Bilkent Üniversitesi Öğretim Üyesi ve TCMB Eski Başekonomisti Prof. Dr. Hakan Kara, “İçeride son yıllarda yarattığımız enflasyon ve yüksek risk bize özgü faktörlerden kaynaklandığından 2025 yılında ekonomimizin seyri dünyadan çok bizim yaptıklarımıza bağlı olacak. 2026’dan itibaren bir çıkış döneminin yaşanması mümkün’’ dedi.
EMTİA FİYATLARI DÜŞÜK SEYREDECEK
Hakan Kara, Ekonomist Dergisi’nin son sayısına verdiği röportajda global ekonomiye dair şu öngörüde bulundu:
“2025 ve sonrasında global ekonomiye ticaret savaşları ve jeopolitik riskler damgasını vuracak gibi görünüyor. ABD’de enflasyon ve faizin yüksek, doların güçlü kaldığı, büyümenin ise ılımlı seyrettiği bir dönem yaşayabiliriz. Çin ve Avrupa ekonomisinde sınırlı bir toparlanma görülecek. Güçlü dolar, oynak sermaye akımları ve zayıf Avrupa ekonomisi bizim için iyi haberler olmasa da yılın ilk yarısında emtia fiyatlarının nispeten düşük seyrinden olumlu etkilenebiliriz. İçeride son yıllarda yarattığımız enflasyon ve yüksek risk bize özgü faktörlerden kaynaklandığından 2025 yılında ekonomimizin seyri dünyadan çok bizim yaptıklarımıza bağlı olacak. Enflasyondaki düşüş devam etse de beklentilerin tam düzelmemesi nedeniyle muhtemelen resmi projeksiyonlarda öngörülenden daha yüksek olacak. Dış açık ise yönetilebilir düzeylerde seyredecek.”
BÜYÜMEDE POTANSİYELİN ALTINDA KALACAĞIZ
Prof. Kara, enflasyonun yeni yılda mevsimsellikten arındırılmış olarak aylık yüzde 2 ile 2,5 arasında bir patikaya oturabileceğini öngördü. Kara şöyle devam etti:
“Büyümede muhtemelen en az 2025 yılının ortalarına kadar potansiyelin altında kalmaya devam edeceğiz. Faiz indirimlerinin hızı ve Avrupa talebinin seyri belirleyici olacak. Yıllık enflasyon yüzde 25-35 arasında bir yere oturur. Dolayısıyla bu fiyat artış momentumu devam ederse, enflasyonun mevcut yüzde 30’lara doğru indiğini görebiliriz. Bununla birlikte dezenflasyonun kalıcı olması için öncelikle mali harcamaların daha verimli kanallara yönlendirilebildiğini ve beklentileri düzeltecek kurumsal değişiklikleri görmemiz gerekiyor.”
patronlardunyasi.com