Japonya büyümesinde aşağı revizyon

tarafından
1 day önce

Japonya’da ekonomik büyüme verisinin aşağı yönlü revize edilmesi, gelecek hafta gerçekleştirilecek toplantıda faizin sabit bırakılması yönündeki beklentileri destekledi.

Ülkede dördüncü çeyrek için daha önce yüzde 2,8 olarak açıklanan yıllıklandırılmış gayrisafi yurtiçi hasıla verisi yüzde 2,2 seviyesine revize edildi. Ekonomistlerin büyük bölümü tarafından öngörülmeyen revizyon, stokların tahmin edilenden daha fazla azalması ve tüketimin daha zayıf seyretmesi üzerine gerçekleşti.

Ayrı veriler, yüksek enflasyonun etkisinin devam etmesi nedeniyle hanehalklarının ocak ayında beklenenden çok daha az harcama yaptığını gösterdi. Revize edilen büyüme rakamları, genel olarak ılımlı bir şekilde genişlemeye devam etse bile Japon ekonomisinde zayıflığın sürdüğüne işaret etti. Hanehalkı harcamalarındaki yavaşlamanın bir sonraki faiz kararını 19 Mart’ta açıklayacak olan Japonya Merkez Bankası’nın (BOJ) daha temkinli davranarak faizi sabit bırakmasına neden olabileceği tahmin ediliyor.

NLI Araştırma Enstitüsü’nde ekonomik araştırmalar başkanı olan Taro Saito, “Hanehalkı enflasyonla karşı karşıya olduğu için tüketici harcamaları bu çeyrekte de zayıf kalmaya devam edecek. Yine de bu veriler BOJ’un ılımlı bir ekonomik toparlanma yaşandığı görüşünü değiştirmeyecektir. Merkez bankası kademeli normalleşme rotasında kalmaya devam edecektir” yorumunu yaptı.

Ocak ayında yapılan bir ankete katılan ekonomistlerin çoğunluğu BOJ’un gösterge faiz oranını temmuz ayında artırmasını bekliyordu. BOJ Başkan Yardımcısı Shinichi Uchida geçtiğimiz haftaki konuşmasında faizi kademeli olarak yükselmeye devam edecekleri sinyalini vermişti

Don't Miss

Otomatik Katılım Sistemi’nde çalışanların fon tutarı 75,1 milyar TL oldu

Otomatik Katılım Sistemi'nde çalışanların fon tutarı 75,1 milyar TL oldu

Goldman Sachs, piyasa beklentilerinin aksine TCMB’nin Aralık’ta faiz indirmeyeceği öngörüsünde bulundu

Goldman Sachs, piyasadaki genel beklentinin aksine Aralık toplantısında Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın