Investing.com – Güney Kore Devlet Başkanı Yoon Suk Yeol, Salı günü yaptığı televizyonda yayınlanan bir açıklamada “acil durum sıkıyönetimi” ilan ettiğini duyurdu. Başkan Yoon, muhalefet partilerini hükümeti felç etmekle suçlayarak, bu partilerin Kuzey Kore ile sempati duyduklarını iddia etti. Yoon, bu tedbirlerin ülkenin anayasal düzenini korumak için gerekli olduğunu belirtti.
2022’de başkanlık görevini devraldığından bu yana, Yoon’un politika gündemlerini ilerletmesinde meclisin muhalefetin kontrolünde olması nedeniyle zorluklar yaşanıyor. Sıkıyönetim ilanı, Güney Kore için kritik bir dönüm noktası oluştururken, bu gelişmenin ülkenin yönetimi ve demokratik süreçleri üzerindeki anlık etkileri hala belirsizliğini koruyor. Açıklama, Güney Kore’deki siyasi dinamiklere dikkat çekti ve başkanın muhalefet kontrolündeki yasama organıyla olan gergin ilişkisini gözler önüne serdi.
Sıkıyönetim sonrası won ve Bitcoin’de sert düşüş
Başkan Yoon Suk Yeol’un acil durum sıkıyönetimi ilanından sonra Kore wonu dolar karşısında değer kaybetti. Salı günü saat 23.00 itibarıyla yerel para birimi, önceki seansın kapanış fiyatının 13,5 won üzerine çıkışla 1.420 won’dan işlem görmekteydi. Shinhan Bankası’ndaki döviz kuru ise 1.424,80 won olarak kaydedildi.
Bitcoin fiyatı da Güney Kore’nin en büyük kripto para borsası Upbit’te, öğlen 13:00 civarında 89,95 milyon won seviyesine kadar düşerek, sabah 9:00’daki işlem fiyatına göre %32,6 oranında geriledi. Sıkıyönetim haberinin etkisiyle, Bitcoin’in Upbit platformundaki fiyatı ciddi bir baskıya maruz kalarak negatif primle işlem görüyor.
Güney Kore Borsası’nda BTC/USDT paritesi de son saatte %25’i bulan düşüşle 71.000 dolar seviyesine düştükten sonra hızlı şekilde toparlandı ve 94.000 dolar seviyelerine geri döndü. Upbit’te sıkı yönetim ilanının ardından diğer kripto paralar da %25 ila %35 aralığında düşüş kaydetti. Borsadan artan trafikten dolayı işlemlerin kesintiye uğradığına dair açıklama geldi.
Sıkıyönetim kararının arka planı ve muhalefetin etkisi
ChainCatcher haberine göre Başkan Yoon Suk Yeol’un sıkıyönetim ilan etmesine muhalefet partisinin hükümet üzerinde yaptığı baskıların neden olmuş olabileceği belirtiliyor. Son dönemde, muhalefetin başkanın eşi ve savcılar gibi kamu görevlilerinin görevden alınması için ileri sürdüğü yasa tasarıları bu kararın tetikleyicisi olarak gösteriliyor.
Yoon, açıklamasında, Güney Kore’deki “devlet karşıtı unsurları” bertaraf edeceğini dile getirirken, sıkıyönetimin spesifik tedbirleri hakkında henüz bir bilgi verilmedi.