Çinli eletrkikli araç üreticileri, AB duvarına tosladı

tarafından
1 week önce

Çinli elektrikli otomobil üreticileri (EA), yeni tarifelerin bölgeye otomobil ithalatının maliyetini yüzde 35’e kadar yükseltmesinin ardından, Avrupa’nın elektrikli araç pazarında sekiz ayın en küçük payına sahip oldu.

Otomotiv araştırmacısı Dataforce’a göre, BYD Co. ve SAIC Motor Corp.’un MG’si gibi üreticiler, Kasım ayında Avrupa genelindeki EA kayıtlarının yüzde 7,4’ünü oluşturdu; bu oran Ekim ayında yüzde 8,2 seviyesindeydi. Bu oran ayrıca, Mart ayından bu yana en düşük seviye oldu.

Çinli araçlara haksız rekabet vergisi

Avrupa Birliği tarafından yürütülen soruşturma’da Çin devlet teşviklerinin Çin’deki elektrikli araç (EA) sektörüne haksız bir avantaj sağladığı tespit edilmişti. Bu tespit sonrasında, aylarca süren görüşmeler ticari anlaşmazlığa çözüm getirmeyince, Avrupa’dan Çin’in elektrikli araçlarına ek gümrük vergisi kararı geldi.

Çin’de üretilen tüm EV’ler, BMW AG ve Tesla Inc. gibi Batılı markalar tarafından üretilenler de dahil olmak üzere tarifelere tabi olsa da, miktarlar bir otomobil üreticisinin ne kadar destek aldığına ve AB’nin soruşturmasına işbirliği yapıp yapmadığına bağlı olarak değişiyor.

MG’nin devlete ait ana şirketi SAIC, şu anda toplam yüzde 45’lik tarifelerle en çok etkilenen şirket oldu. Uzun süredir Avrupa’nın en çok satan Çinli otomobil üreticisi olan SAIC, Jato Dynamics adlı bir başka araştırma şirketinin sağladığı verilere göre, geçen ayki satışlarında, bir yıl öncesine göre yüzde 58’lik bir düşüş kaydetti.

MG gerilerken, BYD güç kazanıyor

MG’nin geri çekilmesinin ortasında, BYD ilerlemeye devam etti ve Kasım ayında Avrupa genelindeki kayıtlar iki katından fazla artarak 4.796 araca ulaştı.

Büyük küresel pazarlara açılmak isteyen Çinli otomobil üreticileri, ABD’den etkili bir şekilde dışlandıktan sonra Avrupa’da da dirençle karşılaştı. Pazartesi günü yayınlanan Çin gümrük verilerine göre, ülkenin dünya çapındaki EA ihracatı Kasım ayında bir yıl öncesine göre yüzde 19 düştü. AB’ye yönelik ihracatta ise yüzde 23’lük düşüş gözlendi.

Daha düşük pil maliyetleri Çinli firmalara fiyat avantajı sağladı, ancak ABD ve AB’deki yetkililer yerel otomobil üreticilerini korumak için çalışırken bu sorun korumacı dürtüleri harekete geçirdi. Almanya, Fransa ve İtalya’da yüz binlerce işçi çalıştıran sektör, yanmalı motorlu arabalardan uzaklaşma geçişiyle mücadele ediyor.

Bir zamanlar kaçınılmaz olarak görülen EV’lere doğru kayma, 2024’te birçok küresel pazarda yavaşladı ve daha öngörülemez hale geldi, bu da otomobil üreticilerini model dizilerinden fabrika lokasyonlarına ve hatta kurumsal yapılara kadar stratejilerini yeniden değerlendirmeye yöneltti.

Çinli otomobil üreticileri Avrupa’da üretimi yerlileştirmek için adımlar atıyor, ancak bu çabaların olgunlaşması zaman alacak.

Cevap bırakın

Your email address will not be published.

Don't Miss

AMB yetkilisinden deflasyon uyarısı

Avrupa Merkez Bankası (AMB) Yönetim Kurulu üyesi Klaas Knot'a göre, ABD yeni

Otomotiv sanayicileri 2025 yılı için endişeli

Otomotiv Sanayii Derneği Başkanı Cengiz Eroldu, Çin menşeli elektrikli araçların, Avrupa pazarında