İş dünyasına acil kod uyarısı! Unutulan nükleer savaş tehdidi Karadeniz’de yeniden gündemde

tarafından
3 days önce

Feramuz ERDİN

ABD seçimlerinden zaferle çıkan Donald Trump ve ekibinin, Ukrayna – Rusya savaşında taraf olmaktan vazgeçerek Ukrayna’yı maddi olarak desteklemeyi bırakacakları açıklanmıştı. Aynı şekilde bazı Avrupa Birliği (AB) ülkeleri de yaptırımlar nedeniyle kendilerine ekonomik olarak zarar veren bu çatışma halinin sürdürülmesi taraftarı değildi. Ancak bu gelişmeler yaşanırken, hükümeti kısa bir süre sonra devredecek olan Joe Biden Yönetimi dün sürpriz bir kararla Ukrayna’ya ABD füzelerini Rusya’ya karşı kullanma yetkisi verdi!

RUSYA BU KEZ NÜKLEER SAVAŞ TEHDİDİNİ MASAYA SÜRDÜ

Gelişmeler karşısında Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in güncellenmiş yeni bir nükleer caydırıcılık doktrinini imzalayarak yürürlüğe koyduğu açıklandı. Buna göre Rusya, konvansiyonel silahlarla dahi olsa kendisine Batı’nın yardımı/ortaklığı ile yapılan bir saldırıya nükleer silahlarla karşılık verme hakkını kendine tanımış oldu. Rusya müttefiki Belarus’u da kapsayacak şekilde, olası bir saldırıya yardımcı olan diğer ülkeleri de tehdit etmekten geri durmadı. Doğal olarak NATO üyesi olan ve NATO üslerini topraklarında barındıran Türkiye de bu tehdidin muhataplarından birisi olmuş oldu.

UKRAYNA, RUSYA’NIN RESTİNİ TEST ETMEKTE GECİKMEDİ

Rusya Dışişleri Bakanlığı tarafından yapılan açıklamaya göre, Ukrayna tarafından dün gece 03.00 sıralarında ateşlenen 6 adet ATACMS füzesinin 5’i S400 PANTSIR hava savunma sistemi tarafından hiçbir yere zarar vermeden imha edilirken, imha edilen 6’ncı füzenin parçaları ise bir Rus askeri üssüne düşerek yangına neden oldu.
Ukrayna Devlet Başkaı Volodimir Zelenskiy’nin Batı’yı bu savaşta yanında tutma arzusunun bu şekilde bir mecburiyete dönüştürülmeye çalışılması ise doğal olarak kimse için sürpriz olmadı. Bundan sonra artık Rusya’nın tavrı belirleyici olacaktır. Rusya’nın gerçekten de nükleer savaş tehditlerini hayata geçirmesi dünya için yeni bir eşik olarak düşünülebilir.

COĞRAFİ OLARAK ÇOK YAKINIZ

Olası bir nükleer veya topyekün savaşın küresel dengeleri, ekonomiyi, tedarik zincirlerini ve nihayetinde insanların hayatını olumsuz etkileyeceği muhakkaktır. Her ne kadar Rusya ve Türkiye’nin komşuluk nedeniyle karmaşık ilişkileri bulunsa da yaşanan gelişmelerin ilişkileri germesi ve olumsuz etkilemesi muhtemeldir. Türkiye yanı başında maydana gelebilecek bir nükleer savaşın etkilerine karşı sivil savunma hazırlıklarını acilen tamamlamak zorundadır.

İŞ DÜNYASI DA TETİKTE OLMALIDIR

Yaşanabilecek insani, coğrafi ve ekonomik krizler iş dünyasının şimdiden proaktif şekilde en kötü senaryoya göre hazırlık yapmasını gerektirmektedir. Savaş bölgesindeki iş ve personelin tahliyesinden tutun da muhtemel bir topyekün savaşın ülke içindeki ekonomik etkilerine kadar her türlü ayrıntı düşünülerek, hareket tarzları şimdiden planlanmalıdır. Çünkü savaşlar, barış zamanlarındaki hazırlık ve çabalarla kazanılır.

patronlardunyasi.com

Don't Miss

Endonezya’nın Moskova Büyükelçisi Jose Antonio Morato Tavares, BRICS’e ‘ortak ülke’ olma davetini kabul etti

Endonezya'nın Moskova Büyükelçisi Jose Antonio Morato Tavares, ülkesinin, BRICS'e "ortak ülke" olma davetini kabul ettiğini bildirdi.

AB ülkelerinden vatandaşlarına savaşa hazırlık çağrısı

Avrupa ülkeleri vatandaşlarına savaş için hazırlık yapmaları çağrısında bulundu.