Depolama ve iç lojistik makineleri 3,5 milyar dolarlık hacme ulaştı

tarafından
4 weeks önce

HANDE BERKTAN

E-ticaretin güçlü yükselişi, geleneksel alışveriş yöntemlerinde büyük bir dönüşüm getirdi. E-ticaretin gelişimiyle iç lojistik ve depolama teknolojileri, robotik teknolojilere dayalı sektörler de hızlı büyüme sağladı.

BloombergHT.com için soruları yanıtlayan İstif Makinaları Distribütörleri ve İmalatçıları Derneği (İSDER) Yönetim Kurulu Başkanı Serkan Karataş, “İç lojistik ve depolama makineleri sektörünün, Türkiye’de 3.5 milyar dolarlık ticaret hacmi var. İhracatımızı yüzde 23 artırmayı başardık. Online ticaretteki büyüme, depolama ve iç lojistik sektörlerinin hızlı büyümesini sağladı. Bu yıl da büyümeyi sürdürdük. Hub of Warehouse Fuarı’nda dijitalleşmeye bağlı yeni nesil makine ekipmanlarını sergileyeceğiz. Hedefimiz fuarlarla, Türkiye’de üretici sayımızı, imalat tesislerimizi artırmak” dedi.

Depolama ve iç lojistik sektörlerinde büyümeyi sağlayan robotik sistemleri ve teknolojileri sorduğum Robot Entegratörleri ve Yüksek Teknolojili Sistem Üreticileri Derneği (ROBODER) Yönetim Kurulu Başkanı Murat Yarış ise Robot teknolojileri Türkiye’de otomotiv sektörüyle güçlü büyümesini sürdürdü. Burada iç lojistik kritik öneme sahip. Türkiye’de en fazla otomasyon yatırımlarının olduğu sektör otomotiv. Almanya, ABD’deki fabrikalardaki uygulamalar Türkiye’ye getirildi ve başarı sağlandı. Robot teknolojilerinin temelinde yatırım ekipmanları olduğu için finans çok önemli hale geliyor. Sektörü mevcut faiz ortamında canlı tutma adına neler yapılacağı konusunda ilgili Bakanlıklarla görüşmelerimiz devam ediyor. 2025 genelinde özellikle savunma sanayi ve e-ticarete dayalı gıda sektörlerinde yatırımların artacağını düşünüyoruz. İşletmelerin üretim teknolojilerini seçerken, yerli üretimden yana tercihlerini kullanmaları ve ithalatın daralmasını ve buna bağlı cari açığın azalmasını, yanı sıra yetenekli mühendisler ve ara elemanlar yetişmesini sağlayacaktır” dedi.

İSDER iş birliğiyle ENOSAD, ROBODER ve AKDER’in desteğiyle, Deutsche Messe Türkiye ofisi Hannover Fairs Turkey tarafından düzenlenecek Hub of Warehouse Fuarında yeni nesil depolama, iç lojistik, taşıma teknolojileri ve tedarik zinciri yönetimi teknolojileri sergilenecek.

Hannover Fairs Turkey Yönetim Kurulu Başkanı Annika Klar ise Hub of Warehouse Fuarında dijitalleşmeye bağlı yeni nesil teknolojilerin gücü ve online ticaretteki yükselişin etkisiyle hızla büyüyen depo sistemleri, malzeme taşıma teknolojileri, depolama ve lojistik ile robot teknolojilerine dayalı makinalar sergilenerek yerli üreticilerin, ihracatını artırıp Türkiye ekonomisine katma değer sağlayacağız. Özellikle iç lojistik teknolojilerine dayalı fuarlarla, Türkiye’nin depolama ve iç lojistik alanında, bölgesel merkez olmasını hedefliyoruz” dedi.

Don't Miss

Kiler Holding, Generali Sigorta’nın yüzde 90,5’ini devraldı

Kiler Holding, Türkiye’nin ilk sigorta şirketi Generali Sigorta’nın ülkemizdeki operasyonlarını devraldı...

TAHLİL:  2025 yılında dünyayı ne bekliyor?

Yeni Yıla 10 gün kala artık dünya ve  Türkiye ekonomisi ve piyasalar