Brezilya Maliye Bakanı, mali sürdürülebilirliği Lula ile görüşecek

tarafından
2 months önce

Brezilya Maliye Bakanı Fernando Haddad, bugün yaptığı açıklamada Washington’dan dönüşünde Başkan Luiz Inacio Lula da Silva ile ülkenin mali kurallarının sürdürülebilirliğini sağlamak için alınacak önlemleri görüşeceğini duyurdu. Şu anda Washington’da IMF/Dünya Bankası ve G20 toplantılarına katılan Haddad, uluslararası ekonomik ortamla ilgili endişelerini dile getirdi. Özellikle ABD seçimlerinin tetiklediği volatilitenin, Brezilya’nın iç durumundan daha endişe verici olduğunu belirtti.

Piyasaların Brezilya’nın mali çerçevesinin uzun vadeli sürdürülebilirliği konusundaki endişelerine rağmen, Haddad ülkenin ekonomik gidişatı konusunda iyimser. Geçmişte benzer piyasa stres dönemlerinin yaşandığını ve daha sonra çözüme kavuşturulduğunu belirten Haddad, hükümet iletişim kurmaya ve gündemini ilerletmeye devam ettikçe mevcut belirsizliğin de dağılabileceğini öne sürdü.

Maliye bakanı, Lula yönetimi tarafından geçen yıl uygulanan mali çerçeveyi güçlendirme çabalarını vurguladı. Bu çerçeve, hükümet harcamalarının artışını frenlemeyi amaçlayan birincil bütçe hedeflerine bağlı bir harcama tavanını içeriyor. Ancak, emeklilik ve sosyal programlar gibi zorunlu harcamaların hızlı artışı, diğer harcamalar için alan ve çerçevenin sürdürülebilirliği konusunda endişelere yol açtı.

Piyasanın tepkisinin aksine Haddad, hükümetin kamu maliyesini ihmal ettiği fikrine aşırı tepki verildiğine inanıyor. Yılın gerçek birincil açığının, yılın başındaki tahminlere göre çok daha düşük olacağını ve bu tahminlerin beklendiği kadar kötü olmadığını vurguladı. Hükümet, resmi hedef dahilinde bir açık vermeye kararlı olup, bu hedef GSYİH’nin %0,25’lik bir tolerans payıyla 29 milyar reale kadar birincil açığa izin veriyor.

Haddad’ın açıklamaları, finansal piyasaların özellikle gelişmekte olan ekonomilerde mali sorumluluk sinyallerine duyarlı olduğu bir dönemde geliyor. Başkan Lula ile yapacağı görüşmeler, yatırımcı güveninin korunması ve Brezilya’nın ekonomik istikrarının sağlanması açısından büyük önem taşıyor.

Reuters bu habere katkıda bulunmuştur.

Bu makale yapay zekanın desteğiyle oluşturulmuş, çevrilmiş ve bir editör tarafından incelenmiştir. Daha fazla bilgi için Şart ve Koşullar bölümümüze bakın.

Cevap bırakın

Your email address will not be published.