Murat KAYA
“TEPE’ ‘TAVŞAN’ DOĞURDU
Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı görevlisi üç savcı tarafından hazırlanan 14 sayfalık iddianame, ne Narin Güran’ın gerçek katilini ortaya çıkardı ne de Türk kamuoyunun, bu cinayetin neden yaşandığına yönelik merakını giderdi. Ancak iddianameye yansıyanlara ve yargılama başlamadan elde edilen delillere göre katilin amca Salim Güran olduğu, bu kişinin küçük Narin’i, annesiyle ilişki yaşadığını gördüğü için boğarak öldürdüğü anlaşılıyor.
Anlaşılmayansa; aynı köyde oturan 7’den 77’ye bütün aile bireylerinin cinayeti örtbas etmek için giriştikleri büyük çaba ve hatta Türk kamuoyunu kandırma girişimi…Ki bu anlaşılamamazlık iddianamenin son bölümünde, “Belirlenemeyen bir sebep” ifadesiyle de yer alıyor.
İddianamede anlaşılamayan bir nokta da aslında yeterli bir incelemeyle 2-3 günde ortaya çıkarılabilecek bütün bu sonucun, tam 60 gün sonra karşımıza çıkması. Biz bu iddianame için, bilinen atasözüyle “Dağ fare doğurdu” diyecektik ama Tavşantepe köyündeki gizeme atıf yapıp, “Tepe tavşan doğurdu” diyerek analizimize başlayalım…
AYRINTI, AYRINTI OLMAMASI
Seneleri adliyede iddianame ve dava dosyası okumakla geçmiş bir gazeteci olarak, Narin Güran cinayeti soruşturması sonunda hazırlanan iddianameyi okuyup ayrıntıları yakalama çalıştım. Ama okuduğum bu iddianamenin tek ayrıntısı, pek bir ayrıntı olmamasıydı.
Şunu da fark ettim: Ben bu iddianamede yazılanların çoğunu zaten medya kanallarında geçen haberlerden, süreçten, yoğun gündemden biliyordum. Bir gazeteyi okuyormuşum gibi okudum iddianameyi ve şu soruyu sormak zorunda kaldım: Narin Güran’ı kim öldürdü, neden öldürdü?
“ÇOK ÇALIŞTIK” MESAJLARI
Ayrıca iddianamede, “çok çalışıldığı, hassas davranıldığı, elden gelenin yapıldığı, soruşturmaya özel önem verildiği” de satır aralarında çok defa öne çıktı.
Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’nın “müşteki”, Diyarbakır Barosu Başkanlığı’nın “şikayetçi” olarak yer aldığı iddianamede, bir numaralı şüphelinin de maktul Narin Güran’ın 18 yaşındaki ağabeyi Enes Güran olduğu görülüyor.
BİR ŞÜPHELİ, 8 AVUKAT
“İştirak halinde kardeşi olan çocuğu kasten öldürmek” suçu yöneltilen Enes Güran’ı, maddi durumu çok iyi olmayan ve köyde yaşayan bir aileyi temsil etmesi olağan görünmeyen 8 avukatın temsil etmesi dikkat çekici. Bu çokluk, “ailenin arkasında birileri var” savını doğruluyor mu, kamuoyuna bırakalım….
İddianamede, Narin Güran’ın cesedini taşıyıp gömen komşu Nevzat Bahtiyar iki numaralı sanık, tüm bunları planladığı belirtilen amca Salim Güran ise üç numaralı sanık olarak sıralandı. Anne Yüksel Güran ise, dört numaralı sanık olarak iddianamede yer buldu. Anneyi de yine tıpkı ağabey Enes Güran’da olduğu gibi aynı 8 avukatın temsil ettiği dikkati çekti.
İDDİANAMEDEN YANSIYANLAR
İddianame, Narin Güran ile ilgili kayıp ihbarı verilen 21 Ağustos gününden başlamak üzere, neler olduğunu, olayın örgüsünü, neler yapıldığını, hangi incelemelerde bulunulduğunu, sonuçları, yaşananları gün ve gün, saat ve saat bize aktarıyor. Ancak, gerçek katil ve sebeple ilgili netlik sunmuyor. Biz iddianameyi okuyarak, bu katili ve sebebi sadece tahmin edebiliyoruz.
Başsavcılık iddianamesine yansıyanlara göre olay örgüsü şöyle:
Narin Güran’ın kaybolduğuna dair ilk resmi ihbar, 21 Ağustos 2024’te saat 20:43 sıralarında ağabeyi Baran Güran tarafından 112 ihbar hattı aranarak yapıldı.
Bu tarihten itibaren aile ve tanık beyanları alındı. Kayıp bildirimi nedeniyle Tavşantepe Mahallesi ve civarında uzman kolluk birimlerince yoğun bir biçimde arama ve tarama faaliyeti gerçekleşti.
Arama çalışmaları devam ederken 22 Ağustos’ta Narin Güran’ın kuzeni Muhammed Kaya, ‘Suriye uyruklu şahısların kaldığı çadırların yakınında kırmızı renkli bir çocuk terliği bulduğunu ancak kolluk birimlerine haber vermeyi unuttuğunu’ beyan etti.
İLK ŞÜPHE UYANDIRAN ŞEY: SURİYELİ ÇADIRINDA TERLİK
Şahsın aracına daha sonradan binen Osman Güran’ın terliği aile bireylerine gösterdiği ve kolluk birimlerine de haber verdiği tespit edildi. Aile bireylerince terliğin numara bilgisinin dahi sorulmadan Narin Güran’a ait olduğunu söylemesi şüphe uyandırdı. Aile şüpheleri, yaşantısını günlük çalışmaya bağlı idame ettiren çadırda yaşayan Suriyeli kişilere yönlendirmeye çalıştı.
