Küresel piyasalarda ABD gerilimi

tarafından
6 hours önce

ABD’de açıklanan JOLTS ve ISM hizmet verilerinin Fed faiz indirimi beklentilerini ötelemesi üzerine Wall Street hisse senedi endeksleri günü kayıpla tamamladı.

Atlanta Fed Başkanı Raphael Bostic’in, enflasyon düşüşündeki dengesiz ilerleme göz önüne alındığında politika kararlarında temkinli olmaları gerektiğini söylemesi de piyasadaki gerilimi artırdı.

S&P 500 yüzde 1,1 düşerken, Nasdaq 100 yüzde 1,79 kayıpla son üç haftanın en kötü seansını geride bıraktı. Nvidia, Tesla, Palantir Technologies, MicroStrategy ve Applovin gibi en yüksek değerlemelere sahip büyük teknoloji hisselerinin çoğu en ağır satışları gördü.

10 yıllık ABD Hazine tahvillerinin getirisi yüzde 4,7’ye kadar yükselerek geçen yılın en yüksek seviyesine ulaştı. Cboe Volatilite Endeksi (VIX) neredeyse 18’e tırmanarak traderlar için endişe verici 20 seviyesine yaklaştı.

Asya’daki hisse senetleri, ABD’deki kayıpları izledi. Hong Kong ve Tokyo’da hisse senetleri düşerek bölgesel göstergeyi aşağı çekti.

Asya’daki zayıf görünümde Çin’in daha fazla tüketici ürününü sübvanse edecek ve endüstriyel ekipman iyileştirmeleri için finansmanı artırarak iç tüketimi desteklemeyi amaçlayan bir programı hızlandıracağını açıklamasına rağmen yatırımcıların deflasyon kaygılarını koruması da etkili oldu.

ABD’de son veriler tahvil piyasasını vurdu

ABD’de Salı günü açıklanan kasım ayı JOLTS iş ilanları ile aralık ayı ISM hizmet verileri istihdam için olumlu sinyaller verse de, fiyat artışlarının sürdüğüne işaret etti.

JOLTS verisine bakıldığında Kasım ayında açık pozisyon sayısı yeniden 8 milyonun üzerine çıktı ve ekim ayı için de yukarı yönlü revize edildi.

Bu veri, Cuma günü açıklanacak tarım dışı istihdam verileri için de olumlu bir sinyal oldu. ISM Hizmetler anketi de istihdamın beklentileri karşıladığını ancak ödenen fiyatların da beklentilerin oldukça üzerinde olduğunu da gösterdi.

Verilerin ardından Fed’in yıl ortasından önce faiz oranlarını tekrar düşürme ihtimalinin azaldığını yönünde beklentiler ağırlık kazandı. Bu etkiler ABD tahvil piyasasında etkisini hissettirdi. Farklı vadelerdeki piyasa getirileri veriler sonrası yükseldi. Yatırımcıların vadesi geldikçe daha kısa vadeli menkul kıymetleri yenilemek yerine uzun vadeli tahvil tutmak için talep ettikleri ek getiri olan 10 yıllık vade primi de 2015’ten bu yana en yüksek seviyeye çıktı.

Yine veriler sonrası ABD’de düzenlenen 10 yıllık tahvil ihalesinde getiri, 2007’den bu yana en yüksek seviyede gerçekleşti. 39 milyar dolarlık ihale yüzde 4,68 ile son teklif verme tarihi olan New York saatiyle 13:00’teki seviyesinin biraz üzerinde sonuçlandı.

Pandemi sonrası dönemde, 10 yıllık ihaleler çoğunlukla yüzde 1’in altında getiri sağlamıştı. Bugünkü 30 yıllık tahvil ihalesinde de 2007’den bu yana en yüksek getiri bekleniyor.

Brandywine Global Investment Management portföy yöneticisi Tracy Chen, verilerin “piyasanın güçlü bir ABD ekonomisi ve faizlerin kısıtlayıcı olmadığı görüşünü pekiştirdiğini” söyledi.

Don't Miss

Trump kaynaklı riskler en çok hangi piyasaları etkiledi?

Çin'den Avrupa'ya, Kanada'dan Meksika'ya kadar dünya piyasaları, Donald Trump'ın iki haftadan kısa

Fitch: ABD seçimleri sonrasında politikalara dair belirsizlik, küresel görünüm için risk

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch Ratings, yeni ABD yönetiminin politika gündeminin küresel ekonomik ve