayıs 2020’den bu yana ilk kez aylık bazda düşüş meydana geldi. TÜFE, martta yıllık bazda ise % 2,4 artarken, geçen yıl eylül ayından bu yana en düşük yükselişini kaydetti. Beklentiler yıllık bazda TÜFE’nin %2,6 gelmesi yönündeydi. Benzin fiyatlarındaki aylık bazda %6,3 düşüş, elektrik ve doğal gaz endekslerindeki artışları dengelerken, enerji endeksi bir önceki aya göre %2,4 geriledi. Enerji maliyetleri yıllık bazda da %3,3 düştü. Enerji tarafındaki düşüş, enflasyonun geri gelmesini sağladı.
VİOP 30 Endeks kontratında hafif alıcılı açılış bekliyoruz
VİOP 30 Endeks yakın vade kontratı, önceki işlem günü 10.245 10.850 fiyat aralığında işlem görerek günü 10.380 uzlaşma fiyatından tamamladı. Kontrattaki açık pozisyon 5.145 azalışla 563.340 kontrat olarak gerçekleşti. VİOP akşam seansı normal seans kapanışının 50 puan üstünde günü tamamladı.
VİOP 30 Endeks kontratında 60 dakikalık HO’nun geçtiği 10.482 seviyesinin altında hareket etmemiz kısa vadede düşüş eğilimini arttırırken, 10.900 seviyesi kısa vadeli direnç olarak takip edilebilir.
Yukarı yönde kısa vadeli yükselişin devam edebilmesi için 11.300 direnç seviyesinin kırılması gerekmektedir. Kısa vadede yukarı yönde 10.100 ve 9.900 seviyesi önemli bir direnç olarak karşımıza çıkarken, aşağı yönde ise 10.700 – 10.900 seviyesi önemli bir destek noktası olarak takip edilecektir.
/*! This file is auto-generated */!function(d,l){“use strict”;l.querySelector&&d.addEventListener&&”undefined”!=typeof URL&&(d.wp=d.wp||{},d.wp.receiveEmbedMessage||(d.wp.receiveEmbedMessage=function(e){var t=e.data;if((t||t.secret||t.message||t.value)&&!/[^a-zA-Z0-9]/.test(t.secret)){for(var s,r,n,a=l.querySelectorAll(‘iframe[data-secret=”‘+t.secret+'”]’),o=l.querySelectorAll(‘blockquote[data-secret=”‘+t.secret+'”]’),c=new RegExp(“^https?:$”,”i”),i=0;i
Ünlü & Co
Borsa İstanbul: ABD’nin gümrük vergilerini ötelemesi küresel risk iştahını kısa süreliğine de olsa canlandırırken Borsa İstanbul’un da açılışta güçlü bir eğilim sergilediğini gördük. Açılışın hemen ardından yurt dışı piyasalarda %5-10 arasında kazanımlar dikkat çekerken BIST 100 endeksinde %2-3 bandında kalındı. Günün sonunda da yurt dışına kıyasla çok daha sınırlı bir kazanım (%0,68) söz konusuydu. Bunu son derece olağan bir durum olarak görüyoruz. Öyle ki Borsa İstanbul önceki haftalarda gümrük vergileri nedeniyle küresel piyasalarda yaşanan baskıya önemli ölçüde direnç göstermeyi başarmıştı. Ayrıca endeksin dünkü tepkiyle birlikte ABD’nin ek gümrük vergilerini açıkladığı 2 Nisan tarihindeki kapanış seviyesinin üzerini gördüğünün altını çizmek isteriz. ABD borsalarının sert şekilde değer kaybı ile kapanmış olması ve güvenli liman arayışının yeniden artması ise yeni güne başlarken Borsa İstanbul açısından da negatif sinyaller veriyor.
ForInvest’e teşekkürlerimizle