Çin’in imalat faaliyetlerine ilişkin resmi gösterge, Pekin’in ekonomik büyümeyi istikrara kavuşturmak için harekete geçmesinin ardından art arda ikinci ayında da genişleme kaydederek yükseldi.
Ulusal İstatistik Bürosu tarafından Cumartesi günü açıklanan verilere göre, imalat satın alma yöneticileri endeksi Ekim ayındaki 50,1 seviyesinden Kasım ayında 50,3’e yükseldi.
Ekonomistler resmi imalat PMI’nın Kasım’da 50,2’ye toparlanmasını bekliyorlardı.
Üretim alt endeksi Kasım ayında, Ekim ayındaki 52,0 seviyesinden 52,4’e yükseldi. Toplam yeni siparişler alt endeksi Ekim ayındaki 50,0 seviyesinden 50,8’e yükselirken, yeni ihracat siparişleri de Ekim ayındaki 47,3 seviyesinden Kasım ayında 48,1’e çıktı.
Ancak İstatistik Bürosu, Çin’in hem hizmet hem de inşaat faaliyetlerini kapsayan imalat dışı PMI endeksinin Ekim ayındaki 50,2 seviyesinden Kasım ayında 50,0’a gerilediğini açıkladı.
Hizmet faaliyetlerini takip eden alt endeks Kasım ayında değişmeyerek 50,1 seviyesinde kalırken, inşaat alt endeksi Ekim ayındaki 50,4 seviyesinden 49,7’ye geriledi.
Caixin/S&P Global imalat PMI da yükselerek Kasım ayında bir önceki ayki 50,3 seviyesinden 51,5’e yükseldi. Haziran ayından bu yana en yüksek seviyeye ulaştı ve Reuters anketinde analistlerin 50,5 olan tahminlerini geride bıraktı. Çinli imalatçılara verilen yeni siparişler Şubat 2023’ten bu yana en hızlı artışı gösterdi. Özellikle yeni ihracat siparişleri son dört ayda ilk kez yükseldi ve son yedi ayın en yüksek seviyesine ulaştı. Siparişler ağırlıklı olarak yatırım ve ara malları segmentlerinde yükselirken, tüketim malları üreticileri için kısmi bir düşüş gösterdi.
Barclays ekonomistleri, Çin’in Kasım ayı PMI verilerinin karışık bir tablo çizdiğini, imalatın iyileştiğini ancak inşaatın daraldığını söyledi.
Ying Zhang ve diğer ekonomistlere göre, emlak sektörü inşaat sektörü üzerinde önemli bir baskı unsuru olmaya devam ediyor.
Ekonomistler, emlak satışlarının Eylül ayından bu yana bir miktar toparlanma gösterdiğini ancak hükümetin konut inşaatlarındaki artışı sıkı bir şekilde kontrol etmesi ve mevcut ticari mülkleri optimize etmesiyle son konut politikasındaki gevşemenin etkilerinin sınırlı olacağını öngörüyorlar.
Barclays, daha fazla politika koordinasyonu ve reaktif, artan tepkiler ile 2024 4Ç ve 2025 1Ç’de sığ bir GSYH toparlanması görüyor.
Ekonomistler, “Şimdiye kadar uygulanan mali, parasal, hisse senedi piyasası ve konut politikaları, borç yüklerini hafifleterek, ılımlı olumlu servet etkileri yaratarak ve muhtemelen konut duyarlılığını artırarak marjda yardımcı olabilir” değerlendirmesini de yaptılar