Konya’daki kuş gribi Eskişehir’e bulaştı, satılan tavuklar virüsü taşıdı

tarafından
2 weeks önce

Mustafa Ali AYKOL

Tarım ve Orman Bakanlığı, 2 Kasım’da Konya’nın Meram ilçesindeki bir yumurta üreticisinde ‘kuş gribi’ne rastlanıldığını duyurmuş ve hastalığın yayılmasını önlemek adına her türlü önlemin alındığını ilan etmişti.

Fakat korkulan oldu ve Konya’nın ardından bir ilde daha kuş gribi vakası tespit edildi.

Eskişehir’in Sivrihisar ilçesine bağlı Sığırcık köyünde de kuş gribi vakası tespit edildiği açıklandı.

Sığırcık Köyü.

KÖY MUHTARI: KONYA’DAN ALINAN TAVUKLARLA BİRLİKTE KENDİ TAVUKLARI DA ÖLMÜŞ

Sığırcık Köyü Muhtarı Servet Akköprü.

PD’ye açıklamalarda bulunan Sığırcık Köyü Muhtarı Servet Akköprü, köydeki bir çiftçinin Konya’nın Sığırcık ilçesinden geldiklerini söyleyen bir kişiden tavuk satın aldığını, bir süre sonra ise hem satın aldığı tavukların hem de kümesindeki diğer tavukların hayatını kaybettiğini söyledi.

Sığırcık Köyü Muhtarı Servet Akköprü, “Köyde durum şu an stabil, bir sorun yok. Köyün tamamında olan bir durum değil zaten, sadece Konya’dan alınan tavuklarla birlikte kendi tavukları da ölmüş iki kişinin. Büyük bir zaiyat yok, 10 tavuk ölmüş. Ama tabii tüm hepsi itlaf edilecek. Konya Çeltik’ten gelmiş bu tavuklar” dedi.

ESKİŞEHİR İL TARIM VE ORMAN İL MÜDÜRÜ: HAYVANLARIN BİR İLDEN BAŞKA BİR İLE İZİNSİZ TAŞINMASI BİR SUÇ

Eskişehir İl Tarım ve Orman İl Müdürü Ender Muhammed Gümüş

Konuyla ilgili PD’ye açıklamalarda bulunan Eskişehir İl Tarım ve Orman İl Müdürü Ender Muhammed Gümüş ise büyükbaş ve küçükbaş hayvanlarda olduğu gibi kanatlı hayvanların da ilçeler arası ya da iller arası izinsiz şekilde taşınmasının yasak olduğunu belirterek şu ifadeleri kullandı:

“Türkiye’de Hayvan Zabıtası Kanunu’na göre hayvan hareketlerinin kontrolü hem bizim bakanlığımızın (Tarım ve Orman Bakanlığı) hem de kolluk kuvvetlerinin denetimindedir. Yol güzergahlarındaki izinsiz, kaçak veya sevk raporu olmayan, temel kontrolü yapılmamış olan hayvanların ne olursa olsun bir ilden başka ile geçişi yasaktır. Hatta yol güzergahı üzerindeki en yakın ilçe tarım müdürlüğüne uğranıp pasaport alınması gerekir. Pasaportsuz hiçbir hayvan bir ilçeden başka bir ilçeye, bir ilden başka bir ile geçiş yapamaz. Bu sadece büyükbaş, küçükbaş hayvanlarda değil, kanatlı hayvanlar için de geçerli bir durum.”

“HER İHTİMALE KARŞI VAKA TESPİT EDİLEN KÖY VE ÇEVRESİNDEKİ 4 KÖYDE BULUNAN TÜM KANATLILAR İTLAF EDİLECEK”

İl Müdürü Ender Muhammed Gümüş Sığırcık Köyü’ndeki durum ve alınan tedbirlerle ilgili ise şu ifadeleri kullandı:

“Bizim elimize jandarma ekipleri tarafından tespit edilmiş şekilde getirildi. Muhtemelen çıkma tavuklardı. Hem gelen tavuklar hem de satın alan çiftçinin kendi tavukları ölünce şüpheyle numune alındı.

Biz eğer bir hastalık şüphesi olursa ya da hastalık kesinleşirse o köy merkez alınarak 10 kilometre yarıçaptaki bütün köy ve mahalledeki hayvanlar hastalığın cinsine göre, çeşidine göre tedbir altına alınır. Örneğin şap hastalığı için daha yumuşak tedbirler alınırken, şarbonda daha ciddi tedbirler alınır. Kuş gribi gibi vakalarda ise daha da ciddi tedbirler alınır.

Şu an için sadece bir tek yerde olumsuz bir durum var. Zaten o yerdeki kanatlılar kireçlenerek gömüldü. Yine de her ihtimale karşı, insan sağlığına karşı da risk oluşturduğu için, o yarıçap içerisine denk gelen bütün mahallelerde bulunan tüm kanatlılar (tavuk, ördek, kaz, hindi gibi) tazminatları verilerek kireçlenip itlaf ediliyor. Buradaki amaç insanlara bir şey bulaşmaması.”

İLGİLİ HABER

patronlardunyasi.com

Don't Miss

Dünyanın en büyük sığır eti üreticilerinden olan Brezilya’dan Ankara’ya ziyaret

Brezilya’nın ihraç ettiği etin yüzde 15’i Türkiye’ye geliyor. Ancak bu oran Brezilya’yı

Bazı Hayvanlar Neden Ölü Taklidi Yaparlar? Çiftleşme İsteğiyle Bir İlgisi Var!

Bazı hayvanlar, vahşi doğada ölü taklidi yaparlar. Bu taklit, insanlardan veya çeşitli