ABD teknoloji hisselerindeki güçlü yükseliş, üçlünün servetinin yanı sıra Larry Ellison, Jeff Bezos, Michael Dell ve Google’ın kurucu ortakları Larry Page ve Sergey Brin’in servetlerinin de güçlü artışında önemli bir rol oynadı. Sadece sekiz teknoloji devi bu yıl 600 milyar dolardan fazla kazandı ve bu, Bloomberg Milyarderler Endeksi tarafından takip edilen en zengin 500 kişi arasındaki 1,5 trilyon dolarlık artışın yüzde 43’ü bu kişilerden kaynaklandı.
Ancak, 2024’te dünyanın en zenginlerine öncülük eden kişi, Başkan seçilen Donald Trump’ın yeniden seçilme kampanyasına verdiği benzeri görülmemiş desteğin ardından Musk oldu.
Musk’ın servetine Trump dopingi
Musk’ın yeni seçilen başkanla yakın ilişkisi, Tesla Inc., SpaceX ve xAI dahil olmak üzere şirketlerinin değerinin artmasına yardımcı oldu. Bu, servetini yıl başından bu yana 213 milyar dolar artırarak benzeri görülmemiş bir şekilde 442,1 milyar dolara çıkardı. 17 Aralık’ta kendisi ile Bezos arasındaki 237 milyar dolarlık fark, Bloomberg’in servet endeksinde birinci ve ikinci sıradaki isimler arasında kaydedilen en büyük farktı.
Genel olarak, dünyanın en zenginleri 2024’te borsada gözlenen ve beklentileri altüst eden yükselişten faydalandı. S&P 500 Endeksi, Musk’ın Tesla’sı, Zuckerberg’in Meta Platforms Inc. ve Huang’ın Nvidia Corp.’u dahil olmak üzere “Muhteşem Yedili” olarak adlandırılan hisse senedi grubunun desteğiyle geçtiğimiz yıl yüzde 24 değer kazandı. Bu hisse senetleri endeksin performansının yarısından fazlasını oluşturuyordu.
Trump’ın zaferi dijital varlıklara da yaradı
Trump’ın zaferi ayrıca dijital varlıklar için tarihi bir yükselişi tetikledi ve Bitcoin’i ilk kez 100.000 doların üzerine çıkardı. Bu özellikle kripto milyarderlerini destekledi: Binance Holdings’in yöneticisi Changpeng Zhao’nun serveti yüzde 60 artarak 55 milyar dolara çıktı. Coinbase Global Inc.’in kurucu ortağı Brian Armstrong’un net serveti yüzde 50’den fazla artarak 11,1 milyar dolara ulaştı.
Bloomberg Milyarderler Endeksi tarafından takip edilen servetlerin toplam değeri Pazartesi kapanışında 9,8 trilyon dolardı ve Noel sonrası satış dalgasının ardından 11 Aralık’ta ulaşılan 10,1 trilyon dolarlık zirveden biraz geri çekildi. Dünya Bankası tarafından derlenen verilere göre servetleri geçen yıl Almanya, Japonya ve Avustralya’nın toplam gayri safi yurtiçi hasılalarına benzer büyüklükte oldu.