BMD Başkanı Sinan Öncel feryat etti: Kira sorunu artık memleket meselesi

tarafından
3 weeks önce

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in “Kira ve eğitim grubunda yıllık artışlar enflasyondaki düşüşü sınırlandırıyor” açıklamasına markalardan destek geldi.

Birleşmiş Markalar Derneği (BMD) Başkanı Sinan Öncel, Bakan Şimşek’in açıklamasının, ticari alan kiralarıyla ilgili mevzuatta değişiklik yapılması yönündeki taleplerinin haklılığını bir kez daha ortaya koyduğunu söyledi. Markalar için kiranın en büyük iki maliyet kaleminden biri olduğunu belirten Öncel şunları söyledi:

FAHİŞ ARTIK PAREKENDE SEKTÖRÜNÜN BİR NUMARALI SORUNU

“Fahiş kira artış talepleri perakende sektörünün bir numaralı sorunu olmaya devam ediyor. Çünkü 10 uzama yılını dolduran kontratlarda yüzde 500’e varan kira artışı talepleriyle karşılaşıyoruz. Mevcut kontratlar 10 uzama yılının sonunda mülk sahibine sebepsiz fesih hakkı tanıyor. Mülk sahibine verilen bu hak, kiracının pazarlık gücünü tamamen ortadan kaldırıyor. Mağazanın dekorasyonu ve diğer düzenlemeler için yüklü miktarda yatırım yapan kiracı, çoğu zaman mülk sahibinin dayattığı rakamı kabul etmek zorunda kalıyor.”

KİRA NE KADAR ARTARSA ÜRÜN MALİYETİ O KADAR ARTIYOR

“Ticari alanlardaki bütün kiracılar aynı sorunla karşı karşıya bulunuyor. Sadece markalara özel bir durumdan bahsetmiyoruz. Bu durum özellikle düşük kâr marjıyla çalışan markaları ve ülke genelinde binlerce mağazası bulunan indirim marketlerini etkiliyor. Çünkü kira ne kadar artarsa ürün birim maliyeti de o oranda artıyor. O maliyet de eninde sonunda fiyata yansıyor, yani kira artışı, enflasyon şeklinde karşımıza çıkıyor. 516 üye markamızdan yüzde 91’i fahiş kira artışı taleplerinden şikâyetçi. Biz de bir yıldan uzun süredir bu konuya dikkat çekmeye çalışıyoruz. Eylül ayında 250 üyemizin katılımı ile yaptığımız toplantıda konuyu bütün boyutlarıyla ele aldık.”

MARKALARIN SORUNU DEĞİL MEMLEKET MESELESİ

“Kalıcı çözüm için mevzuatta değişiklik yapılması gerekliliği konusunda tam bir mutabakat oluştu. BMD olarak mevzuat değişikliği talebimizi ilgili bakanlıklarımıza ilettik. Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in açıklaması, bu konunun sadece markaların sorunu olmaktan çıktığını ve artık bir memleket meselesi haline geldiğini gösteriyor. Dolayısıyla daha fazla gecikmeden mevzuatın gözden geçirilmesi gerektiğini düşünüyoruz.“

patronlardunyasi.com

Don't Miss

Japonya’nın ihracatı beklenenden daha hızlı arttı

Japonya'nın ihracatı Çarşamba günü açıklanan verilere göre Kasım ayında beklenenden daha hızlı

 2024’te lükse 1.5 trilyon euro harcandı, Z kuşağı lüks tüketicisi yata, jete, otomobile yöneldi

2024 yılında 1.5 trilyon euro olması beklenen küresel lüks pazarında dengeler değişti.