İstanbul konuştu, New York uygulamaya koydu: Trafik sıkışıklığı fiyatlandırması başladı

tarafından
4 hours önce

New York, resmi olarak trafik sıkışıklığı fiyatlandırması uygulamasını hayata geçiren ilk ABD şehri oldu.

Bu uygulamaya göre 60. Cadde’nin altından Manhattan’a giren sürücüler artık yoğun saatlerde 9$ ücret ödemek zorunda.

AMAÇ TRAFİK YOĞUNLUĞUNU AZALTMAK

Ücretli geçiş programı, trafiği hafifletmek ve toplu taşıma için para toplamak amacıyla tasarlandı.

Dondurucu soğuklara rağmen Manhattan’daki Lexington Caddesi ile 60. Sokak köşesinde yaklaşık 100 kişilik bir kalabalık bu özel günü kutlamak için toplandı.

LONDRA, STOCKHOLM VE SİNGAPUR GİBİ KENTLERDE UYGULANIYOR

Ancak, tıkanıklık ücretlendirmesinin işe yarayıp yaramayacağını ya da bu ayın sonlarında göreve başlayacak olan Başkan seçilmiş Donald J. Trump da dahil olmak üzere çok sayıda muhalif tarafından iptal edilmeye çalışılan girişimlere karşı dayanıklı olup olmayacağını anlamak büyük ihtimalle biraz zaman alacak. The New York Times’a göre Pazartesi sabahı işe gidiş geliş “ilk büyük sınavı” olacak.

Trafik sıkışıklığı fiyatlandırması; Londra, Stockholm ve Singapur gibi diğer küresel şehirlerde trafiği başarıyla azalttı.
İSTANBUL İÇİN DE KONUŞULUYOR
Türkiye’de de İstanbul’daki trafiği azaltmak için trafik sıkışıklığı fiyatlandırması uygulaması zaman zaman gündeme geliyor. İstanbul, 2019’da düzenlenen C40 Belediye Başkanları Zirvesi’nde İBB tarafından “Deadline 2020” taahhüdüyle bu konuda bir adım attı. Bu taahhüt, İstanbul’un 2050’ye kadar karbon nötr ve dirençli bir kent olma hedefini benimsedi.
Bu hedef doğrultusunda, İstanbul’un sürdürülebilirlik ve dirençlilik yolculuğunu hızlandırmak amacıyla Şehirlerde Sürdürülebilir Kentsel Hareketlilik için Avrupa Birliği Desteği (İstanbul SKUP) oluşturuldu. Paydaşların katılımıyla şekillenen bu plan, “Düşük Karbona Geçiş”, “Kesintisiz Aktarma ve Entegrasyon” ve “Trafik Tıkanıklığının Azaltılması” olmak üzere üç temel tema altında 26 ana projeyi içeriyor.
Trafik Sıkışıklığı Fiyatlandırması’nın ilk olarak Eminönü’nde (Tarihi Yarımada) hayata geçirileceği ve daha sonra Kadıköy’de (Moda) uygulanmasının planlandığı açıklandı. Fakat henüz bu yönde hayata geçmiş bir uygulama bulunmuyor.
patronlardunyasi.com

Don't Miss

2018 yılında Vitaspit gemisinin çarparak yıktığı Anadolu Hisarı’ndaki Hekimbaşı Salih Efendi Yalısı’nın deniz restorasyonu başlıyor

2018 yılında Vitasprit gemisinin çarparak yıktığı Anadolu Hisarı’nda bulunan 328 yaşındaki Hekimbaşı

Ekonomi ve siyaset gündemi – 10 Nisan 2025

Ekonomi ve siyaset gündeminde öne çıkanlar...