Çin ekonomiyi canlandırmak için 1,4 trilyon dolarlık borç almayı düşünüyor

tarafından
3 weeks önce

Çin, zayıflayan ekonomisini canlandırmak amacıyla önümüzdeki yıllarda 10 trilyon yuanı (yaklaşık 1,4 trilyon dolar) aşan bir mali teşvik paketini onaylamayı düşünüyor. Bilgilendirilmiş kaynaklara göre, Ulusal Halk Kongresi (UHK) Daimi Komitesi’nin 6 trilyon yuan tutarında özel devlet tahvili ihracını içeren bu finansal stratejiyi onaylaması bekleniyor. Bu kararın, 4 Kasım’dan 8 Kasım’a kadar sürecek olan UHK toplantısının son gününde alınması planlanıyor.

2024 yılı dahil olmak üzere üç yıllık bir süre içinde toplanacak olan 6 trilyon yuanlık borç, öncelikle yerel yönetimlerin kayıt dışı borç risklerini yönetmelerine yardımcı olmayı amaçlıyor. Özel hazine ve yerel yönetim tahvilleri aracılığıyla toplanacak toplam tutar, Çin’in GSYİH’sinin %8’inden fazlasını temsil ediyor. Dünyanın ikinci büyük ekonomisi, uzun süredir devam eden bir gayrimenkul sektörü kriziyle ve yerel yönetimlerin artan borçlarıyla mücadele ediyor.

Bu teşvik paketi planları, merkez bankasının Eylül sonunda COVID-19 pandemisinden bu yana en önemli agresif parasal destek önlemlerini açıklamasının ardından küresel piyasalarda spekülasyon konusu olmuştu. Hükümet, ilave mali teşvik sinyalleri vermişti ancak şimdiye kadar finansal detayları açıklamamıştı.

Bilgilerin hassas doğası nedeniyle isimsiz kalmak isteyen kaynaklar, planların henüz kesinleşmediğini ve değişikliklere tabi olabileceğini belirttiler. Ayrıca, normalde her iki ayda bir toplanan UHK’nın toplantısını Ekim sonundan Kasım başına ertelediğini de not ettiler. Bu zamanlama, 5 Kasım’daki ABD başkanlık seçimiyle çakışıyor ve Çin’e seçim sonuçlarına göre mali paketi ayarlama esnekliği sağlıyor.

Donald Trump’ın başkanlığa dönme olasılığı, Pekin’in teşvik yanıtını yoğunlaştırmasına yol açabilir, çünkü onun seçilmesi Çin için ekonomik zorlukları artırabilir. Trump son zamanlarda Demokrat rakibi Başkan Yardımcısı Kamala Harris’e karşı anketlerde öne geçti ve Çin ithalatına %60 gümrük vergisi uygulamayı önerdi.

Ayrıca, UHK Daimi Komitesi beş yıl boyunca arazi ve gayrimenkul alımları için 4 trilyon yuana kadar özel amaçlı tahvil ihracını onaylayabilir. Bu, altyapı projelerini finanse eden ve bu yıl için 3,9 trilyon yuan, 2023’te ise 3,8 trilyon yuan olarak belirlenen yerel yönetimlerin yıllık ihraç kotasına ek olacak. Bu önlem, yerel yönetimlerin arazi yönetimi kabiliyetlerini artırmayı ve onların ve gayrimenkul geliştiricilerinin likidite ve borç baskılarını hafifletmeyi amaçlıyor.

UHK Daimi Komitesi tahvil ihraçlarını tam olarak yetkilendirirse, toplam teşvik 10 trilyon yuanı aşabilir. Bu, Pekin’in ekonomiyi güçlendirme aciliyetini yansıtıyor, özellikle de Çin’in 2023 sonlarında sel önleme altyapısı için ve yaklaşık %5’lik ekonomik büyüme hedefini karşılamak üzere 1 trilyon yuan değerinde devlet tahvili ihraç ettiği düşünüldüğünde.

Ancak mevcut mali harcama, Çin’in 2008 küresel mali krizine yanıt olarak verdiği ve o zamanki GSYİH’sinin %13’üne tekabül eden 4 trilyon yuanlık teşvikle karşılaştırıldığında hala daha küçük kalıyor.

Genel mali çabaların bir parçası olarak, tüketim teşvikleri ve özel hazine tahvilleri aracılığıyla büyük devlet bankalarına sermaye enjeksiyonları gibi en az bir trilyon yuan değerinde diğer teşvik girişimleri de değerlendiriliyor.

Reuters bu makaleye katkıda bulundu.

Bu makale yapay zekanın desteğiyle oluşturulmuş, çevrilmiş ve bir editör tarafından incelenmiştir. Daha fazla bilgi için Şart ve Koşullar bölümümüze bakın.

Cevap bırakın

Your email address will not be published.

Don't Miss

Fitch’ten ABD’nin ek tarifelerine ‘risk yaratır’ yorumu

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch Ratings, ABD'nin planlanan tarifeleri ve etkilenen ülkelerin

Çin Merkez Bankası  faizleri değiştirmedi

Çin Merkez Bankası PBOS politika faiz işlevi gören  bir yıllık ve beş