Salim Güran, muhtar olması hasebiyle kolluk birimleriyle sürekli birlikte hareket edip şüpheli tavır sergiledi ve bu durumu kolluk tarafından tutanak altına alındı.
ÇELİŞKİLİ BEYANLAR SORUŞTURMANIN SEYRİNİ DEĞİŞTİRDİ
Narin Güran’ın son görüldüğü saatlere ilişkin çok sayıda çelişkili beyan ve jandarmanın bildirdiği şüpheli halleri nedeniyle, olayın kayıp çocuk vakası olmayıp aile tarafından gerçekleştirilen bir cinayet olabileceği hususunda jandarmaya talimat verildi, çalışmalar bu yönde genişletildi, soruşturma seyri değiştirildi.
Derinleştirilen soruşturma bağlamında belirlenen birçok adreste adli aramalar yapılmaya başlandı ve soruşturma işlemleri yoğunlaştırıldı.
DELİL KARARTMAK İÇİN AİLENİN ÇIKARDIĞI YANGIN
24 Ağustos akşam 21.00 sıralarında Tavşantepe mahallesinde rüzgarsız bir hava olmasına rağmen elektrik tellerinin birbirine temas etmesi neticesinde yangın meydana geldi. O mahalde Güran ailesine mensup kişilerin olması ve dış bir müdahale olmaksızın yangın meydana gelmesinin mümkün olmaması sebebiyle yangının, arama çalışmalarını etkilemek ve Narin’in bulunmaması amacıyla organize edildiği değerlendirildi.
26 Ağustos’ta Narin Güran’ın ağabeyi Enes Güran’ın kolluk personelince sağ kol iç kısmında diş izine benzer izler ile sağ göz altında morluk olduğu tespit edildi, gözaltına alındı.
KOLDA ISIRIK İZİ TESPİTİ
İstanbul Adli Tıp Kurumu 2.İhtisas Kurulu, 28 Ağustos tarihli raporunda; “Bu lezyonların 3-6 gün arası zaman dilimiyle, sağ ön kol iç yüz ortadaki ekimozların insan ısırık iziyle uyumlu olduğu, bütün dişleri kavrayan çene hareketleri bütünlüğünü içermediği, sadece uç kısımları ile meydana geldiği, bu lezyonların küçük çocuğa ait olabileceği gibi bir erişkine de ait olabileceği ve ayrım yapılamayacağı” tespitlerinde bulundu.
Bu raporun dosyaya sunulmasının ardından 29 Ağustos’ta Enes Güran’ın kollukta ifadesi alındı. Enes, “olayla bir ilgisinin bulunmadığı, kolundaki izlerin üzüntüden kendisinin ısırması sonucu oluştuğu, gözündeki ve sırtındaki izlerin de arama çalışmaları esnasında olabileceğini ya da mısır koçanlarından oluşmuş olabileceği” beyanında bulundu, serbest bırakıldı.
AİLEYİ SUÇLAYAN İLK KANAAT: AMCANIN YANLIŞ YÖNLENDİRMELERİ
Araştırmalarda Narin Güran’ın köyünde bulunanların çok büyük bir kısmının akraba olması, son görüldüğü yerin evine çok yakın mesafede olması, olay mahalline yabancı şahıs ya da araç girişinin bulunmaması hususları dikkate alındı. Olayın aile içerisinde gerçekleştiği ve aile tarafından organize biçimde saklanılmaya çalışıldığı kanaati oluştu.
Bu kanaate, köy muhtarı olan ve ailenin tarlalarını ekip biçmesi dolayısıyla da önde geleni olarak hareket eden Salim Güran’ın arama çalışmalarının başından itibaren kolluk birimlerini yanlış yönlendirmeye ve arama çalışmalarına yön vermeye çalışması, tedirgin hal ve tavırlarda bulunduğunun tespit edilmesi, ona ait ve girip çıktığı adreslerdeki aramalarda herhangi bir suç unsuru bulunmaması ve Nevzat Bahtiyar’ın yeriyle ilgili çelişkili ifadeler nedenleriyle ulaşıldı.
AİLE ÜYELERİNİN TELEFONLARINA EL KONULDU
Her ihtimali değerlendirilmesi amacıyla aileden tüm kişiler, özellikle irdelendi ve Salim Güran’ın olayla ilgili aileyi yönlendirdiği hususunda ciddi şüpheler oluştu. Bunun üzerine 30 Ağustos’ta Narin Güran’ın yakınları ve ailesinin cep telefonlarına el konuldu.
DNA ÖRNEKLERİ KARŞILAŞTIRILDI
31 Ağustos’ta Narin Güran’ın DNA profilinin elde edilebilmesi amacıyla Arif Güran ve Yüksel Güran’dan örnekler alındı. Bu örneklerle Narin Güran’a ait kıyafetler ve evde kullandığı battaniye, anne ve babasından alınan örneklerle karşılaştırıldı.
Diyarbakır Adli Tıp Kurumu Grup Başkanlığı’nın 31 Ağustos tarihli raporunda Arif Güran ve Yüksel Güran’ın yüzde 99,99 ihtimalle Narin Güran’ın anne ve babası oldukları tespit edildi.
Narin Güran’ın babasına ait 21 ADT 429 plakalı araç üzerinde ve içerisinde uzman ekiplerce inceleme yapıldı. Bu incelemede Narin Güran’a ait herhangi bir DNA örneği tespit edilemedi.
AMCANIN ARACINDAKİ NARİN GÜRAN İZİ
Durumu şüphe uyandıran Salim Güran’ın, ruhsat kaydı Fuat Güran’da olmasına rağmen fiilen kullandığı 47 KF 388 plakalı araç üzerinde arama ve inceleme yapıldı. Elde edilen numunelerle ilgili 30 Ağustos tarihli raporda, aracın şoför koltuğunun oturma kısmında Narin Güran’a ait DNA profili bulunduğu tespit edildi. Salim Güran’ın 31 Ağustos’ta gözaltına alınması kararı verildi.
