İhracat iklimi Şubat ayında güçlü seyrini korudu

tarafından
1 day önce

Türkiye imalat sektörünün ana ihracat pazarlarındaki faaliyet koşullarını ölçen İstanbul Sanayi Odası (İSO) Türkiye İmalat Sektörü İhracat İklimi Endeksi’nin Şubat 2025 dönemi sonuçları açıklandı.

İstanbul Sanayi Odası Türkiye İmalat Sektörü İhracat İklimi Endeksi şubatta 51,1 olarak gerçekleşti. Endeks, 51,2 olan ocak ayı değerine göre önemli bir değişim göstermedi ve ihracat talep koşullarında güçlenmenin sürdüğüne işaret etti. Böylece şubat verileri ile beraber Türk imalatçılarının ihracat iklimindeki kesintisiz iyileşme trendi 14 aya ulaştı.

Endekste eşik değer olan 50,0’nin üzerinde ölçülen tüm rakamlar ihracat ikliminde iyileşmeye, 50’nin altındaki değerler ise bozulmaya işaret ediyor.

En hızlı üretim artışı Suudi Arabistan’da oldu

Şubat ayında anket kapsamındaki ekonomiler içerisinde ekonomik aktivitenin en hızlı artış kaydettiği ülke Suudi Arabistan oldu. Bu ülkede büyüme hızı ocakta görülen 18 aylık zirveye göre bir miktar zayıf olmasına rağmen güçlü seyrini korudu. Birleşik Arap Emirlikleri’nde (BAE) de petrol dışı ekonomik aktivite güçlü şekilde arttı ve bir önceki aya göre sınırlı bir ivme kazandı. Diğer Orta Doğu ülkelerine bakıldığında ise üretim Kuveyt ve Lübnan’da artarken, Mısır’da yatay seyretti, Katar’da ise düşüş sergiledi.

En belirgin daralma Fransa’da kaydedildi

Şubatta en belirgin daralma ise Türk imalat sanayi ihracat pazarının yüzde 4’ünü oluşturan Fransa’da kaydedildi. Ülkede üretim belirgin bir şekilde düştü ve söz konusu düşüş bir yıldan uzun sürenin en yüksek hızında gerçekleşti. Avrupa’nın diğer bölgelerinde ise daha karmaşık bir görünüm ortaya çıktı. Ekonomik aktivite Almanya’da hafif gerilerken, Birleşik Krallık’ta değişim göstermedi. Hollanda ve Romanya gibi diğer önemli pazarlarda yaşanan üretim daralmasına karşılık, İtalya ve İspanya’da büyüme gerçekleşti. İtalya’da ise genişleme son dokuz ayın en yüksek oranında ölçüldü. ABD’de ekonomik aktivite artmaya devam etti ve kesintisiz büyüme eğilimi 25 aya ulaştı. Öte yandan şubattaki artış oldukça ılımlı düzeyde ve Nisan 2024’ten bu yana en düşük oranda kaydedildi. Son olarak, yeni yayınlanmaya başlayan Pakistan İmalat PMI, şubatta üretimde aylık bazda güçlü bir artışa işaret etti. Bu ülkenin üretimi, endeksin başlangıç tarihi olan Mayıs 2024’ten bu yana yükseliş eğilimi gösteriyor.

İstanbul Sanayi Odası Türkiye İhracat İklimi Endeksi hakkında değerlendirmede bulunan S&P Global Market Intelligence Ekonomi Direktörü Andrew Harker, şunları söyledi: “Türk imalat sanayi ihracatçılarının talep iklimi şubat ayında da genel anlamda olumlu seyretti ve üst üste 14. ay iyileşme kaydetti. Ancak talep koşullarındaki bu genel güçlenme, bazı önemli ihracat pazarlarındaki ayrışmaları gizlemeye devam etti. Orta Doğu önemli bir büyüme kaynağı olmayı sürdürürken, Fransa başta olmak üzere birçok Avrupa pazarında talep zayıf seyretti. Firmalar önümüzdeki aylarda daha dengeli bir büyüme tablosu görmeyi umut ediyor.”

Don't Miss

Çinli BYD, Türkiye’de otomotiv tedarikçileriyle görüşmelere başladı… BYD şimdilerde Türk tedarikçi peşinde

Manisa’da 1 milyar dolarlık yatırım yapma kararı alan Çinli BYD, Türkiye’de otomotiv

TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu’ndan iş dünyasına ‘ABD’ çağrısı

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, Birliğin, ABD'deki ticaret