Bosphorus Gaz ruble swaplarıyla ticaret için testlere başladı

tarafından
1 month önce

Türk doğalgaz ithalatçısı Bosphorus Gaz Corporation A.Ş. Rusya ile Türkiye arasındaki yaptırımsız ticareti kolaylaştırmak için Döviz swap işlemleri gerçekleştirmeye hazırlanıyor.

Bosphorus Gaz Corp. Genel Müdürü Bilgehan Üstündağ, Bloomberg’e verdiği röportajda, Rus şirketlerin Türk ihracatçılara olan ödemelerini ruble olarak yaptığı karşılığında Türk şirketlerin euro olarak ödeme aldığı bir sistem üzerinde çalışmalar yaptıklarını söyledi. Üstündağ işlemlerin henüz test aşamasında olduğunu söyledi.

Bosphorus daha sonra bu rubleleri, Rusya’nın devlet tarafından işletilen tedarikçisi Gazprom PJSC ile olan uzun vadeli sözleşmesi kapsamında satın aldığı gazın ödemesinde kullanabilecek.

Üstündağ, işlemlerin Türkiye Emlak Katılım Bankası’nda gerçekleştirileceğini ve Bosphorus Gaz’ın da işlemlerden ücret talep edeceğini söyledi. Yaptırıma tabi ürünler bu takas işlemlerine dahil edilmeyecek.

Yeni döviz takasının şimdilik belirli sektörleri hedeflemediğini ve küçük hacimlerle başlamasını beklediğini belirten Üstündağ, “Şu anda bunun ne kadar ivme kazanacağına bakıyoruz” dedi. Üstündağ, zorluklardan birinin ihracatın değerini gaz alımlarıyla eşleştirmek olabileceğini sözlerine ekledi.

Ticaret Bakanlığı verilerine göre, Türkiye eylül ayında ruble cinsinden 144,5 milyon dolar değerinde mal sattı, ancak bu rakam o ay Rusya’ya yapılan toplam ihracatın yalnızca yüzde 18’ini oluşturdu.

Bosphorus Gaz’ın Rusya ile geçmişe dayanan bir ticaret ilişkisi bulunuyor. Gazprom daha önce şirketin yüzde 71’ine sahipken ve 2018’de paylarını Türkiye’deki Sen Group’a sattı. Bosphorus Gaz’ın Gazprom ile sözleşmesi 2043 yılına kadar yılda 2,5 milyar metreküp gazın ithalatını kapsıyor.

Don't Miss

AB’den dikkat çeken Türkiye raporu: Ekonomide başarılı bir sınav veriyor

Avrupa Birliği Komisyonu, Türkiye ekonomisine ilişkin yüksek jeopolitik riskler ve belirsizlikler karşısında

Dünyanın en büyük LNG alıcısının talebi geriliyor

Küresel LNG pazarının en büyük alıcı ülkesi Çin, Rusya'da boru hatlarıyla gelen