Salim Güran’ın 2 Eylül’de başsavcılığa ifade verdi. “Narin’in aracına kendisiyle birlikte kesinlikle binmediğini, Narin’in araca bindiğini hiç görmediğini ve üzerine atılı suçlamayı kabul etmediğini” beyan eden amca, sulh ceza hakimliğince tutuklandı.
ANNENİN OĞUL KORUMACILIĞI
Kolluk birimlerince arama faaliyetleri devam ederken 2 Eylül’de bir tutanakta önemli bir ayrıntı yer aldı. Bildikleri varsa anlatması telkini yapılan anne Yüksel Güran’ın, Narin Güran henüz bulunamamış olmasına rağmen kızının öldüğünden adeta emin olduğu, kızının durumuna üzülmekle birlikte oğlu Enes Güran’ı koruma çabası içine girdiği, tedirgin davranışlar sergilediği gözlemlendi. Ve annenin, “Narin’in bulunmasını istiyorum, oğlum Enes için ne yapabilirim” şeklinde söylemlerde bulunması dikkati çekti.
8 EYLÜLDE ULAŞILAN CESET
4 Eylül’de Tavşantepe mahallesinde nispeten yeni kazılmış görünen şüpheli 13 adet mezarda yer altı görüntülüme cihazıyla tarama yapıldı ancak herhangi bir olumsuz duruma rastlanılmadı.
8 Eylül’de saat 08.30 sıralarında Jandarma Sualtı Arama Kurtarma görevlilerince Tavşantepe Mahallesindeki Eğertutmaz deresi içinde tarama yapıldı. Dere ile derenin toprakla birleştiği kısımda, kayaların altına sıkıştırılmış vaziyette, üzeri kapatılacak şekilde 3 adet 40-50 cm çaplarında kaya parçalarının kapattığı bir çuval görüldü. Çuval içerisinde Narin Güran’a ait cansız bedene ulaşıldı. Ayrıntılı tetkik ve otopsi için Narin’in cansız bedeni Diyarbakır Adli Tıp Kurumu Grup Başkanlığına gönderildi.
5 adli tıp uzmanı ve haricen görevlendirilen radyoloji uzmanından oluşan heyet, ayrıntılı inceleme yaptı. İlk incelemede sol bacak diz kısmında kopma olduğu, cesedin bulunduğu yerin yan tarafında kaval kemiğine benzer kemik parçası ve küçük parçacıklar bulunduğu, kesin ölüm sebebinin ve sair hususların yapılacak patolojik, biyolojik ve kimyasal incelemeler neticesinde belirlenebileceği belirtildi.
BAĞIRIŞ-ÇAĞIRIŞ: “HERKES HER ŞEYİ BİLİYOR”
Cesedin bulunduğu gün güvenlik önlemi alınan Narin’in evinin bulunduğu yerde kadınlar arasında tartışma yaşandı. Melike Güran, topluluğa hitaben “Biz bir şey yapmadık” dedi. Maşallah Güran’ın karşısında Salim Güran’ın eşi olan Melek Güran bulunduğu esnada, “Herkes her şeyi biliyor, beni konuşturmayın” şeklinde bağırdı. Birsen Güran, anne Yüksel Güran’a hitaben, “Biz mi yaptık sanki üzerimize geliyorsunuz” şeklinde bağırdı. Remziye Çabaş ve Yasemin Gül, “Doğruyu konuşsaydınız bu aşamaya gelmezdi” diye söylendi. Nesrin Güran, anne Yüksel Güran’a, “Or.spu” lafını kullandı.
Arama çalışmaları esnasında ailenin yanıltıcı beyanları doğrultusunda saat 18.40 ve sonrasına ait kamera kayıtlarının incelenmesine öncelik verildi. Narin Güran’a ait en net son görüntünün, Tavşantepe İlkokuluna ait kamera olduğu tespit edildi. Narin Güran’ın 21 Ağustos günü saat 15.11’de kamera açısından çıkarak ikametine giden patikaya yöneldiği belirlendi.
KIRMIZI RENKLİ ARABANIN TESPİTİ
Narin Güran’a ait cansız bedenin bulunduğu yeri gösterir tüm kayıtlar ve deliller tekrar irdelendi. Bu saat sonrasına yoğunlaşıldı. Tavşantepe mahallesinin karşı kısmında bulunan çiftliğe ait kamera açısına 21 Ağustos günü saat 15.41’de şüpheli bir aracın girdiği, aracın 15.44 sıralarında Eğertutmaz deresinin yakınında bulunan toprak yolda durduğu, kamera saatine göre 38 dakika 11 saniye sonra Eğertutmaz deresi civarından ayrıldığı, söz konusu aracın kırmızı renkli şahin marka araç olduğu tespit edildi.
Kamera kayıtlarının takibinde aracın 23 AN 630 plakalı kırmızı renkli şahin marka Ferhat Bahtiyar isimli şahıs adına ruhsata kayıtlı ancak fiilen Nevzat Bahtiyar isimli şahsın kullanımında olan araç olduğu açıkça belirlendi. Bunun üzerine Nevzat Bahtiyar’ın gözaltına alınması, ikametinde, ikametinin eklentilerinde ve aracında arama yapılması talimatı verildi.
SİL BAŞTAN DEĞERLENDİRME VE YENİ GÖZALTI KARARLARI
Narin’in cansız bedeni bulunduktan sonra çelişkili beyanlar nedeniyle olay en başından ele alındı.
