IFC, Türkiye’nin turizm sektörünü güçlendirmek için Antalya Havalimanı’nın genişlemesini destekliyor

tarafından
3 hours önce

IFC, Türkiye’nin uluslararası yolcu trafiği açısından ikinci en büyük havalimanı olan Antalya Havalimanı’nın modernizasyonu ve genişlemesi projesinin uzun vadeli yeniden finansmanını desteklemek için yeni bir yatırım duyurdu. Havalimanın genişlemesi, kapasite artırımı ve hizmetlerin iyileştirilmesinin yanı sıra, ülkenin turizm sektörünü güçlendirmekte ve ekonomik büyümeyi teşvik etmektedir.

Fraport AG ve TAV Havalimanları Holding’in ortak girişimi olan ve havalimanı terminallerini yöneten ve işleten Fraport TAV Antalya Yatırım Yapım ve İşletme’ye (Fraport TAV) yapılan 200 milyon avroluk yatırım, IFC’nin Antalya Havalimanı’ndaki üçüncü yatırımı olup, 2023 ve 2024’teki önceki taahhütlerin devamı niteliğindedir. Bu yatırım, kısa vadeli kredilerin yerini alarak 13,5 yıllık bir finansman düzenlemesi ile sürdürülebilir uzun vadeli fonlama sağlamayı amaçlamaktadır. IFC ayrıca diğer yatırımcılardan ilave 115 milyon avroluk yatırım mobilize etmektedir.

TAV Havalimanları Genel Müdür Yardımcısı ve CFO’su Burcu Geriş, “IFC ile ortaklık yapmaktan ve Antalya Havalimanı projesinin uzun vadeli finansmanını başarıyla sonuçlandırmaktan mutluluk duyuyoruz. İmza töreni, yeni tesislerin açılışı ile aynı zamana denk geldi. Antalya, Akdeniz’in en büyük turizm destinasyonu ve uluslararası trafik açısından Türkiye’nin ikinci en yoğun merkezdir. Bu yatırım bölgenin uzun vadeli gelişimini desteklemek için gerekli altyapıyı sağlayacak stratejik bir yatırımdır. Yeniden finansman, projeye, başarılı geçmişimize ve Türkiye’nin turizm endüstrisine duyulan güvenin bir göstergesidir,” dedi.

Fraport AG tarafından tayin edilen Fraport TAV Yönetim Kurulu Üyesi Michael Reusch, “IFC ile yeniden finansman konusunda yaptığımız ortaklık, Türk Rivierası’na açılan önemli bir kapı olan Antalya Havalimanı’nın finansal temelini güçlendirmek ve büyümesini desteklemek açısından çok önemlidir. Bu işbirliği, Türkiye’nin havacılık sektörünün sürdürülebilir kalkınmasına olan bağlılığımızı vurgularken, gelişmiş altyapı ve iş gücü fırsatlarının önünü açmaktadır.” dedi.

12 Nisan 2025’te açılışı gerçekleştirilen projenin ilk aşaması, uluslararası terminal T2, yeni apron ve otopark alanlarının genişlemesini, aynı zamanda yeni havacılık ve kargo terminallerinin inşasını içermektedir. Havalimanı genişlemesinin Türkiye ekonomisine 6,6 milyar dolarlık değer katmanın yanı sıra doğrudan ve dolaylı olmak üzere 93.000 iş yaratması beklenmektedir.

IFC Türkiye ve Orta Asya Direktörü Wiebke Schloemer, “Uzun vadeli finansman, Türkiye’nin ekonomik büyümesine ve istihdamına önemli katkı sağlayan turizm sektörü için çok önemlidir. Antalya Havalimanı’nın genişletilmesi ve modernizasyonu, daha fazla uluslararası yolcuya hizmet verme kapasitesini artırarak yerel ekonomiyi canlandıracak ve Türkiye’nin küresel turizm endüstrisindeki konumunu yükseltecektir. Ayrıca, havalimanının sıcaklık, su stresi ve aşırı hava koşulları gibi durumlara yönelik önlemlerini memnuniyetle karşılıyoruz. Bu yaklaşım sürdürülebilirliğe olan ortak bağlılığımızın bir göstergesidir.” dedi.

Turizm, Türkiye ekonomisinde önemli bir rol oynamaya devam etmekte olup, GSYİH’nın yaklaşık yüzde 12’sini ve ulusal istihdamın yüzde 10’unu oluşturmaktadır. Antalya, uluslararası yolcu trafiği açısından Türkiye’nin ikinci en büyük havalimanı olup, 2024 yılında 38 milyondan fazla yolcuya hizmet vermiş ve 15 milyondan fazla turistin gelişini sağlamıştır.

Türkiye, Nisan 2025 itibarıyla yaklaşık 5.5 milyar dolarlık taahhütlü portföyü ile IFC’nin dünya genelinde yatırım yaptığı en büyük üçüncü ülke konumundadır.

Don't Miss

Enerjisa Üretim’den 2.5 milyar dolarlık yenilenebilir güç atağı

Türkiye'nin en büyük özel elektrik üreticisi Enerjisa Üretim, 30. santralini devreye aldı.

GLYHO’dan hisse devri, ULKER’den yeni şirket, SEGMN’den geri alım kararı: BIST şirketlerinden güncel haberler

GLYHO’dan hisse devri, ULKER’den yeni şirket, SEGMN’den geri alım kararı: BIST şirketlerinden