Investing.com – Küresel ekonomi, merkez bankalarının attığı adımlar ve küresel piyasalardaki değişimlerle şekilleniyor. Fransa Merkez Bankası Başkanı François Villeroy de Galhau’nun Avrupa Merkez Bankası (ECB) için yaptığı çeviklik çağrısından, ABD’nin ekonomik istikrarına yönelik açıklamalara kadar birçok önemli gelişme yaşanıyor. Çin, Japonya ve İngiltere’nin ekonomik hamleleri ise küresel piyasalardaki dalgalanmaları tetikleyebilir.
Fransa Merkez Bankası Başkanı villeroy’dan ECB’ye çağrı
Fransa Merkez Bankası Başkanı François Villeroy de Galhau, Avrupa Merkez Bankasına (ECB) önemli bir uyarıda bulunarak, bankanın faiz indirimlerinde çevik hareket etmesi gerektiğini belirtti. Villeroy, enflasyon hedefinin altında kalınma ihtimaline dikkat çekerek, özellikle ekonomik büyümenin durgun seyretmesi durumunda ECB’nin geçmişteki faiz artışlarını geri almakta geç kalabileceği riskine vurgu yaptı.
ECB bu yıl üç kez faiz oranlarını düşürdü ve piyasa beklentileri, büyümenin sıfıra yakın seyrettiği ve enflasyonun tahminlerin altında kaldığı koşullarda önümüzdeki dört ya da beş toplantıda daha fazla indirim öngörüyor. Villeroy, “Bugün eğrinin gerisinde değiliz, ancak çeviklik bu riske düşmememizi sağlamalı. Özellikle kısıtlayıcı duruşumuzun yavaşlatılması önemlidir.” açıklamasında bulundu.
Reuters’a göre ECB, nötr seviyenin altına inmeyi değerlendiriyor
Reuters, çeşitli kaynaklarla yaptığı görüşmeler neticesinde, ECB’nin politika yapıcılarının faiz oranlarının ekonomiyi canlandıracak kadar düşürülmesi gerekip gerekmediğini tartışmaya başladıklarını bildirdi. ECB bu yıl faiz indirimleri gerçekleştirse de, politika yapıcıların hedefi enflasyonu istikrarlı tutmak ve nötr bir faiz oranı sağlamak oldu.
Ajansın kaynaklarına göre, herhangi bir uzlaşmaya varılması henüz uzak görünüyor ancak bu tartışmalar, bankanın faiz politikasında önemli bir değişime işaret ediyor ve faizlerin beklenenden daha erken ve daha fazla düşürülmesine yol açabilir.
San Francisco Fed Başkanı Daly: “ABD ekonomisi güçleniyor, enflasyon hedefe yakın”
San Francisco Fed Başkanı Mary Daly, ABD ekonomisinin pozisyonunu güçlendirdiğini belirterek enflasyonun düşüşe geçtiğine ve iş gücü piyasasının daha istikrarlı hale geldiğine işaret etti. Daly, Fed’in %2 enflasyon hedefine ulaşırken tam istihdamı korumaya yönelik dengesini titizlikle sürdürdüğünü vurguladı.
Daly’ye göre, bu gelişmeler son iki yıla kıyasla önemli bir iyileşmeye işaret ediyor. Fed, ekonomik istikrarı sürdürebilmek için dikkatli bir şekilde hareket etmeye devam ediyor.
Yellen ve IMF Baş Ekonomisti’nden Çin’e eleştiri
ABD Hazine Bakanı Janet Yellen ve IMF Baş Ekonomisti Pierre-Olivier Gourinchas, Çin’in attığı teşvik adımlarının yeterli olmadığını belirtti. Yellen ve Gourinchas, Çin Merkez Bankası ve Maliye Bakanlığı’nın mevcut teşviklerin iç talebi yeterince artırmadığını dile getirdi.