Ailenin, “Güran’ı en son saat 17.00 ve 18.40 sıralarında gördükleri” beyanı, ilk resmi ihbarı 20.43’te yapmaları, arama çalışmalarını yanlış yönlendirmek amacıyla sürekli kolluk görevlilerini takip ederek bilgi almaya ve dinlemeye çalışmaları, Suriyeli vatandaşların yaşadığı bölgeden bulduklarını beyan ettikleri bir terlikle olayın seyrini değiştirmeye çalışmaları, elektrik tellerini birbirine çarptırarak yangın çıkarmaları, cesedin bulunmasının ardından aralarında çıkan tartışmada karşılıklı olarak birbirlerini suçlamaları, cep telefonlarında olay günü olan 21 Ağustos gününe ait mesaj ve görüşme içeriklerini tümüyle silmiş olmaları dikkate alındı.
23 ŞÜPHELİNİN GÖZALTI GEREKÇESİ
Bu kişilerin organize şekilde yaşanan olaydaki maddi gerçekliği saklamaya çalıştığı net bir biçimde anlaşıldı. Ve bu nedenle 8 Eylül’de 23 şüphelinin gözaltına alınmasına karar verildi.
NEVZAT BAHTİYAR’IN ÇUVALLARI EŞLEŞTİ
9 Eylül’de gözaltında bulunan Nevzat Bahtiyar’a yer gösterme işlemi yapıldı.İ şlem esnasında, “Narin’in cansız bedenini Salim Güran’ın kendisine verdiği, yok etmesini istediği, karşılığında 200 bin lira para vereceğini aksi takdirde kendisine ailesine zarar vermekle tehdit ettiği, bunun üzerine cesedi Salim Güran’ın 47 KF 388 plakalı aracından alarak kendi kullandığı 23 AN 630 plakalı araca battaniyeye sarılı vaziyette bıraktığı, daha sonra kendi ahırından aldığı gübre çuvalına bırakarak Eğertutmaz deresine götürerek dere kenarında suyla birleşme noktasına bıraktığı, üzerini taşlarla kapattığı” beyanlarında bulundu.
Nevzat Bahtiyar’ın beyanı üzerine ahırında inceleme yapıldı. Temin edilen gübre çuvalları üzerindeki seri numaraları ile cesedi içerisine konulmuş olduğu gübre çuvalının seri numaralarının ardışık olduğu ve çuvalların benzer oldukları tespit edildi.
İLK İNCELEMEDE ÇIKMAYAN KIL İKİNCİ İNCELEMEDE BULUNDU
Salim Güran’ın arabası, 30 Ağustos’taki ilk incelemeden sonra daha detaylı inceleme yapılması amacıyla Van Jandarma Kriminal Laboratuvarına gönderildi. Detaylı incelemede aracın sağ arka kapı iç kısmı üzerinden elde edilen kıl numunesinin Narin Güran’a ait olduğu saptandı.
Şüpheliler Salim Güran ve Nevzat Bahtiyar’ın kullandığı araçlar üzerine yapılan detaylı incelemelerde alınan toprak numuneleri karşılaştırıldı. Van Jandarma Kriminal Laboratuvarının 16 Eylül tarihli raporunda her iki araç içerisinden alınan toprak numunelerinin benzer oldukları tespit edildi.
AMCANIN TELEFON KAYITLARINI SİLMESİ
Salim Güran’ın telefonu incelendi. Whatsapp verileri ile 21 Ağustos’a ilişkin görüşme geçmişini, telefona yüklenen sesli çağrıları kaydeden program içeriğinde HTS kayıtlarında tespit edilen bir kısım kayıtları sildiği, telefonda sadece bazı görüşme içeriklerinin bulunduğu belirlendi.
Görüşme kayıtlarının incelenmesinde, 21 Ağustos’ta yaptığı görüşmelerde Narin Güran’ın kaybolduğu saati ilk görüşmelerinde 15.00 olarak söylediği, daha sonraki görüşmelerinde ise 17.00-17.30’a kadar ilerlettiği görüldü. Ayrıca Narin Güran’ın kaybolduğu saatlerde köyün içerisinde iki tane çingene ile eski kırmızı bir çingene arabası görüldüğünü görüştüğü kişilere belirttiği tespit edildi.
“BULGUYA RASTLANILMADI” RAPORLARI
Diyarbakır Adli Tıp Kurumu Grup Başkanlığı, 12 Eylül tarihli raporunda, otopsi esnasında Narin Güran’ın vücudundan alınan yaklaşık 91 adet sürüntü örneğinin, Güran’ın üzerinden çıkan kıyafet ve çantanın, ayrıca cansız bedenin üzerinde bulunan 3 adet kaya parçası ile ağaç parçalarının incelenmesinde, örneklerin DNA analiz çalışmalarına cevap vermediğini bildirdi.
Narin’in bedeninin bulunduğu yerden alınan tüm numunelerin 8 Eylül tarihli yazıyla Van Jandarma Kriminal Laboratuvarına gönderildi. Numunelerin incelenmesi sonucunda hazırlanan 17 Eylül tarihli raporda herhangi bir bulguya rastlanılmadığının bildirildi.
23 AN 630 plakalı araç ve 5 adet battaniye üzerinde inceleme yapan Van Jandarma Kriminal Laboratuvarı, 17 Eylül tarihli raporunda herhangi bir bulguya rastlanılmadığını aktardı.
Narin Güran’ın ikametinden alınan halılar, yolluk parçaları, halı parçalarını inceleyen Van Jandarma Kriminal Laboratuvarı 23 Eylül 2024 tarihli raporunda herhangi bir bulguya rastlanılmadığı kaydedildi.
OLAYDAN SONRA TAKILAN GÜVENLİK KAMERASI
Tavşantepe Mahallesinde kolluk görevlilerince yürütülen devriye faaliyetleri çerçevesinde, aile üyelerinin sık sık toplantılar yaptığı ve hakkında ayrıca soruşturma yürütülen Erhan Güran ve Barış Güran’ın ikametlerine olaydan sonra güvenlik kamerası taktıkları tespit edildi.
