Levent Ertem’in yazısının tamamı şu şekilde:
Günlük koşturmacada telefon bataryanız biterse bir başkasının şarj aletine ya da bir mekandaki kablolu sisteme çok güvenmeyin. Artık FBI bile, ajanlarının cihaz güvenliğini tam sağlayamıyor. Telefonunuza taktığınız her şarj aleti sizin için ciddi bir risk. Bırakın gizli servisler arası veri savaşını, amatörce hacker’lık yapan birisine yem olmanız bile an meselesi
Geçen hafta FBI, kendi çalışanlarına yönelik bir dijital güvenlik uyarısı yayınladı. Bu uyarı ABD basınında geniş yer buldu. FBI, tüm personelinin SMS dahil çevrimiçi mesajlaşma uygulamalarını iş için asla kullanmamaları konusunda uyardı. Çin’in ABD merkezli ağlara yönelik siber saldırılarda parmağı olduğu iddia edilse de Çin bunun kendilerini karalama kampanyası olduğunu söylüyor. Şimdilik Apple, Meta ve Google gibi büyükler, kişilerin mahremiyetini uçtan uca şifreleme yöntemi ile koruyor olsa da bunların her biri sadece kendi platformlarında yapılan yazışmalara güvenlik garantisi veriyor. Mesela Apple hesabınızla oturum açıp güvenli Apple cihazınızla işlem yaptığınızda verilerinize polis ve adli makamlar dahil kimse ulaşamıyor. Fakat ajanlar işi gereği sürekli olarak güvenli ortamlarda çalışamadığı için eriştikleri bilgileri kolayca kaptırabilir hale gelmiş durumda. Milyarlarca kullanıcısı olan WhatsApp’a (Meta çatısı altında) rakip olarak sunulan ve daha güvenli olduğu iddia edilen Telegram’ın da birçok açığının olduğunu milyarder CEO’sunun Fransa’da tutuklandığı günlerde öğrendik.
ANINDA VERİ TRANSFERİ İLE BİLGİLERİNİZ GİDİYOR
Ajanların dahi dijital verilerini korumakta sıkıntı yaşadığı bir çağda sıradan insanları kim bilir ne riskler bekliyor. Bu sorunun cevabını yakın geçmişe dek ünlü bir hacker olan Ryan Montgomery vermiş. Daily Mail’e konuşan bugünün siber güvenlik şirketi sahibi Montgomery, “Asla başkasının şarj aletini telefonunuza takmayın” diyor. Çünkü artık hacker filan olmasa da hemen herkes normal bir şarj kablosu düzeneği ile telefonunuzu ele geçirebiliyor. ‘Juice jacking’ adı verilen ve gayet ucuza alınabilen bu klasik şarj kablosu görünümlü sistem, aynı zamanda hızlıca data transferi yapıyor. Cihazınızda ikincil bir güvenlik duvarı yoksa tüm bilgileriniz gasbediliyor. Yani artık başkalarının özel hayatına meraklı birileri bile (çok kötü niyetli olmasa da) bu modifiye edilmiş kablo ile cihazınızı ele geçirebilir ya da zararlı yazılım yükleyebilir.
ERİŞİLEBİLİR FİYATLARA CASUSLUK DÜZENEĞİ
Bu düzenekte bir sunucuya, USB bağlantısına ve Wi-Fi’ye erişen gizli bölüm yer alıyor. Bu sayede cihazınıza bağlanan o kablo ile yazdıklarınızı okumak, içerideki tüm dosyalara hatta kimlik bilgilerinize kadar her şeyi görmek mümkün. Kablo size kısa süreli bağlı duracağı için sistem daha sonra veri transferi yapmak üzere gizli bir yazılım da yükleyebiliyor. İngiltere’de perakende olarak 180 sterline satılan bu düzenek, içindeki sinsi yazılımla birlikte kısaca O.mg kablosu adı ile biliniyor.
Daily Mail’e görüş veren bir güvenlik uzmanı “Birkaç yıl önce böyle bir sofistike hack’leme sistemi 20 bin dolara mal olurdu” diyor. Gelişen teknoloji ile eskiden gizli servislerin yaptıklarını artık temel IT deneyimi olan gençler kendi kendine yapabiliyor. Üstelik bu kuşak çok film izlediğinden mi bilinmez ‘hobi olarak’ başkalarının cihazlarını ele geçirmeye başlamış durumda. Bu ürünler ayrıca eşi tarafından aldatıldığından şüphelenenler ya da amatörce casusluk yapmak isteyenler için sosyal medyada ‘harika bir kablo’ diye pazarlanıyor.
Siz siz olun kendi şarj kablonuz hariç kimsenin şarj aletini kullanmayın…
patronlardunyasi.com