2024’ün son günlerindeyiz ancak bu yıl yaşanan pek çok olayın sonuçları önümüzdeki yıl ve sonrasında da tüm dünyada hissedilecek.
Bu yıl İsrail’in Gazze’de Hamas’a karşı yürüttüğü savaş tırmanarak Lübnan’a sıçradı ve İsrail geçen ay sallantılı bir ateşkes sağlanana kadar Hizbullah’a savaş açtı. Suriye’de isyancılar bu ay yıldırım harekatıyla Beşar Esad’ı nihayet devirdi ve Rusya’nın Ukrayna’daki savaşı üçüncü yılına girdi. Ancak 2025 yılında küresel refah üzerinde muhtemelen en büyük etkiyi yaratacak olan, ulusal seçimlerin rekor kırdığı bu yılda seçmenlerin tercihleri – en önemlisi de eski ABD Başkanı Donald Trump’ın yeniden seçilmesi.
Citi’nin küresel baş ekonomisti ve ABD Hazinesi’nin eski müsteşarlarından Nathan Sheets, bu yıl yapılan 60’tan fazla seçimde birçok iktidar partisinin kötü performans gösterdiğine dikkat çekerek, “Küresel ekonominin gidişatıyla ilgili büyük bir hayal kırıklığı var” dedi. CNN’e verdiği demeçte Sheets, “Siyasi iklim bana hatırlayabildiğim her zamankinden daha belirsiz geliyor” dedi.
Birçok ekonomist için bu belirsizliğin ana kaynağı Trump’ın Beyaz Saray’a dönüşü ve özellikle de gümrük tarifeleri meselesi.
Trump seçim kampanyası sırasında ABD’ye ithal edilen tüm mallara %10-20 oranında vergi uygulamaktan ve Çin’den ithal edilen mallara en az %60 oranında gümrük vergisi getirmekten bahsetmişti. Kasım ayında Kamala Harris’e karşı kazandığı zaferin ardından, Meksika ve Kanada’ya %25 ithalat vergisi ve Çin’e “herhangi bir ek gümrük vergisinin üzerinde %10 ek gümrük vergisi” uygulamak istediğini söyledi. Analistler, Trump’ın yeni gümrük vergilerinin diğer ekonomilere vereceği zarar konusunda, kısmen vergilerin seviyesine bağlı olarak değişen tahminlerde bulundular. Ancak zarar mutlaka olacak.
Avrupa Merkez Bankası Başkanı Christine Lagarde, bu ayın başlarında gazetecilere Trump’ın Avrupa’dan ithal edilen mallara yönelik olası gümrük vergileriyle ilgili bir soru üzerine, “Ticaret üzerindeki kısıtlamaların, korumacı önlemlerin büyümeye yardımcı olmadığını düşünmeye devam ediyorum” dedi.
Daha yüksek gümrük vergileri, dünyanın en büyük ekonomisi olan ABD ekonomisinde geri tepebilir. Goldman Sachs, tüm ithal mallara uygulanacak %10’luk olası bir gümrük vergisinin, kısmen Amerikalıların harcamalarını azaltacak olan yüksek tüketici fiyatları nedeniyle, ABD’nin gayrisafi yurtiçi hasılasına 2026 yılında zirve yapacak büyük bir darbe vuracağını öngörüyor.
ABD’nin yüksek gümrük vergilerinin küresel ekonomi üzerindeki etkisi, etkilenen ülkelerin buna nasıl karşılık vereceğine de bağlı olacak. Örneğin, ABD’den ithal edilen mallara uyguladıkları vergileri arttırarak. Danışmanlık şirketi Capital Economics yakın tarihli bir notunda, “Bu durum küresel bir ticaret savaşıyla sonuçlanabilir ve bu savaş pek çok şekilde ortaya çıkabilir ancak en uç noktada küresel GSYH’yi %2-3 oranında düşürebilir,” diye yazdı.
Mevcut eğilimlere göre, dünya üretimine vurulacak %3’lük bir darbe, ekonomik büyümenin çoğunu silecektir. Ancak şirketler belirsizliği sevmez ve Trump daha yüksek evrensel gümrük vergileri getirmese bile, en azından bazı ülkeleri veya endüstrileri vurabileceğine dair endişeler iş yatırımları ve dolayısıyla Amerika’nın ticaret ortaklarının ekonomileri üzerinde baskı yaratacaktır.
Goldman Sachs ve JP Morgan analistleri de böyle düşünüyor. Her iki banka da Avrupa’nın gelecek yılki büyümesine ilişkin tahminlerini değiştirdi. Goldman Sachs analistleri geçen ay dünyanın en büyük ikinci ekonomisi için 2025 tahminlerini düşürerek, “Etki, neredeyse kesinlikle (yüksek) tarife artışlarıyla karşılaşacak olan Çin’de daha doğrudan” diye yazdılar.