GECE VAKTİ, SIK SIK BİR ARAYA GELEN AİLE ÜYELERİ
18 Eylül’de arama yapıldı ve Erhan Güran’ın ikametindeki kamera kayıtları alındı. İmajlarının ilk incelemesinde, aile üyelerinin sık sık, özellikle gece saatlerinde bir araya geldikleri, kamera kayıtlarında ses özelliği bulunmasına karşın seslerin anlaşılabilir nitelikte bulunmadığı, bazı günlere ait görüntülerin olmadığı tespit edildi.
Cihaz 22 Eylül’de Tübitak’a gönderildi. Tübitak 4 Ekim tarihli raporunda, “seslere ilişkin netleştirme işlemi yapılamadığı, silinen görüntülerden ise sadece bir kısmının parça parça kurtarılabildiğini” bildirdi, Gönderilen veriler incelendi. Ses kayıtlarının genel itibariyle anlaşılamayan ve soruşturmaya yön verebilecek nitelikte olmadığı” tespiti yaptı.
KESİN ÖLÜM NEDENİ: BOĞULMA
Narin Güran’ın cansız bedeni üzerinde yapılan ölü muayene ve otopsi işlemi sonrasında alınan iç organ numuneleri ve patolojik incelemeler neticesinde Adli Tıp Kurumu 1. İhtisas Kurulu’nca nihai rapor hazırlandı.
Raporda, “Çocuğun ölümünün 21 Ağustos’ta meydana geldiği, çocuğun ağız burun kapanması ve boyuna basıya bağlı oksijensiz bırakılması dışında başkaca bir travmatik tesirle öldüğünün tıbbi delillerinin bulunmadığı, çocuğun ölümünün ağız burun kapanması ve boyuna bası sonucu oksijensiz bırakılmasına bağlı meydana gelmiş olduğu” belirtildi.
ENES GÜRAN’DAKİ ISIRIK KİME AİT?
Ağabey Enes Güran’ın kolunda bulunan ısırık izlerinin tam olarak tespiti amacıyla, anne Yüksel Güran’dan alınan örnekler ve Narin Güran’a ait örnekler ile fotoğraflar, Adli Tıp Kurumu 2. İhtisas Kurulu’nca incelendi.
Hazırlanan raporda, “Eldeki tüm verilerle Enes Güran’ın, Yüksel Güran tarafından mı, Narin Güran tarafından mı yoksa kendisi tarafından mı ısırılmış olduğu hususunda adli tıbbi açıdan kesin bir ayrım yapılamadığı” bildirildi.
Şüphelilerin tümünden alınan HTS ve BAZ kayıtları ayrıntılı tetkik edildi. Jandarma personelince analiz raporu hazırlandı. Alınan HTS kayıtlarının baz istasyonlarından faydalanılarak tam olarak yerlerinin tespiti edilebilmesi amacıyla bilirkişi olarak görevlendirme yapıldı. Bilirkişi, olayın gerçekleştiği Tavşantepe Mahallesine bizzat geldi. Jandarma personeli ile birlikte olayın gerçekleştiği yerlerde fiili olarak ölçüm yaparak servis sağlayan ana ve ara bazları belirledi. Yapılan ölçümler ve baz istasyonu tespiti sonucu bilirkişi raporu hazırlandı.
AMCAYA AİT EN KESİN DELİL: BAZ KAYITLARI
Baz raporuna göre Salim Güran, 21 Ağustos’ta saat:14.52 sıralarında evinden çıktı, saat 14.55 sıralarında kendi evi ile Arif Güran’ın evinin arasında bulunan yol ve civarında bulundu, saat:15.18’e kadar Arif Güran’ın evinin çevresinde, yakınında bulundu, saat:15.19’a kadar kendi evi ile Arif Güran ın ikameti arasında bulunan yol ve bahçe kısmında bulundu, daha sonra Arif Güran’ın evine doğru yöneldi, saat 15.20 sıralarında Arif Güran’ın ikametine geldi, daha sonra evin arka tarafında bulunan ahır kısmına geldi, saat 15.22 sıralarında evin içerisinde bulundu, saat 15.22 ile 15.26 saatleri arasında Arif Güran’ın ikametinde mutfak karşısında bulunan boş oda tabir edilen yerde bulundu, saat 15.32 sıralarına kadar Arif Güran’ın evinin içerisi ve diğer odalarda evin içerisinde hareketli bulunmaya devam etti, saat 15.36 sıralarında ahırın arka kısmına geçiş yaptı, daha sonra Arif Güran’ın ikametine girdi, saat 15.41’de ahırın arka kısmına tekrar geçti, saat 15.42’de evi ile Arif Güran’ın evi arasında bulunan yolda bulundu, saat 15.43 gibi Arif Güran’ın evinin önünde bulundu, saat 15.52’de Arif Güran’ın evinde bulunduğu sırada Mehmet Selim Atasoy adına kayıtlı telefonu aradı, 31 saniyelik görüşme yaptı, saat 16.08’de ahırın arka kısmında bulundu, saat 16.10 sıralarında Arif Güran’ın ikametinden ayrıldı, saat 16.10 sıralarında Arif Güran’ın ikametinden ayrılarak köyün yukarısında bulunan mısır tarlasına doğru hareket etti, aynı gece saat 22.47 sıralarında Narin Güran’ ın cesedinin bulunduğu yere geldi ve saat 22.55’de ayrıldı.
21 AĞUSTOS SAAT 16.00: CESEDİN BULUNDUĞU BÖLGEDE GEÇEN YARIM SAAT
Rapora göre Nevzat Bahtiyar da, Salim Güran ile telefonda saat 15.08 civarında 42 saniye görüştükten sonra Arif Güran’ın evinin yakınına gitti. Bu kişi saat 16.00 sıralarında Narin Güran’ın cesedinin olduğu bölgede bulundu ve buradan saat 16.35 sıralarında ayrıldı, Tavşantepe köyüne doğru geldi.
