Dünya Bankası, Polonya için önemli bir ekonomik fırsat ortaya koydu. Banka’ya göre, Polonya ekonomisinin 2050 yılına kadar karbonsuzlaştırılması, ülkenin gayri safi yurtiçi hasılasını (GSYİH) %4 oranında artırabilir. Avrupa Birliği’nin aynı yıl için karbon nötrlüğü hedefiyle uyumlu olan bu dönüşümün yaklaşık 450 milyar dolar yatırım gerektireceği tahmin ediliyor.
2049 yılına kadar enerji üretimi için kömür madenciliğini sonlandırmayı taahhüt eden Polonya, Avrupa Komisyonu’na sunacağı ulusal enerji ve iklim planını revize etme sürecinde. Dünya Bankası’nın bulgularına göre, önümüzdeki üç on yıl içinde net sıfır emisyon hedefine ulaşmak, Polonya’nın yıllık reel GSYİH büyümesini önümüzdeki 25 yıl boyunca ortalama %0,2 artırabilir. Bu büyüme yörüngesi, mevcut politika projeksiyonlarına kıyasla 2050 yılına kadar GSYİH’de en az %4’lük kümülatif bir ekonomik kazanç sağlayacak.
Daha temiz hava sayesinde sağlık alanındaki iyileşmeler de ekonomik faydalara katkıda bulunabilir ve aynı dönemde GSYİH’ye %1,4 oranında ek bir artış sağlayabilir. Rapor, Polonya’nın kömüre olan süregelen bağımlılığının ciddi risklerini vurguluyor. Bu durum, sadece Avrupa’da hava kirliliğinden kaynaklanan en yüksek ölüm sayısına yol açmakla kalmıyor, aynı zamanda Polonya’yı dünya çapında dokuzuncu en büyük kömür tüketicisi konumuna getiriyor.
Ülke, aşırı kuraklıklar nedeniyle yıllık yaklaşık 1,4 milyar dolar kayıp yaşıyor ve sel riskiyle karşı karşıya olan önemli miktarda varlığa ve nüfusa sahip – sırasıyla 7 milyar dolar değerinde varlık ve 600.000 kişi.
Dünya Bankası, karbonsuzlaştırma hedefine ulaşmak için Polonya’nın yurtiçi ve AB kaynaklarının yanı sıra özel sermayeyi de kullanması gerektiğini vurguluyor. Daha yeşil bir ekonomiye geçiş, Polonya’nın gelecekteki ekonomik sağlığı ve çevresel sürdürülebilirliği için önemli ancak gerekli bir yatırım olarak sunuluyor.
Reuters bu makaleye katkıda bulunmuştur.
Bu makale yapay zekanın desteğiyle oluşturulmuş, çevrilmiş ve bir editör tarafından incelenmiştir. Daha fazla bilgi için Şart ve Koşullar bölümümüze bakın.