Trump’ın yeni ithalat vergilerinin küresel ekonomiye zarar vermesinin bir başka yolu da ABD’de ve başka yerlerde yeni bir enflasyon dalgasına katkıda bulunmak. Trump’ın kampanyası sırasında söz verdiği gibi vergileri düşürmesi ve göçü azaltması halinde Amerikan fiyatları da daha hızlı artacak, bu da potansiyel olarak işgücü kıtlığına ve daha yüksek ücret faturalarına yol açacaktır.
Kaos ve durgunluk
ABD bu yıl sismik siyasi değişimlere sahne olan tek ülke değil. Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron yaz aylarında erken parlamento seçimi çağrısında bulunmuş ve bunun sonucunda azınlık hükümeti bu ayın başlarında düşmüştür. Benzer şekilde, dünyanın üçüncü büyük ekonomisi olan Almanya’da da iktidardaki koalisyon geçen ay dağıldı ve Şubat 2025’te erken seçime gidilmesinin yolunu açtı. Paris’te Pazartesi günü açıklanan yeni kabine, hiçbir grubun net çoğunluğa sahip olmadığı bir parlamentoyla, kısa ömürlü selefi gibi yönetmekte zorlanacaktır. Bu da siyasi ortamı istikrarsız tutarak iş yatırımlarını ve tüketici harcamalarını azaltacaktır.
Avrupa bankası ING yakın tarihli bir raporunda, Fransa’da önümüzdeki yıl “siyasi kaosun büyüme üzerinde baskı yaratacağını” söyledi. “Kurulacak herhangi bir hükümete karşı sürekli gensoru tehdidi, kamu maliyesini düzene sokacak bir bütçenin geçirilmesinin imkansızlığı ve daha fazla seçim ihtimali belirsizliği körüklüyor.”
Bu belirsizlik, Fransız anayasasına göre yeni bir parlamento seçiminin yapılabileceği en erken tarih olan gelecek yılın ortasına kadar sürecek. Almanya’nın önümüzdeki yıllardaki kaderi önemli ölçüde yaklaşan seçimlerin sonucuna bağlı olacaktır. Yeni hükümetin yatırım yapmak için daha fazla borçlanıp borçlanmayacağı ve büyümede çok ihtiyaç duyulan artışı sağlamak için yapısal reformları uygulayıp uygulamayacağı kilit bir soru. ING, “Aksi takdirde durgunluk yeni normal olacaktır” dedi.
Ayrıca, büyük sanayi sektörü ve Amerika’nın Çin’den sonra Almanya’nın en önemli ikinci ticaret ortağı olması nedeniyle ABD’nin ithal mallara uygulayacağı yeni gümrük vergileri Almanya için büyük önem taşıyacak.
Savaşların etkisi
Küresel büyüme petrol zengini Orta Doğu’da yaşananlardan da etkilenebilir, ancak ekonomistler bu noktada oradaki düşmanlıkların yakın vadeli olumsuz sonuçları konusunda daha az endişeli. “Citi’den Sheets CNN’e verdiği demeçte, “Mevcut çatışmanın parametreleri petrol (akışını) doğrudan tehlikeye atmıyor.
Çatışmalar yayılabilir, ancak “Orta Doğu’daki büyük ülkeler bölgesel bir çatışma istemiyor – eğer böyle bir şeye açık olsalardı, bunu çoktan görmüş olurduk” dedi. Petrol fiyatları 7 Ekim 2023’te Hamas’ın İsrail’e saldırmasından kısa bir süre sonra ulaştığı zirveden düşüşe geçti ve şu anda geçen yıl Haziran ayında görülen seviyelerde seyrediyor.
Capital Economics, komşu Suriye’ye gelince, 2011 yılında patlak veren yıkıcı iç savaştan önce bile bu ülkenin küresel petrol üretiminde büyük bir paya sahip olmadığını ve çatışmaların petrol altyapısının çoğunu tahrip ettiğini belirtiyor. Esad’ın devrilmesinden bir gün sonra danışmanlık şirketi “Suriye’deki gelişmelerin küresel ekonomi üzerinde çok az etkisi olacaktır” dedi.
Rusya’nın Ukrayna’daki savaşı, Avrupa’daki doğal gaz fiyatlarını normalden çok daha yüksek tutarak dünya ekonomisi üzerinde zaten iz bıraktı. Trump savaşı hızla sona erdirmek istediğini söyledi – bu çözümün neye benzeyeceği ekonomik sonuçlarını belirleyecek. Citi analistleri Christian Schulz ve Giada Giani’ye göre “düzenli bir ateşkes” Avrupa’da iş dünyasının güvenini artırıp enerji fiyatlarını düşürebilirken, “düzensiz bir çöküş” bölgeye daha büyük mülteci akınlarını tetikleyebilir ve “Rusya ile çatışmayı yayabilir.”