Salim Güran ve Nevzat Bahtiyar’ın olay günü öncesinde ve sonrasında birlikte hareket ettikleri değerlendirildi.
Narin Güran’ın cansız bedeninin bulunduğu yeri aile üyelerinin ya da şüphelilerin bilme ihtimallerine binaen Eğertutmaz deresini gören kamera kayıtları ayrıntılı incelendi.
SALİM GÜRAN’IN CESET KONTROLÜ KAMERADA
21 Ağustos günü kameranın uzaklığı ve gece karanlığı sebebiyle marka, model ve renk bilgisi tespit edilemeyen bir aracın saat 22.35 sıralarında cesedin bulunduğu yere doğru hareket halinde olduğu, saat 22.48’de cesedin bulunduğu alanda durduğu, saat 22.55 sıralarında ise dönüşe geçtiği tespit edildi.
Bu husus, dar alan baz çalışmasına ilişkin bilirkişi raporu ve HTS analiz raporu çerçevesinde değerlendirildi. Kamera kayıtlarında cesedin bulunduğu yere gelen şahsın şüpheli Salim Güran olduğunu net bir şekilde tespit edildi. Bu durum şüphelinin cesedin bırakıldığı yeri bildiği ve olay günü kontrol amaçlı gittiğini açıkça ortaya koydu.
ENES GÜRAN’IN ŞÜPHELİ CEZAEVİ GÖRÜŞME KAYITLARI
Abi Enes Güran’ın tutuklu bulunduğu Diyarbakır 1 Nolu T Tipi Kapalı Ceza İnfaz Kurumunda yapmış olduğu görüşme kayıtları da incelendi.
Çok sayıdaki telefon görüşmesi ile kapalı görüşe ilişkin görüşme kayıtlarının incelemesinde, 17 Eylül’de Enes Güran’ın en küçük kardeşi Eren Güran ile telefonda görüşmesinde, “Abican kimseyle konuşma kendine dikkat et” şeklinde beyanda bulunduğu anlaşıldı.
Enes Güran’ın, ağabeyi Baran Güran ile yapmış olduğu görüşme esnasında ise birkaç kez adli tıp raporunu kastederek “Rapor geldi mi” şeklinde sorduğu, bir görüşmesinde de “Narin benim diş fırçamı kullanmıştı bir şey çıkar mı” şeklinde abisine suallerde bulunduğu anlaşıldı.
NEVZAT BAHTİYAR’IN “YASAK AŞK YÜZÜNDEN ÖLDÜRÜLDÜ” BEYANI
Nevzat Bahtiyar’ın 21 Eylül’de ifadesi alındı.
10 Eylül’de verdiği ifadeyi doğrulayan Bahtiyar, bazı hususlarda yalan beyanda bulunduğunu bildirdi.
“TÜM ODALAR KAPALIYDI, NARİN YERDE YATIYORDU”
Olayın sıcaklığı ve Salim Güran’ın tehditlerinden dolayı farklı anlatım yaptığını belirten Bahtiyar, Salim Güran’ın katil olduğunu ve kızı da annesiyle ilişkiye girdiğini gördüğü için boğarak öldürdüğünü şöyle anlattı:
“Ben daha önce de belirttiğim gibi 21 Ağustos günü saat 15.08 sıralarında Salim Güran’ı su meselesi yüzünden aramıştım. Sonrasında Salim Güran beni Arif Güran’ın ikametinin bulunduğu yerin tepesinden seslenmek suretiyle yanına çağırdığında ben Salim Güran’ın yanına yani Arif Güran’ın evinin olduğu tarafa gittim. Daha sonra Salim Güran ile Arif Güran’ın evine girdik. Eve girdiğimizde bir oda hariç tüm odaların kapıları kapalı vaziyetteydi. Ben evin içinde başkaca kimseyi görmedim. Herhangi bir ses de duymadığımdan kapıları kapalı olan odaların içerisinde bulunup bulunmadıklarını bilmiyorum. Eve girdiğimizde Salim Güran beni solda bulunan odalardan birine götürdüğünde Narin Güran’ın yerde hareketsiz yatar vaziyette olduğunu gördüm. Hatırladığım kadarıyla Narin Güran’ın ağzında köpük şeklinde sıvı vardı. Salim Güran bana, ‘Yüksel’le birlikte olduğumuzu kız gördüğü için bu kızı ben öldürdüm, artık sen de benim suç ortağımsın, bu olaya tanık oldun dolayısıyla bunu yok edeceksin, yoksa senin oğlunu gittiği futbol okulundan aldırırım ve kafasına sıktırırım, bunu yok et ve sonrasında da 200 bin lira para veririm’ şeklinde konuştu.”
DOSYAYI AYIRMA GEREKÇESİ: AĞIR CEZALIK SUÇ
İddianamede, olay örgüsü böyle anlatılıyor…Ve diğer şüphelilerle ilgili soruşturma dosyasının neden ayrıldığı bildiriliyor.
Tüm soruşturma işlemlerini 2024/46201 soruşturma sayılı dosya üzerinden yürütüldüğü belirtilerek, bu aşamada şüpheliler Salim Güran, Nevzat Bahtiyar, Enes Güran ve Yüksel Güran’ın üzerlerine atılı suçun vasıf ve mahiyeti itibariyle ağır ceza mahkemesinin görev alanında bulunduğu kaydedildi.
Ana soruşturma dosyası üzerinde bir kısım şüphelilerle ilgili soruşturma işlemlerinin devam etmesi hususları dikkate alındığında şüpheliler açısından sürünceme yaşanmaması için dosyanın şüphelileri hakkında tefrik kararı verildiği bildirildi.
