Bu haftaki Fed toplantısının ardından ABD’de açıklanan büyüme verilerinin de gelecek yılki gevşeme beklentilerini zayıflatmasının ardından Wall Street endeksleri günü kayıpla tamamladı.
S&P 500 yüzde 0,1 ile sınırlı düşerken, Nasdaq 100 yüzde 0,5 ekside kapandı. Bu sabah vadeli endeksler, kritik çekirdek PCE verileri öncesi satıcılı.
Asya borsaları da ABD’deki kayıpların izinde ilerliyor. MSCI Asya Pasifik Endeksi aralıksız altıncı gününü ekside tamamlama yolunda ilerliyor. Bu, endeksin nisan ayından bu yana en uzun kayıp serisine işaret ediyor. Avustralya ve Güney Kore’de hisse senetleri düştü ve Japon hisse senetleri, yenin kayıplarını tersine çevirmesiyle kazançlarını azalttı.
Çin’in bir yıllık tahvil getirisi, piyasa aktörlerinin parasal genişlemeye yönelik beklentilerini artırmasıyla küresel finansal krizden bu yana ilk kez yüzde 1’e geriledi.
Güçlenen ABD dolarının fiyatları baskılamasıyla Brent petrol ikinci günde de gerileyerek haftalık düşüşünü yüzde 2,8’e genişletti. Brent ham petrolü varil başına 72 dolardan işlem gördü. Çin’in en büyük rafinerisi Sinopec’in ülkenin benzin talebinin geçen yıl zirve yaptığını açıklaması da da zayıf görünüme katkıda bulundu.
Bitcoin’in bu hafta başındaki rekor seviyeden düşüşü, ABD’de gevşek para politikası beklentilerinin zayıflamasının spekülatif hevesi kırmasıyla bir noktada yüzde 10’un üzerine çıktı.
Kripto para biriminin fiyatı, 108.000 doların hemen üzerinde tüm zamanların zirvesini gördükten iki gün sonra, perşembe günü 95.564 dolara kadar düştü. Düşüş Ether ve Dogecoin gibi daha küçük tokenlar üzerinde daha ağır bir etki yarattı. Bloomberg Dolar Endeksi’nin haftalık yükseliş oranı yüzde 1,24’e ulaştı.
Fed’in tercih ettiği enflasyon göstergesi bekleniyor
ABD’de Fed’in tercih ettiği enflasyon göstergesi olan kişisel tüketim harcamaları (PCE) verisinin Kasım sonuçları açıklanacak.
Bloomberg anketine katılan ekonomistlerin medyan beklentisi Ekim’de yüzde 0,3 olarak açıklanan çekirdek PCE’deki aylık artışın kasımda yüzde 0,2 seviyesinde gerçekleştiği yönünde.
Çekirdek PCE’deki yıllık artışın ise yüzde 2,8’den yüzde 2,9’a hızlandığı tahmin ediliyor. Bloomberg Economics ise çekirdek PCE’de aylık yüzde 0,13, yıllık yüzde 2,84 artış öngörüyor.
Ekonomist Eliza Winger’a göre bu hafta toplanan ve faizi 25 baz puan düşüren Fed yetkililerinin gelecek yılki faiz indirimi beklentilerini düşürmesinin nedenlerinden biri çekirdek enflasyondaki yapışkanlık olabilir.
Winger, “Çekirdek PCE enflasyonu Kasım ayında hız kesecektir, ancak Aralık ayında tekrar yükselişe geçmesini bekliyoruz. Bu arada, gelir artışı tüketici harcamalarını güçlü tutacaktır” yorumunu yaptı.
Öte yandan dün açıklanan üçüncü çeyreğe ait veriler, ABD ekonomisinin yavaşlama beklentilerine karşın büyümeye devam ettiğini gösterdi ve Fed’in 2025 yılında daha da yavaş bir gevşeme patikası izlemek durumunda kalabileceğine işaret etti.
ABD’de yıllıklandırılmış GSYH bir önceki çeyreğe göre yüzde 3,1 büyüdü. Bloomberg anketindeki beklenti yüzde 2,8 seviyesindeydi.