Yellen yaptığı açıklamada, Çin’de tüketici harcamalarının GSYİH içerisindeki payının artırılması ve emlak sektöründeki sorunların çözülmesi gerektiğinin altını çizdi. Gourinchas ise, Çin’in mali teşvik önlemlerinin ayrıntıdan yoksun olduğunu ve bu sebeple IMF’nin %4,8’lik büyüme tahminlerine dahil edilmediğini belirtti.
IMF, Japonya Merkez Bankasının faiz artışlarına devam etmesini bekliyor
Uluslararası Para Fonu (IMF), Japonya Merkez Bankası’nın (BOJ) faiz artışlarını kademeli olarak sürdürmesini bekliyor. IMF’nin Japonya misyon şefi Nada Choueiri, Japon ekonomisinin olumlu bir yöne doğru hareket ettiğine dikkat çekerek tüketim ve ücret göstergelerinin artışa geçtiğini ifade etti.
IMF, Japonya’nın nominal nötr faiz oranını yaklaşık %1,5 olarak tahmin ediyor ve bu seviyeye 2026 yılı sonunda ulaşılacağını öngörüyor. Fon, BOJ’a ihtiyatlı bir yaklaşımla ilerlemesi çağrısında bulundu ve hem iç hem de küresel ekonomiden kaynaklanan risklere dikkat çekti.
Goldman Sachs’tan petrol fiyatlarının geleceğine dair öngörüler
Goldman Sachs, petrol fiyatlarının 2025 yılında varil başına 76 dolar seviyesinde olacağını öngörüyor. Yatırım bankası, bu durumun ılımlı bir ham petrol fazlası ve üretici ülkeler arasındaki yüksek yedek kapasiteye bağlı olduğunu belirtti.
Bankanın değerlendirmesine göre, Brent vadeli petrol fiyatlarının yıl sonuna kadar yükselebileceği ancak orta vadede, fiyatların ılımlı bir şekilde aşağı yönlü seyredeceği tahmin ediliyor.
Bank of America CEO’su Fed’e faizlerde dikkatli olma çağrısı yaptı
Bank of America Corp CEO’su Brian Moynihan, Fed’i faiz indirimlerinde ölçülü olmaya çağırdı. Moynihan, Fed’in 2022’de borçlanma maliyetlerini artırmada geç kaldığını ve şimdi çok dikkatli olmaları gerektiğini söyledi.
Moynihan, işsizlik oranının %4, ücret artışının %5 olduğu bir ekonomide bir resesyon beklemenin zor olduğunu belirtti ve Fed’den yıl sonuna kadar 50 baz puanlık indirimi öngördüğünü aktardı.
İngiltere’de işverenler ücret artışlarının yavaşlamasını bekliyor
İngiltere’de iş gücü piyasasında yaşanan dalgalanmalar, yapılan bir anketle gözler önüne serildi. İngiltere işverenleri, Eylül ayına kadar olan dönemde ücret artışlarının yavaşladığını belirtirken, önümüzdeki yıl içinde daha da düşük bir artış bekliyor.
Brightmine adlı insan kaynakları veri şirketi, ücret artışlarının %3’e düşeceğini tahmin ediyor ve bu durumun, enflasyondaki keskin düşüşü yansıttığını kaydediyor.
Çin’den dev yatırım projeleri listesi
Çin, 2024 yatırım planlarında yer alan projeleri açıkladı. Ulusal Kalkınma ve Reform Komisyonu’na (NDRC) göre, 28 milyar dolar değerindeki projeler arasında kentsel altyapı, eğitim ve sağlık tesisleri gibi çeşitli alanlarda yatırımlar bulunuyor.
NDRC yetkilileri, bu projelerin ülke genelinde ekonomik kalkınma ve dayanıklılığı artırmayı amaçladığını belirtiyor. Türkiye ve dünya ekonomileri, Çin’in bu kapsamlı yatırım planlarından etkilenmeye devam edecek.