DEĞERLENDİRME: AİLE ÜYELERİ ÖLDÜĞÜNÜ BİLİYORDU
Tüm bu hususların hep birlikte değerlendirildiği aktarılan iddianamede, 21 Ağustos tarihinde ailenin 20.43’te 112 ihbar hattına yapmış olduğu ihbar neticesinde kayıp çocuk konusu olarak soruşturmaya başlanılmış ise de soruşturma derinleştikçe ailenin aşamalarda kolluk görevlilerini yanlış yönlendirdiği ve çelişkili beyanlarda bulunduklarının tespit edildiği belirtildi.
Bir ailenin kamera kayıtlarından açıkça olay günü saat 15.11.10 ‘da son kez görülen kızlarının kayıp olduğunu kolluk birimlerine saat 20.43’te haber vermesinin izahının olamayacağı kaydedilen iddianamede, şu ifadeler kullanıldı:
“Olay günü şehir dışında olduğu HTS kayıtları ve beyanlarla tespit edilen hakkında ayrıca soruşturma yürütülen Narin Güran’ın babası Arif Güran’a kızının kayıp olduğunun eşi ve çocukları da dahil hiçbir aile ferdi tarafından haber verilmemesi, şahsın kızının kayıp olduğunu komşu köyden bir arkadaşının haber vermesiyle öğrenmesi hususunun da hayatın olağan akışına açıkça aykırı olduğu, bu tür durumlarda böyle bir haberin baba ile paylaşılacağı hususunun tartışmasız bir toplumsal gerçeklik olduğu, arama faaliyetlerinin başında öncelikle kolluk görevlilerinin Narin Güran’ın son görüldüğü saat hususunda açıkça yanılgıya uğratıldığı, dosyanın aşamalarında yaklaşık 16.00 sıralarında Eğertutmaz deresine cansız bedenin bırakıldığı sabit olan Narin Güran’ın 17.40’ta kendilerine geldiğini söyleyen Maşallah Güran, Birsen Güran ve Melike Güran’ın beyanları, saat 18.47’de Narin Güran’ı gördüğüne ilişkin Maide Kaya isimli çocuğun beyanı dikkate alındığında ailenin organize şekilde hareket ederek çocuk yaştaki tanıkların dahi bu şekilde beyan vermelerini sağlayarak Narin Güran’ın bulunmasını ve olayın aydınlatılmasını engellemeye çalıştıkları, bazı aile üyelerinin jandarma personelini sessizce dinleyerek yapılacak işlemleri öğrenmeye çalıştıkları, bazı aile üyelerinin elektrik tellerinin birbirlerine çarpmasını sağlayarak yangın çıkarmaları, bazılarının ise ayak numarası itibariyle uyumsuz olmasına rağmen buldukları bir terlik ile kolluk personelini yanıltmaya çalıştıklarının açıkça belirlendiği ve bu hususların tutanak içeriklerinde yer aldığı, aile üyelerinin neredeyse tamamının 21 Ağustos gününe ait konuşma, mesaj içerikleri ve whatsapp kayıtlarını silmiş olduklarının belirlenmesi karşısında aile üyelerinin başından itibaren olaydan haberdar oldukları ve ortaya çıkmasını engellemeye yönelik olarak yoğun çaba içerisinde olduklarını şüpheye yer vermeyecek biçimde ortaya konulmuştur.”
SALİM GÜRAN’IN ÇELİŞKİLİ BEYANLARI VE GERÇEK
Şüpheli Salim Güran’ın olayın en başından itibaren Narin Güran’ın kaybolduğu saat ile ilgili olarak çelişkili beyanlarda bulunduğu, öncelikli amacının Narin Güran’ın bulunmasını ve ölümünün net bir biçimde ortaya çıkmasını engellemek olduğunun anlaşıldığı kaydedilen iddianamede, şu hususlara dikkat çekildi:
“Ses kayıt içeriklerinde jandarma personeline haber verirken köyde çingenelerin eski bir kırmızı arabayla görüldüklerine dair beyanlarda bulunarak ve yukarıda ayrıntıları belirtilen şekilde Çarıklı mahallesinde Nevzat Bahtiyar’ın akrabalarının evlerinde arama yapılmasını sağlayarak ilk günden itibaren olası bir olumsuz durumda ise eylemden sadece Nevzat Bahtiyar’ı sorumlu tutabilmek için bir organizasyon içerisinde olduğu, zira Nevzat Bahtiyar’ın cesedi bıraktığı aracın eski model şahin marka ve kırmızı renkli bir araç olmasının bu hususu açıkça ortaya koyduğu, şahsın telefonunda yapılan teknik incelemede cihazda yer alan kayıt programındaki olay gününe ilişkin kendince önemli gördüğü kayıtları silmesi, whatsapp kayıtlarını silmesi hususlarını izah edemediği, alınan son savunmasında hayat kadınlarıyla görüştüğü yönündeki beyanının kayıt silme eylemine karşı geliştirilmiş bir savunma niteliği taşıdığı, bu durumu doğrulamak için de olay günü Narin Güran’ın cansız bedeninin gömülmesinden sonra hayat kadını olduğunu değerlendirilen bir kişiye mesaj gönderdiği ve bu mesajın silinmeden telefonda bulunmasının da bu durumu kuvvetle ortaya koyduğu, Nevzat Bahtiyar ile olay günü 15.08 dışında hiç görüşmediğini beyan etmesine karşın HTS analizi ve dar alan baz çalışması yapılan bilirkişi raporunda yaklaşık olay saatinde bir arada oldukları ve birlikte hareket ettiklerinin açıkça ortaya konulduğu tespit edilmiştir.”
AMCAYI ELE VEREN DELİL: NARİN GÜRAN DNA ÖRNEKLERİ
Salim Güran’ın telefonunun silinmiş olan whatsapp sesli görüşme kayıtlarında 21 Ağustos günü saat 17.46’da Nevzat Bahtiyar ile sesli görüşmeleri bulunduğunun belirlendiği ve fiilen kullandığı araçta Narin Güran’a ait DNA örnekleri çıktığı belirtilen iddianamede, “Kendi babasına ait araçta dahi DNA bulgusu olmayan Narin Gü’ranın DNA profilinin şüpheliye ait aracın iki bölümünde de çıkmasının hayatın olağan akışına açıkça aykırı olduğu, teknik olarak da DNA profilinin kan, meni, doku, organ,kıl,idrar, tükürük ve vücut sıvısı gibi biyolojik örneklerde bulunabileceği, Nevzat Bahtiyar’ın alınan beyanında Narin Güran’ın yarde yatar vaziyette iken ağzından sıvı geldiği yönündeki beyanının da DNA profilinin biyolojik örnekten elde edilmiş olabileceği ve şüpheli Salim Güran’a bulaşması sonucu araçta bulunması hususlarını kuvvetle muhtemel ortaya koyduğu, bu sebeplerle şüphelinin öldürme eylemi içerisinde olduğu ve delilleri karartmaya çalıştığı, dolayısıyla diğer şüpheliler ile birlikte Narin’in öldürülmesine ilişkin iştirak iradesi içerisinde olduğu hususunda yeterli şüphe bulunduğu anlaşılmıştır” denildi.
ENES GÜRAN: ÇELİŞKİ VE CEZAEVİNDEKİ TEDİRGİNLİK
İddianamede Enes Güran ile ilgili, olayın en başından itibaren çelişkili beyanlarda bulunduğu belirtilerek, tutum ve davranışlarının bu yönde olduğunun kabil edilmesi gerektiği aktarıldı.
Abi Güran’ın eyleme iştirak etmiş olmanın korkusuyla bu şekilde davrandığının açıkça görüldüğü vurgulanan iddianamede, “Dolayısıyla diğer şüpheliler ile birlikte Narin’in öldürülmesine ilişkin iştirak iradesi içerisinde olduğu hususunda yeterli şüphe bulunduğu anlaşılmıştır” değerlendirmesi yer aldı.
ANNE YÜKSEL GÜRAN: KIZININ ÖLDÜĞÜNÜ BİLİYORDU
Anne Yüksel Güran’ın ise 21 Ağustos günü ilk saatlerinden itibaren kızı Narin Güran’ın vefat ettiğini bildiği belirtilen tavırlar sergilediği belirtilen iddianamede, bu kişinin üzüntünün yanı sıra bir korku ve endişe barındıran sözler söylediği, ‘Enes’i nasıl kurtarabilirim?’ şeklinde beyanlarının bulunduğu, Narin Güran’ın cansız bedenine ulaşıldığı gün çıkan tartışmada kardeşi Yasemin’in anneye, ‘Doğruyu söyleseydiniz böyle olmazdı’ şeklindeki sözler sarf ettiği, Nevzat Bahtiyar’ın savunmalarında istikrarlı olarak anne ile Salim Güran arasında bir ilişki olabileceği yönündeki beyandu bulunduğu hatırlatıldı.
Ayrıca Narin Güran ‘ın cansız bedeninin Nevzat Bahtiyar tarafından götürüldüğü esnada arkasından bakarak ağladığı yönündeki beyanların dikkate alındığına işaret eden iddianamede, şahsın kızının kaybolduğu gibi bir davranışta başından beri bulunmadığı, dolayısıyla diğer şüpheliler ile birlikte Narin’in öldürülmesine ilişkin iştirak iradesi içerisinde olduğu hususunda yeterli şüphe bulunduğu ifade edildi.
NEVZAT BAHTİYAR: HER ADIMI BİLİNİYOR
Şüphelilerden Nevzat Bahtiyar’ın cenazeyi ikametten aldığı şeklindeki beyanlarının hts analiz raporu ve bilirkişi raporuyla da doğrulandığı bilgisi verilen iddiamede, bu şüpheliyle ilgili şu değerlendirmede bulunuldu:
“Ancak şahsın olay öncesinde de Salim Güran ile birlikte olduğu ve Narin Güran’ın ikametine girdikleri, olaydan sonra hiç görüşmediklerini beyan etmesine rağmen yapılan telefon incelemesinde olay günü saat 17.40’da görüştüklerinin açıkça belirlendiği, olay günü ve olay saatinde arkadaşı olan şüpheli Salim Güran ile birlikte Narin Güran’ın ikametine girdiklerinin ve birlikte hareket ettiklerinin tespiti karşısında Narin’in öldürülmesi eylemine iştirak iradesinin bulunduğu ve fikir ve eylem birlikteliği içerisinde diğer şüphelilerle birlikte hareket ettiğinin açıkça ortaya konduğu ve bu hususta yeterli şüpheye ulaşıldığı görülmüştür.”
“BELİRLENEMEYEN BİR SEBEP”
İddianamede son olarak, şüphelilerin olay saatinde ikamette bulunduğunun net bir biçimde ortaya konulduğuna dikkat çekilerek, bu kişilerin fikir ve eylem birlikteliği içerisinde iştirak iradesiyle hareket ettikleri, belirlenemeyen bir sebep ve saikle Narin Güran’ı boğmak suretiyle müşterek fail olarak öldürdükleri hususunda yeterli şüphe oluştuğu aktarıldı.
Şüphelilerin ayrı ayrı ağırlaştırılmış müebbet hapisle cezalandırılması talep edildi.
Biz biz cinayete ilişkin iddianameyi çözümledik. Ama cinayet çözümlendi mi, kamuoyuna bırakıyoruz…
paronlardunyasi.com